آژانس بینالمللی انرژی اتمی میگوید: رژیم ایران همچنان به جلوگیری از تحقیقات هستهیی ادامه میدهد و برنامه هستهیی خود را ارتقا میدهد.
پولیتیکو روز ۲۰ آبان نوشت: دیپلماتها میگویند «ممکن است» هفته آینده در وین ایران با قطعنامه جدیدی در شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی مواجه شود.
استفانی لیختن اشتاین در گزارشی نوشت: دیدبان هستهیی سازمان ملل روز پنجشنبه گفت که ایران به افزایش ذخایر اورانیوم بسیار غنی شده خود ادامه میدهد که تنها یک قدم کوچک با درجه تسلیحاتی فاصله دارد.
آژانس بینالمللی انرژی اتمی در آخرین گزارش فصلی خود که روز پنجشنبه در اختیار کشورهای عضو قرار گرفت و توسط پولیتیکو مشاهده شد، گفت که ایران این ذخایر را از آخرین گزارش آژانس در ماه سپتامبر افزایش داده است... .
آژانس بینالمللی انرژی اتمی روز پنجشنبه همچنین هشدار داد که بهدلیل محدودیتهای شدیدی که تهران از فوریه ۲۰۲۱ بر بازرسان سازمان ملل اعمال کرده بود، دیگر قادر به راستیآزمایی اندازه دقیق ذخایر اورانیوم غنیشده ایران نیست.
علاوه بر این، تهران در ژوئن ۲۰۲۲ تصمیم گرفت تمام تجهیزات نظارتی در مجموع ۲۷دوربین را که در سایتهای هستهییاش برای نظارت بر پایبندی تهران به توافق هستهیی ۲۰۱۵ نصب شده بود، حذف کند.
آژانس بینالمللی انرژی اتمی در گزارش اخیر خود همچنین میگوید که حتی اگر از نظر تئوری در آینده، تمام تجهیزات توسط ایران مجدداً نصب شود و بازرسان مجدداً به بازرسان دسترسی کامل داشته باشند، «زمان قابل توجهی» بطول میانجامد تا آژانس سازمان ملل متحد مجدداً یک خط مبنا برپا کند، که با "میزانی از عدم اطمینان" همراه خواهد بود.
این گزارش میگوید: «هر چه وضعیت کنونی طولانیتر باشد، این عدم اطمینان بیشتر میشود» و اضافه میکند که این وضعیت «پیامدهای مخربی برای توانایی آژانس در ارائه تضمینهایی درباره ماهیت صلحآمیز برنامه هستهیی ایران دارد»... .
بهطور خاص، آژانس بینالمللی انرژی اتمی بهدنبال پاسخهایی از ایران در مورد منشأ آثار هستهیی یافت شده در سه نقطه خاص در داخل ایران است و میخواهد بداند که این ماده هستهیی اکنون در کجا قرار دارد.
مقامات غربی مدتها بر این باور بودند که آثار هستهیی میتواند نشانهای از پیگیری برنامه مخفیانه تسلیحات هستهیی ایران باشد که تقریباً تا سال۲۰۰۳ ادامه داشت.
اما ایران سه سال است که بر سر راه آژانس مانعتراشی کرده و همچنان به این کار ادامه میدهد.
آژانس بینالمللی انرژی اتمی در گزارش دوم خود نیز که روز پنجشنبه منتشر شد و توسط پولیتیکو مشاهده شد، گفت که ایران هنوز توضیحی درباره منشأ و مکان فعلی آثار هستهیی که از نظر کارشناسان ناظر هستهیی سازمان ملل «از لحاظ فنی معتبر» باشد، ارائه نداده است... .
یک دیپلمات ارشد که اطلاعات دقیقی از پرونده هستهیی دارد، گفت: «احتمالاً» مقامات شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی هفته آینده در وین با تصویب قطعنامهیی در انتقاد از رفتار تهران به عدم همکاری ایران پاسخ دهند. این دیپلمات گفت: «زمان زیادی بدون هیچ پیشرفتی سپری شده است. "چه کار دیگری میشود کرد؟"
اما این دیپلمات همچنین هشدار داد که هنوز هیچ تصمیم رسمی در مورد قطعنامهای اتخاذ نشده و پیشنویس هیچ متنی منتشر نشده است.
یک دیپلمات ارشد اروپایی موافق بود که قطعنامه محتمل ترین سناریو است. هر دو دیپلمات برای بحث در مورد یک موضوع حساس خواستار ناشناس ماندن شدند... .