در ادامه کنفرانس بازنگری NPT در سازمان ملل کمیته دوم، روز دوشنبه ۱۷مرداد کشورهای اروپایی نسبت به گسترش فزاینده فعالیتهای هستهیی رژیم ایران ابراز نگرانی کردند.
آیدان لیدل Aidan Liddle، سفیر انگلستان در کنفرانس خلع سلاح:
ما عمیقاً نگران گامهای بیسابقهای هستیم که رژیم ایران برای سرعت بخشیدن به برنامه هستهیی خود طی سه سال گذشته، برخلاف برجام، برداشته است. برنامه هستهیی ایران اکنون بیش از هر زمان دیگری در گذشته پیشرفته است. ادامه تشدید تنش هستهیی ایران تهدیدی برای صلح و امنیت بینالمللی است و خطرات تضعیف نظام جهانی منع گسترش تسلیحات اتمی را به همراه دارد. تلاشهای دیپلماتیک فشرده برای بازگرداندن برجام منجر به این شده است که از اوایل ماه مارس یک توافق قابل اجرا روی میز باشد. ما متأسفیم که ایران تاکنون از استفاده از این فرصت دیپلماتیک خودداری کرده و به تشدید تنشهای هستهیی خود ادامه داده است. ما از ایران میخواهیم که تشدید هستهیی خود را متوقف کرده و معکوس کند، به همکاری کامل با آژانس بازگردد و بدون تأخیر بیشتر پیشنهاد روی میز را بپذیرد که به نفع مردم و کشور ایران است. علاوه بر این، ایران همچنان تحت بررسی آژانس در مورد مسائل پادمانی باقیمانده مربوط به تعهدات ایران تحت موافقتنامه پادمانی بهلحاظ قانونی الزامآور NPT است. این موضوع برای مدت طولانی باقی مانده است و اکثریت قاطع رأی در نشست ژوئن ۲۰۲۲ شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی پیامی بدون ابهام به ایران ارسال میکند که باید فوراً به تعهدات پادمانی خود عمل کند و شفافسازیهای فنی معتبری را به آژانس ارائه کند.
سخنرانی نماینده فرانسه در کنفرانس بازنگری NPT در سازمان ملل کمیته دوم
سخنرانی سفیر یان هوانگ Yann Hwang، رئیس هیأت نمایندگی فرانسه در کنفرانس خلعسلاح در ژنو: در طول این چرخه بررسی، فرانسه بهطور فعال به ارائه پاسخی قاطع به بحرانها در زمینه گسترش سلاحهای هستهیی ادامه داده است. فرانسه همچنان مصمم است که تضمین کند ایران هرگز به سلاح هستهیی دست پیدا نکند. ما متأسفیم که بهرغم تلاشهای دیپلماتیک قابل توجهی که بیش از یک سال برای بازگشت به اجرای کامل برجام انجام شده است، ایران هنوز از فرصت برای انعقاد توافقی که امروز روی میز است، استفاده نکرده است و به کاهش چشمگیر همکاری خود با آژانس ادامه داده است. این توافق جامع و متوازن است: ما از ایران میخواهیم بدون تأخیر بیشتر توافق کند، در حالی که این موضوع هنوز امکانپذیر است. این وضعیت نگرانکنندهتر است زیرا ایران فعالیتهای موازی را دنبال میکند که به این کشور اجازه میدهد برخلاف مفاد قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل در تولید یک سامانه قادر به حمل سلاح هستهیی پیشرفت کند. فرانسه به کار در جهت راهحل دیپلماتیک برای تهدید ایجاد شده توسط این فعالیتها ادامه خواهد داد.
سخنرانی نماینده ایرلند در کنفرانس بازنگری NPT در سازمان ملل کمیته دوم
بیانیه خانم فرانسیس کالینز معاون مدیر خلعسلاح و منع گسترش تسلیحات اتمی در وزارتخارجه ایرلند:
از آخرین کنفرانس بازنگری، ما شاهد انعقاد موفقیتآمیز و برای مدتی اجرای برنامه جامع اقدام مشترک بودیم. این بسیار مایه تأسف بود که ایالات متحده از توافق خارج شد. این همچنین عمیقاً مایه تأسف میباشد که ایران اقداماتی را انجام داده است که امروزه نگرانیهای بسیار جدی در مورد گسترش سلاحهای هستهیی را برانگیخته است. این کنفرانس باید از همه طرفها بخواهد که به توافق بازگردند و از ایران بخواهد که به اجرای کامل برجام، از جمله همکاری کامل با آژانس بینالمللی انرژی اتمی برای نظارت و راستیآزمایی، بدون تأخیر بازگردد. این، همراه با حل و فصل مسائل پادمانی باقیمانده، برای حفظ تداوم اشراف آژانس و تنها راه جامعه بینالمللی برای دریافت تضمینهای لازم از ماهیت منحصراً صلحآمیز برنامه هستهیی ایران ضروری است.
سخنرانی نماینده سوئد در کنفرانس بازنگری NPT در سازمان ملل کمیته دوم
نماینده سوئد: وضعیت در رابطه با موافقتنامه پادمانی ایران همچنان یک موضوع نگرانکننده است. ایران فعالیتهای بسیار حساس در رابطه با گسترش تسلیحات اتمی را بدون استفاده غیرنظامی معتبر دنبال میکند و راستیآزمایی آژانس بینالمللی انرژی اتمی از زمانی که ایران اجرای پروتکل الحاقی را در سال گذشته متوقف کرد، محدود شده است. مدیرکل آژانس در آخرین گزارش خود به کشورهای عضو آژانس بینالمللی انرژی اتمی اطلاع داد که علائمی از مواد هستهیی و تجهیزات مربوطه که به مکانهای ناشناخته منتقل شده، وجود دارد. آژانس دیگر قادر به راستیآزمایی صحت و کامل بودن گزارش مواد هستهیی ایران نیست، مگر اینکه ایران بهطور جدی به آژانس کمک کند تا سرنوشت چنین مواد و تجهیزاتی را تعیین کند. سوئد از ایران میخواهد که تمام اطلاعات مورد نیاز خود را در اختیار آژانس بینالمللی انرژی اتمی قرار دهد و قطعنامهای را که شورای حکام آژانس در اوایل تابستان امسال به تصویب رساند، اجرا کند. اجرای کامل و مؤثر برنامه جامع اقدام مشترک بهمنظور تقویت NPT و همچنین صلح و امنیت بینالمللی به فوریت مورد نیاز است.
سخنرانی نماینده آلمان در کنفرانس بازنگری NPT در سازمان ملل کمیته دوم
نماینده آلمان: نظارت دقیق و راستیآزمایی برنامه هستهیی ایران همچنان ضروری است. و آلمان آژانس بینالمللی انرژی اتمی را بهدلیل کار حرفهییاش در شرایط بسیار سخت بهدلیل کاهش شفافیت ایران ستایش میکند. ایران هیچ توجیه غیرنظامی قابل قبولی برای تولید اورانیوم با غنای بالا و فعالیتها با فلز اورانیوم غنی شده ندارد. غنیسازی اورانیوم تا شصت درصد برای یک کشور غیرهستهیی بیسابقه است. آلمان از ایران میخواهد که از این مسیر خطرناک دست بردارد و به تعهدات قانونی خود بر اساس ان.پی.تی n. p. t پایبند باشد و با تا زمانی که این موضوع هنوز امکان پذیراست با احیاء برجام موافقت کند. ما همچنین از ایران میخواهیم که بهطور کامل با آژانس بینالمللی انرژی اتمی همکاری کند و پاسخهای فنی معتبری را با هدف شفافسازی و حل و فصل همه مسائل باقی مانده پادمانی ارائه دهد. ایران همچنین باید معاهده منع جامع آزمایش هستهیی را بدون تأخیر بیشتر تصویب کند.
سخنرانی نماینده ایتالیا در کنفرانس بازنگری NPT در سازمان ملل کمیته دوم
ما از رژیم ایران میخواهیم بدون تأخیر به اجرای کامل تعهدات خود تحت برجام بازگردد و از فعالیتهای مربوط به غنیسازی اورانیوم، ذخیرهسازی مواد هستهیی، همراه با توسعه بیشتر، با قابلیتهای فنی با سرعت سریعتر دست بردارد.
سخنرانی نماینده اتریش در کنفرانس بازنگری NPT در سازمان ملل کمیته دوم
سخنرانی دانیل روتلین، دبیر اول در نمایندگی دائم اتریش در سازمان ملل متحد
در حالی که قبلاً به موفقیت کلی معاهده منع گسترش سلاح اتمی NPT در جلوگیری از گسترش سلاحهای هستهیی اشاره کردیم، تعدادی از تحولات نگرانکننده وجود دارد که در تضاد با تلاشهای اکثریت قریب به اتفاق جامعه NPT است... .
انباشته کردن ادامهدار اورانیوم غنی شده توسط ایران و همچنین گسترش سانتریفیوژها، همراه با خودداری از دادن دسترسی به آژانس بینالمللی انرژی اتمی، نقض آشکار تعهدات پادمانی ایران و همچنین برجام است. ما از ایران میخواهیم که به متابعت خود بازگردد.
سخنرانی نماینده هلند در کنفرانس بازنگری NPT در سازمان ملل کمیته دوم
سخنرانی انکهتر هوفه فان هیک Anke ter Hoeve-van Heek، معاون نماینده دائم پادشاهی هلند در مقر ملل متحد در وین:
هلند نسبت بهسرعتی که ایران با آن ظرفیت غنیسازی و ذخایر اورانیوم غنی شده خود را افزایش میدهد، نگران است. ما از ایران میخواهیم تمام فعالیتهایی را که با برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) مغایرت دارد، لغو کرده و با حسننیت با آژانس همکاری کند. ما همچنین از همه شرکتکنندگان اصلی برجام، بهویژه ایران و آمریکا میخواهیم که این توافق را در سریعترین زمان ممکن احیا کنند.
سخنرانی نماینده سوئیس در کنفرانس بازنگری NPT در سازمان ملل کمیته دوم
سخنرانی فلیکس باومن Félix Baumann، نماینده دائم سوئیس در کنفرانس خلع سلاح:
پیروی کامل از تعهدات پادمان - در هر زمان و بدون قید و شرط - برای حفظ صحت NPT و یک موافقتنامه پادمانی و نظام منع گسترش تسلیحات اتمی که بهخوبی کار کند، ضروری است. به من اجازه دهید تا سه زمینه نگرانی را در این زمینه برجسته کنم: اولاً، با وجود تلاشهای فشرده آژانس بینالمللی انرژی اتمی برای شفافسازی سؤالات باز در رابطه با اعلامیههای ایران ذیل موافقت نامه پادمان و پروتکل الحاقی، ایران به مدت دو سال نتوانسته است پاسخهای رضایت بخشی به آژانس ارائه دهد. این امر اثربخشی رژیم پادمان جهانی را به خطر میاندازد. ما از ایران میخواهیم که فوراً همکاری کامل و فعالانه با آژانس را از سر بگیرد. ما همچنان نگران تصمیم ایران برای توقف اجرای قانون اصلاح شده ۳.۱، با وجود الزام قانونی موجود هستیم. سوئیس همچنان نسبت به اقدامات متعدد ایران از جمله تعلیق اجرای موقت پروتکل الحاقی و تصمیم این کشور برای توقف اجرای سایر اقدامات شفافیت پس از خروج ایالات متحده از برجام و اعمال مجدد تحریمها بهشدت نگران است. ما از طرفهای ذیربط میخواهیم که پس از بیش از یک سال دیپلماسی فشرده، سریعاً مذاکرات را به نتیجه برسانند و مسائل باقی مانده را بدون تأخیر بیشتر حل و فصل کنند. ضروری است که همه طرفها بهسرعت به تعهدات خود تحت برجام بازگردند، قبل از اینکه خیلی دیر شود. زمان مطالبات حداکثری به پایان رسیده است.