فاکس نیوز روز یکشنبه ۱۴ اردیبهشت در مصاحبه با کارشناس امنیت ملی آمریکا و به نقل از او گزارش داد: گزینههای بسیار محدود در صورت دستیابی ایران به سلاح هستهیی وجود دارد.
مجری: اگر ایران موشکهای بالستیک قارهپیما(ICBM) را به دست آورد، که اگر جلویشان را نگیریم، آن را بهدست خواهند آورد، و اگر کلاهکهای هستهیی را هم به دست آورند، که باز هم اگر جلویشان را نگیریم، بهدست خواهند آورد، در مقطعی قادر به هدف قرار دادن ایالات متحده خواهند بود. اما همچنین میتوانند ما را تهدید کنند، آشوب اقتصادی ایجاد کنند، برخی آبراههای قابل کشتیرانی را مسدود کنند و تهدیدهایی را مطرح کنند. در آن صورت چه باید کرد؟ وقتی آنها سلاح هستهیی داشته باشند، از نظر عملی چه باید کرد؟
رابرت گرینوی مدیر مرکز آلیسون برای امنیت ملی: اگر تاریخ راهنما باشد، گزینههای ما بسیار محدود خواهد بود. به همین دلیل ضروری است که نه تنها این دولت، بلکه دولتهای بعدی ایالات متحده مانع دستیابی ایران به سلاح هستهیی شوند. [در صورت بهدست آوردن تسلیحات هستهیی] آنها عملاً تحت یک چتر هستهیی عمل خواهند کرد، به این معنا که هر گونه اقدام علیه تروریسم منطقهیی یا اختلال در تجارت
که بهگفته شما منافع حیاتی امنیت ملی ما و ضربان قلب اقتصاد جهانی است، با خطر مواجه خواهد شد. در مورد توسعه موشک بالستیک قارهپیمای مسلح به سلاح هستهیی که قادر به رسیدن به ایالات متحده باشد، اکثر تخمینها میگویند آنها ۱۲ماه فاصله دارند، اما توانایی ما برای پیشبینی، همانطور که سابقه ناقص ما نشان میدهد، بسیار محدود است.
ما هرگز نتوانستهایم بهطور موفقیتآمیز پیشبینی کنیم که یک شریک، متحد یا دشمن سلاح هستهیی توسعه داده است. سابقه ما ۱۰۰درصد شکست است. بنابراین باید نسبت به تخمینها بسیار محتاط باشیم، اما خطر واقعی است.
همچنین باید بگویم که آنها [رژیم ایران] تنها زمانی عقبنشینی میکنند که با زور مواجه شوند. این ایده که در نتیجه آن جنگ منطقهیی رخ میدهد، صرفاً یک افسانه است، صحبتهای دوران ایران و اوباما که یک دوگانگی کاذب را مطرح میکنند. وقتی با زور مواجه شوند، عقبنشینی میکنند و این تاریخچه ۴دهه رژیم است.
مجری: آیا آنها از نظر نظامی در ضعیفترین موقعیت خود در تاریخ نیستند؟ اگر رئیسجمهور بخواهد موضع حمله نظامی را اتخاذ کند، با گذشت زمان اوضاع بدتر و بسیار دشوارتر خواهد شد.
رابرت گرینوی: بدون شک. ایران نه تنها همیشه از نظر بنیادی ضعیف بوده، بلکه همانطور که اسراییل در پاسخ به حملات موشکی، پهپادی و کروز در ماههای مه و اکتبر نشان داد، این ضعف آشکار است.
همچنین بزرگترین استفاده از موشکهای بالستیک توسط یک دولت علیه دولت دیگر، دلیل دیگری است که باور کنیم اگر سلاح هستهیی داشته باشند، ممکن است از آن استفاده کنند. اما حملات اسراییل نشان داد که این کار شدنی است و منجر به جنگ نمیشود.
ما در واقع میتوانیم در صورت نیاز، آزادی عمل و انعطافپذیری عملیاتی در حریم هوایی ایران داشته باشیم. آنها مانند بیماری هستند که بیهوش شده است. عملیات میتواند با ریسک بسیار کمتری آغاز شود.
با حذف تقریباً کامل حزبالله و حماس، توانایی آنها برای پاسخگویی بهشدت کاهش یافته است. ظرفیت بازدارندگی آنها از بین رفته و با سقوط سوریه و قطع پل زمینی متصل به حزبالله، آنها قطعاً در ضعیفترین موقعیت خود در حداقل ۳دهه گذشته هستند.
مجری: پاسخ به شما، رابرت گرینوی، مانند پاسخ به بسیاری از افراد هوشمند محافظهکار و جمهوریخواه که با تجربه به این موضوع نگاه میکنند، این است که شما جنگطلب هستید، از جنگهای بیپایان حمایت میکنید. به عبارت دیگر، با کلیشهها و شعارها مواجه میشوید.
پاسخهای اساسی و آگاهانهای که شما را رد کند یا بهطور جدی ادعاهایتان را به چالش بکشد، دریافت نمیکنید. به عبارت دیگر، آنچه شما میگویید یک واقعیت است، غیرقابل انکار و غیرقابل مناقشه است. به همین دلیل است که رئیسجمهور ترامپ میگوید باید جلوی دستیابی آنها به سلاح هستهیی را بگیریم. اما دیگران طوری رفتار میکنند که انگار شما صرفاً یک ایدئولوگ قدیمی هستید. آیا شما جنگطلب هستید؟ آیا به همین دلیل نگران این موضوع هستید؟
رابرت گرینوی: پس از ۶سال جنگ در عراق و افغانستان، من برای جنگ بیشتر یا فرستادن خون و داراییهای آمریکایی به خارج از کشور اشتیاقی ندارم، اما فکر نمیکنم این لازم باشد یا نتیجه آن باشد.
۴دهه تاریخ نشان داده است که ایران تنها زمانی عقبنشینی میکند که با زور مواجه شود. آنها وقتی با ضعف مواجه میشوند، تهاجمیتر میشوند و این نکته کلیدی است. امیدوارم ما تردید نکنیم و مطمئنم رئیسجمهور ترامپ ایرانیها را بهخوبی میشناسد و تردید نخواهد کرد.
تنها سطح قابلقبول غنیسازی برای بزرگترین حامی دولتی تروریسم در جهان، صفر است.