728 x 90

مکانیسم ماشه و نگرانی از در رفتن نخ تسبیح نظام!

مکانیسم ماشه
مکانیسم ماشه

مکانیسم ماشه و راه‌اندازی این سازوکار، شب و روز رژیم بحران‌زده را به هم دوخته است و روزی نیست که رسانه‌های حکومتی در این مورد به قلم‌فرسایی ننشینند و ناله سر ندهند و از اهداف کوتاه مدت و یا بلندمدت و راهبردی آن نگویند.

روزنامه جوان متعلق به سپاه پاسداران روز شنبه ۲۲شهریور با ردیف کردن یک سری از اهدافی که آمریکا از راه‌اندازی مکانیسم ماشه دارد، بناچار غیض خود را بر سر دولت آخوند روحانی خالی کرد و نوشت: مواضع برخی مسئولان دشمنان نظام را در تشدید این فشار و جنگ شناختی امیدوار می‌کند. سخنان هفته گذشته نوبخت، معاون رئیس‌جمهوری و رئیس برنامه و بودجه که گفت: «در شرایطی هستیم که این بی‌انصاف‌ها و دژخیمان حتی برای غذا و دارو اجازه فروش یک قطره نفت را نمی‌دهند... حتی اگر نفت هم به فروش برسد، امکان تبادل مالی، وجود ندارد»، دشمنان را به ادامه فشار امیدوار می‌کند.

تردیدی نمی‌توان داشت که سخنان دو روز پیش ترامپ که مدعی شد اقتصاد ایران به فروپاشی نزدیک شده است، بازتاب این‌گونه مواضع است.

روزنامه حکومتی آفتاب یزد که اروپاییها را آخرین امید از دست رفته رژیم می‌دید با ناامیدی نوشت: نشست اروپا درباره مکانیسم ماشه آمریکایی برگزار شد در حالی که به‌نظر می‌رسد اروپاییها نیز تحت تاثیر انتظار برای انتخابات آمریکا در سردرگمی هستند

اروپا در حدود دو سال و نیم اخیر و بعد از خروج ایالات متحده از برجام روزهای سختی را به‌لحاظ تصمیم‌گیری داشته است! آنها در مقابل متحد قدیمی و بزرگترین شریک تجاری خود یعنی ایالات متحده هستند و هر گونه تصمیم‌گیری برای اروپا دشوار شده است! بدون تردید آنها مایل به حفظ برجام هستند و با رویه دولت ترامپ مخالف! اما این به‌معنی موفقیت آنها در حمایت از برجام نیست چرا که موقعیت مرکزی آمریکا در صحنه روابط بین‌الملل و ابزارهایی که این کشور در نظم پساجنگ جهانی دوم ایجاد کرده قدرت مانور بسیاری را به کاخ‌سفید داده تا اروپا را در عمل در این زمینه به انفعال بکشاند. حالا اما شرایط برای فرانسه، انگلیس و آلمان دشوار‌تر نیز شده است! در حالی که ۵۰روز تا انتخابات آمریکا باقی مانده اروپا در بلاتکلیفی است که تا چه حد می‌تواند با آمریکا مخالفت کند.

این روزنامه به‌نقل از علی بیگدلی نوشت: «یکی از تغییراتی که هم‌اکنون قابل لمس است تفاوتهایی در سیاست خارجی انگلیس در این زمینه است که به نوعی به‌نظر می‌رسد لندن خود را از برلین و پاریس دور کرده و به واشنگتن نزدیک‌تر شده است.

اروپا نمی‌تواند طولانی‌مدت مقابل آمریکا مقاومت کند با توجه به این‌که ترامپ تهدیدهای اقتصادی نظیر افزایش تعرفه کالای اروپایی، کاهش سهم تجارت و موانع برای حضور اروپایی‌ها در مناقصه‌های آمریکا را مطرح کرده به‌نظر می‌رسد کار برای آنها بسیار دشوار خواهد بود».

در چنین وضعیتی که همه طرف‌ها نسبت به آینده دچار شک و تردید هستند پیش‌بینی مطمئنی نمی‌توان داشت اما شواهد نشان می‌دهد اروپایی‌ها تا حدی نزدیک به آمریکا شده‌اند و به‌نظر می‌رسد با نزدیک شدن به انتخابات و افزایش شانس ترامپ برای پیروزی احتمالاً این نزدیکی بیشتر شود با این حال وضعیت به شکلی است که شاید هر اتفاقی موجب تغییراتی شود و همین تصمیم‌گیری را بسیار دشوار کرده است.

شاید این حدود ۴۵روز را باید دوران خلأ در روابط بین‌الملل نامید و همه طرف‌ها چشم به واشینگتن خواهند داشت تا ببینند چه کسی تا ۲۰۲۴ در کاخ‌سفید خواهد ماند! اگر ترامپ باشد بعید است نه تنها اروپایی‌ها بلکه روسیه و چین نیز توان چهار سال مخالفت با آمریکا را داشته باشند، چه آن که مسکو و پکن نیز در همین هفته‌های اخیر خواستار مذاکره تهران و واشنگتن برای حل مشکلات شده‌اند!»

روزنامه ستاره صبح هم به‌نقل از مهدی مطهرنیا نوشت: ایران اکنون هدف استراتژیک ایالات‌متحده است و آمریکا در مرحله نخست در حال بستن تمام راههای حرکت ایران در نظم منطقه‌یی و نظام بین‌الملل در ابعاد گوناگون ممکن است.

آمریکا اقتصاد ایران را تحت تحریم‌های حداکثری قرار داده است، تلاش می‌کند که کوشش‌های ایران در منطقه را محدود کند و هر آنچه که ایران در حال انجام آن است را در یک محدودیت استراتژیک قرار دهد و تلاش خود را در زمینه حمایت از اسراییل در جهت شکل‌دهی به محاصره منطقه به انجام رسانده است

همان‌گونه که قبل از خروج آمریکا از برجام گفته می‌شد آمریکا تنها می‌تواند تحریم‌هایی که یک‌طرفه علیه ایران وضع کرده است را عملی کند، اما اکنون اثر آن بر دلار ۲۵هزار تومانی در تهران خود را به‌خوبی نمایش می‌دهد، لذا واقعیت‌های موجود نشان از آن دارد که از سال۲۰۱۸ به این‌سو که آمریکا از برجام خارج‌شده است ایران هدف استراتژیک آمریکا است.

مطهرنیا درباره عادی‌سازی روابط کشورهای منطقه با اسراییل برای فشار بیشتر بر ایران با بیان این‌که ایران در سه لایه با چالش جدی روبه‌رو است، اظهار داشت: در لایه داخلی دچار بی‌اعتمادی ملت از دولت شده است و نظام باید در برابر ناهمگونی بنیادین در مسیر مثبت و بازگشایی فضای حرکت همه جناح‌های موجود در جامعه ملی، برای ایجاد یک وحدت و اتحاد درونی بازتر عمل کند. در بعد منطقه‌ای، زمانی که «ملک عبدالله اردنی» از «هلال شیعی» سخن گفت بارها بیان کردیم که این مطلب در چارچوب تئوری جنگهای نامتعادل و برای بزرگنمایی دولت ایران و تبدیل ایران به تهدیدی برای نظم منطقه‌یی و اتحاد غیرشیعی در مرحله علیه ایران است؛ اما ایران و قرائت حاکم بر ایران از این گزاره، به‌عنوان یک پیروزی بهره برد و تلاش کرد تا در منطقه بدون توجه به فرودها و پیامدهای چنین رویکردی زمینه‌های نفوذ بیشتر در منطقه را با تکیه بر نفت فراهم کند. بدین ترتیب موجب نوعی مشکلات منطقه‌یی شد. از طرف دیگر در ابعاد منطقه‌یی فرصت درخشان اوباما در جهت حل و فصل همه مسائل ایران از دست‌رفته است. اوباما حاضر بود در پرونده هسته‌یی میان تهران و واشنگتن به گفتگو بنشیند و به حل و فصل همه مسائل دست یازد، اما با توجه به موضع صریحی که دستگاه سیاست خارجه ایران در این زمینه داشت، به این مهم دست نیافت. اکنون که ایالات‌متحده آمریکا از برجام خارج‌شده است و بالغ بر دو سال از این خروج می‌گذرد ایران نتوانسته حتی گام‌های ۶۰ روزه خود برای خروج از برجام را امتداد بخشد،

چالشهای اقتصاد، فرهنگ، تکنولوژی و فناوری، سیاست و ... اکنون با چالش روبه‌رو هستند و این نیازمند یک تحول بزرگ در حوزه سیاست ورزی در ایران است.

روزنامه ستاره صبح نیز به سردرگمی کارگزاران و مهره‌های حکومتی در امر برجام پرداخته و نوشت: غلامرضا قاسمیان، رئیس کتابخانه مجلس با انتشار یک «پیام مهم» در کانال خود، برجام را طراحی ستون پنجم دشمن خواند و خواستار خروج سریع از برجام و ان.پی.تی (NPT) شد. ادعای عجیب طراحی برجام توسط جاسوسان دشمن، در حالی است که کلیت مذاکرات برجام با حمایت رهبر انقلاب انجام شده و ایشان از تیم مذاکره‌کننده حمایت کرده‌اند.

به گفته او «فرصت طلایی با مکانیزم ماشه در اختیارمان است»، اما «ستون پنجم» «صبر و شکیبایی ذلیلانه را به انتظار انتخابات آمریکا پیشنهاد می‌دهد که همان مردودی در آزمون است».

قاسمیان در پایان این پیام گفته: «جواب قاطع، کاهش تعهدات برجامی یا حتی توقف تعهدات نیست، بلکه در مرحله اول خروج از برجام و گام دوم به‌سرعت خروج از NPT است تا دست برتر مؤمنان حفظ شود، در غیراین صورت تیه و سرگشتگی طولانی، ملت را خواهد گرفت و تا پای‌بوسی نظام سلطه پیش خواهد رفت و نخ تسبیح نظام پاره خواهد شد».

										
											<iframe style="border:none" width="100%" scrolling="no" src="https://www.mojahedin.org/if/5ba753de-708c-4fbc-b765-642403e75e27"></iframe>
										
									

گزیده ها

تازه‌ترین اخبار و مقالات