سایت فاکس نیوز روز سهشنبه ۲۶فروردین مصاحبه فاکس نیوز با استیو ویتکاف، نماینده ویژه ترامپ در امور خاورمیانه را منتشر کرد.
مجری: مایلم در صورت امکان به موضوع ایران بپردازم. شما با وزیر خارجه ایران بهصورت حضوری دیدار کردید. این دیدار، اولین تماس شناختهشده میان ایالات متحده و ایران از زمان روی کار آمدن رئیسجمهور خواهد بود. اجازه دهید سؤالم را در قالبی دیگر مطرح کنم: آیا ایرانیها در تلاشند زمان بخرند؟ بر اساس اطلاعات من و گزارشهای عمومی، آژانس بینالمللی انرژی اتمی اعلام کرده که ایران اورانیوم را تا حدود ۶۰درصد غنیسازی میکند. رسیدن از ۶۰درصد به ۹۰درصد -سطح غنیسازی مورد نیاز برای تسلیحات- زمان بسیار کوتاهی نیاز دارد. پس از آن، آنها به یک سیستم تحویل نیاز خواهند داشت.
سؤالم این است، شما و رئیسجمهور بارها تأکید کردهاید که ایران نباید به بمب هستهیی دست یابد. من با هر دوی شما موافقم، اما مانند بسیاری دیگر، تردید دارم.
چگونه میتوان با افرادی که به خلافت اعتقاد دارند، شعار «یا [اسلام] بیاورید یا بمیرید» (convert or die) سر میدهند و آشکارا خواستار محو اسراییل و ایالات متحده از نقشه جهان هستند، مذاکره کرد؟
آیا اصلاً امکان دستیابی به توافق با افرادی که چنین ایدئولوژی و طرز فکری دارند وجود دارد؟ دیدار چگونه پیش رفت؟
استیو ویتکاف، نماینده ویژه ترامپ در امور خاورمیانه: خوب، پیام رئیسجمهور درباره صلح از طریق قدرت در سراسر جهان طنینانداز شده است. این از جانب من تهدید نیست، فقط یک واقعیت ساده است. رئیسجمهور در آنچه میگوید جدی است، ایران نمیتواند بمب داشته باشد.
گفتوگو با ایرانیها بر ۲محور کلیدی متمرکز خواهد بود. نخست، غنیسازی. همانطور که اشاره کردید، آنها نیازی به غنیسازی اورانیوم بیش از ۳.۶۷درصد ندارند. آنها در برخی موارد به ۶۰درصد و در مواردی دیگر به ۲۰درصد رسیدهاند که اینطور نمیتواند ادامه یابد. و شما نمیتوانید برنامه اتمی مدنی داشته باشید آنطور که آنها ادعا میکنند ولی فراتر از ۳.۶۷درصد غنیسازی کنید.
بحث بر سر راستیآزمایی برنامه غنیسازی و در نهایت راستیآزمایی تسلیحاتی متمرکز خواهد بود. این شامل ذخایر موشکی آنها، نوع موشکهایی که در اختیار دارند و مکانیزم فعالسازی بمب است. همانطور که رئیسجمهور بیان کرده -و من هر روز از راهنماییهای او پیروی میکنم- ما اینجا هستیم تا ببینیم آیا میتوانیم این وضعیت را از طریق دیپلماسی و گفتگو حل کنیم. اولین دیدار مثبت، سازنده و جذاب بود.
مجری: من به «اعتماد همراه با راستیآزمایی» اعتقاد دارم. آیا راستیآزمایی شامل بازرسان آمریکایی -در هر زمان و هر مکان- و نه بازرسان سازمان ملل خواهد بود؟ این بهنظر حیاتی میرسد. من به سازمان ملل اعتماد ندارم و فکر نمیکنم شما هم داشته باشید.
ویتکاف: همانطور که قبلاً بحث کردیم، مشکلات در جزئیات هر توافقی نهفته است. احتمالاً با مشکل جدی تدوین یک سند کیفی مواجه خواهیم بود اما راستیآزمایی سنگبنای هر توافقی خواهد بود، اگر خوششانس باشیم که به آن برسیم. ما به اقدامات راستیآزمایی بسیار سختگیرانه نیاز داریم. در سالهای پیش از دولت ما، راستیآزمایی چندانی وجود نداشته، این باید تغییر کند. اگر تغییر کند، پایهیی برای گفتگوهای مثبت خواهیم داشت. اگر تغییر نکند، باید بهدنبال گزینههای جایگزین باشیم که برای هیچکس خوب نخواهد بود.
مجری: آنها خودشان سرنوشتشان را تعیین خواهند کرد. میدانیم این یعنی چه: اگر آنها این مسیر را انتخاب کنند، دیگر پالایشگاه یا سایت هستهیی برای بحث نخواهند داشت. اعتماد به افرادی که به خلافت اعتقاد دارند، شعار «یا ایمان بیاورید یا بمیرید»، «مرگ بر اسراییل» و «مرگ بر آمریکا» سر میدهند، برایم سخت است. با این حال، برای شما آرزوی موفقیت دارم. اگر این مسأله با راستیآزمایی حل شود، برای جهان، خاورمیانه و صلح جهانی فوقالعاده خواهد بود.