728 x 90

مصاحبه فاکس نیوز با آری ساخر، کارشناس موشکی، درباره برنامه هسته‌یی ایران

دور سوم مذاکرات آمریکا و ایران در عمان
دور سوم مذاکرات آمریکا و ایران در عمان

فاکس نیوز روز جمعه ۵ اردیبهشت‌ماه مصاحبه‌یی با آری ساخر، دانشمند موشکی و مشاور ارشد سیاست‌گذاری انجمن آموزشی آمریکا-اسراییل درباره مذاکرات بین آمریکا و ایران برگزار کرد.

مجری: دیروز رئیس‌جمهور ترامپ درباره مذاکرات جاری هسته‌یی با ایران اظهار داشت: فردا مقامات آمریکایی با همتایان ایرانی خود در عمان دیدار خواهند کرد. مایکل آنتون، مقام ارشد وزارت امور خارجه، به‌عنوان سرپرست مذاکرات فنی معرفی شده است. مارکو روبیو، وزیر امور خارجه، در پادکست «فری پرس» اظهار داشت: «اگر ایران خواستار یک برنامه هسته‌یی غیرنظامی است، می‌تواند مانند بسیاری از کشورهای دیگر چنین برنامه‌یی داشته باشد. به این صورت که مواد غنی‌شده را وارد کند».

این نقطه اختلاف اصلی است. اما مذاکره‌کننده ارشد ایران تأکید دارد که ایران باید اجازه داشته باشد ظرفیت غنی‌سازی اورانیوم خود را حفظ کند و گفته است: «غنی‌سازی صفر قابل‌قبول نیست».

 

آری ساخر: من معتقد هستم که خود عمل مذاکره با ایران به‌خودی‌خود مشکل‌ساز است و دلایل متعددی برای این موضوع وجود دارد. ایران بارها نشان داده که قابل اعتماد نیست.

این کشور یک جنگ هفت‌جبهه‌ای را علیه اسراییل سازمان‌دهی کرد و به‌طور قاطع شکست خورد. در سال گذشته، ایران ۲بار، در یک مورد با ۲۰۰ و در مورد دیگر با ۳۰۰پرتابه، به اسراییل حمله کرد. این‌که این حملات عمدتاً رهگیری شدند و خسارت کمی به بار آوردند، موضوع را تغییر نمی‌دهد. ایران اورانیوم را تا ۶۰درصد غنی‌سازی کرده است.

دلایل بسیار کمی برای غنی‌سازی اورانیوم بیش از ۶۰درصد وجود دارد، مگر برای تولید سلاح باشد. ۹۰درصد غنی‌سازی برای تولید سلاح است و عملاً دلیل دیگری برای این کار وجود ندارد. همان‌طور که وزیر امور خارجه ایران اظهار داشت، توقف غنی‌سازی اورانیوم برای ایران غیرقابل مذاکره است.

این موضوع کاملاً دوگانه است: یا غنی‌سازی را متوقف می‌کنید یا ادامه می‌دهید. من فکر می‌کنم این مسیری است که از اعتبار آمریکا می‌کاهد و فشار را از روی ایران برمی‌دارد. به نظرم این یک بن‌بست است، یک مأموریت بیهوده.

 

مجری:
خوشحالم که این موضوع را به‌صورت دوگانه مطرح کردید: یا این کار را انجام می‌دهند یا نمی‌دهند. این موضوع تصمیمی را برای ایالات متحده به‌دنبال دارد. اگر ایران با خواسته رئیس‌جمهور، یعنی وارد کردن اورانیوم برای امکان توقف آن در صورت بروز مشکلات در آینده، موافقت نکند، آیا این به یک درگیری تبدیل خواهد شد؟

آری ساخر: ایالات متحده تجهیزات زیادی به دیگو گارسیا منتقل کرده است. ۶بمب‌افکن B-۲ که قادر به حمل بمب نفوذگر عظیم‌الجثه ۳۰۰۰۰ پوندی هستند، در آنجا مستقر شده‌اند. این بمب عملاً تنها بمبی است که می‌تواند به تأسیسات هسته‌یی ایران نفوذ کند. این‌که برخی از این هواپیماها در یمن علیه حوثی‌ها استفاده می‌شوند، به نظرم برای مشغول نگه‌داشتن خلبانان است، اما فکر می‌کنم آنها برای هدف دیگری آنجا هستند.

به نظرم ایالات متحده گزینه بسیار مشخصی برای حمله به ایران دارد. نمی‌دانم آیا باید از این گزینه استفاده کرد یا نه، اما قطعاً باید روی میز باقی بماند. همان‌طور که رئیس‌جمهور گفت، ایران باید درک کند که آمریکا توان و شجاعت انجام آنچه لازم است را دارد.

 

مجری: بخشی از قدرتی که به ایران اجازه داده در ۴سال گذشته در خاورمیانه آشوب به‌پا کند و گروه‌های نیابتی را تأمین مالی کند، درآمدهای نفتی آن بوده است. رئیس‌جمهور ترامپ اذعان کرده که دولت بایدن به تحریم‌ها توجهی نکرد. ما آنها را از نظر مالی فلج کرده بودیم، اما او اجازه داد خزانه آنها دوباره پر شود.

قبل از هر گونه درگیری احتمالی، آیا تحریم‌های سخت و قطع جریان نفت گام بعدی خواهد بود؟

آری ساخر:
بله، من این‌طور فکر می‌کنم. به‌قول تدی روزولت، باید تحریم‌ها را به کار گرفت و چماق بزرگی در دست داشت. تحریم‌ها اثرگذار بودند. همان‌طور که گفتید، این تحریم‌ها متوقف شدند.

تحریم‌ها باید دوباره تشدید شوند و ایران باید بداند که این تحریم‌ها می‌توانند حتی بیشتر تشدید شوند و با تهدید نیروی قدرتمند پشتیبانی خواهند شد. نیروی قاطع و عظیم.

										
											<iframe style="border:none" width="100%" scrolling="no" src="https://www.mojahedin.org/if/25787d42-c9c8-4671-88fb-8c604fe7fad6"></iframe>
										
									

گزیده ها

تازه‌ترین اخبار و مقالات