مارکو روبیو وزیر خارجه آمریکا در استماع سنا:
تمرکز گفتگوهای ویتکاف با رژیم ایران در چند هفته گذشته
روی موضوع غنیسازی بوده که بهطور قطع موضوع اصلی و حیاتی است
مارکو روبیو، وزیر خارجه آمریکا روز سهشنبه ۳۰ اردیبهشت در جلسه استماع سنای آمریکا در پاسخ به سؤالی درباره فشار حداکثری علیه رژیم و مذاکرات فعلی گفت: فکر میکنم برای طرف ایرانی کاملاً روشن است که ما به اعمال تحریمها ادامه خواهیم داد تا زمانی که توافقی حاصل شود. ضمناً، مجموعه دیگری از تحریمها نیز وجود دارد که به مسائلی مانند حمایت از تروریسم و اقدامات مشابه آنها مربوط میشود. اما در مورد برنامه هستهیی، تا زمانی که توافقی به دست نیاید، تحریمها ادامه خواهد داشت. رئیسجمهور دستور اجرایی برای فشار حداکثری صادر کرده و این دستور هر روز در حال اجرا شدن است. هیچکدام از این اقدامات در حالی که مشغول مذاکره هستیم، کند نشدهاند.
روبیو افزود: مذاکرات با رژیم ایران آسان نخواهد بود. و مجموعه جداگانهیی از تحریمها وجود دارد که شامل مفاد مکانیزم ماشه است که در دست سه کشور اروپاست. این موضوع کاملاً از برنامه ما جداست، و میخواهم این را روشن کنم. تصمیم آنها درباره تحریمهایشان به ما بستگی ندارد. شاید ما با رژیم ایران به توافقی برسیم و آنها هم راضی باشند و تحریمهای خود را اعمال نکنند. اما من دوباره با سه کشور اروپایی دیدار کردم. آنها در حال پیشبرد فرآیند خود بهطور مستقل از ما هستند که ممکن است تحریمهای بیشتری را در ماههای ژوئیه، اوت، سپتامبر، اکتبر یا نوامبر امسال اعمال کنند.
روبیو در بخش دیگری از این استماع گفت: مذاکرات تا این لحظه کاملاً بر روی قابلیت غنیسازی متمرکز بوده است. البته ما از حمایت آنها از تروریسم در منطقه، از جمله حوثیها، حزبالله و دیگر گروهها مانند شبهنظامیان در عراق و تلاشهایشان برای بازگشت به سوریه آگاه هستیم. اما در حال حاضر، تمرکز بر روی قابلیت غنیسازی و اصرار آنها بر این قابلیت است. در نهایت، میتوانم بگویم که اگر تحریمهای مرتبط با حمایت از تروریسم یا نقض کنوانسیونهای تسلیحاتی و مواردی مانند موشکهای دوربرد وجود داشته باشد، این تحریمها پابرجا خواهند ماند. اگر این موارد بخشی از توافق نباشند، تحریمها بهدلیل همین موضوع ادامه خواهند یافت. اما در ابتدا، میتوانم بگویم که تمرکز گفت و گوها در چند هفته گذشته با آقای ویتکاف و رژیم ایران روی موضوع غنیسازی بوده است، که بهطور قطع موضوع اصلی و حیاتی است.
سناتور ریکتس Ricketts سؤال کرد: وقتی میگویید آنها باید برنامه هستهیی خود را کنار بگذارند و کاملاً خلعسلاح شوند، منظورتان چیست؟ آیا همچنان سیاست این است که ایران به هیچوجه اجازه غنیسازی نداشته باشد؟
روبیو در پاسخ گفت: اگر رژیم ایران یک برنامه هستهیی غیرنظامی برای تولید انرژی بخواهد، مدلی وجود دارد که چندین کشور در جهان از آن پیروی میکنند. این مدل به آنها اجازه میدهد رآکتور بسازند و مواد غنیشده را وارد کنند و از آن برای تولید برق استفاده کنند. این مدلی است که اگر این رژیم بخواهد، میتواند از آن استفاده کند.
اما اگر آنها بخواهند توانایی غنیسازی را حفظ کنند، موضوع کمی پیچیده میشود. وقتی توانایی غنیسازی در هر سطحی را داشته باشید، فقط به مقداری زمان نیاز دارید تا به سطوح بالاتر برسید. این رژیم قبلاً توانایی غنیسازی در سطح بالاتر را نشان داده و در حال حاضر نیز این کار را انجام میدهد. در واقع، قوه مقننه آنها قانونی تصویب کرده که آنها را ملزم به نقض برجام و غنیسازی بسیار فراتر از ۶۰ درصد میکند.
روبیو افزود: نظر ما این است که آنها غنیسازی را بهعنوان یک برگ بازدارنده میخواهند. آنها معتقدند که این کار آنها را به یک قدرت هستهیی در آستانه تسلیحاتی شدن تبدیل میکند و در نتیجه دیگر نمیتوان با آنها کاری کرد.
امیدواریم بتوانیم آنها را تشویق کنیم تا مسیری به سمت رفاه و صلح را نشان دهیم که به آنها اجازه دهد اقتصاد خود را توسعه دهند، و اگر بخواهند، مانند دیگر کشورهای جهان، یک برنامه انرژی هستهیی غیرنظامی بدون غنیسازی داشته باشند.
امیدواریم بتوانیم آنها را در این مسیر تشویق کنیم. رئیسجمهور بسیار واضح گفته است، و من بیش از این توضیح نمیدهم، که آنها هرگز به سلاح هستهیی دست نخواهند یافت.
عراقچی:
غنیسازی در ایران ادامه پیدا خواهد کرد با توافق یا بیتوافق
مذاکرات هم حالا مشغول بررسی هستیم که دور بعدی را شرکت بکنیم
یا چه زمانی شرکت بکنیم
عراقچی ـ خبرگزاری رادیو تلویزیون رژیم ۳۱ اردیبهشت ۱۴۰۴
عراقچی: پاسخ این درخواستهای غیرمنطقی را دادیم قبلاً تکرار یک موضع غیرواقعی غیرمنطقی غیرمعقول هیچ کمکی به تثبیت اون موضع نمیکنه هر چقدر هم که مقامات آمریکایی تکرار بکنند فرقی در اصل قضیه ایجاد نخواهد کرد موضع ما کاملاً روشنه من به صراحت قبلاً گفتم تکرار میکنم که غنیسازی در ایران ادامه پیدا خواهد کرد با توافق یا بیتوافق این موضع ما هست البته اما اگر طرفهای مقابل ما علاقمند هستند که نسبت به برنامه هستهیی ایران نسبت به برنامه غنیسازی ایران اعتماد بیشتری وجود داشته باشه شفافیت بیشتری وجود داشته باشه این قابل گفتگو هست قابل مذاکره هست قبلاً هم ما این کار را کردیم در مقابلش باید تحریمهای خودشون رفع بکنند کاملاً روشنه این یک مذاکره است از نظر ما اعتمادسازی بیشتر و بههرحال تحکیم این واقعیت که ایران به سمت سلاح هستهیی پیش نخواهد رفت یک واقعیت هست، ما هیچ مشکلی در این خصوص نداریم در مقابل آنها هم باید تحریمهای خودشون رو که ظالمانه بهدلیل ادعاهایی که نسبت به برنامه هستهیی ما مطرح کردند برقرار کردند آنها را باید بردارند. منطق مذاکره از نظر ما این هست شفافسازی اعتمادسازی از جانب ما رفع تهدیدها تحریمها از جانب اونها و البته رفع تهدیدها بیشتر از اون اگر تقاضاهایی داشته باشند اگه بخواهند وارد حوزه فعالیت صلحآمیز هستهیی ما بشوند ما را از مواردی که حقمان هست بهعنوان کشور عضو ان.پی.تی محروم بکنند این طبیعی است که هیچ جایی برای پذیرش نداره و به هیچوجه ما اجازه نمیدهیم که اتفاق بیفته در مذاکرات هم حالا مشغول بررسی هستیم که دور بعدی رو شرکت بکنیم یا چه زمانی شرکت بکنیم ما هیچ وقت دیپلماسی رو کنار نگذاشتیم ما در مذاکره همیشه حضور خواهیم داشت، ... ... ... در مقابل زیادهخواهیها زیاده گوییها در پشت میز مذاکره مقابله میکنیم بنابراین اگر مذاکره هم شکل بگیرد هدف ما دفاع از حقوق مردم ایران هست و رسیدن به خواستههای خودمان که بر اساس اون منطقه که عرض کردم.
بیانیه مجلس رژیم:
جمهوری اسلامی باید از چرخه کامل سوخت هستهیی
بهویژه در زمینه غنیسازی بهرهمند باشد
سطح غنیسازی به در صدهای پایین زیر۲۰ درصد محدود نمیشود
ما هرگز از حقوق هستهیی خود کوتاه نخواهیم آمد
رشیدی عضو مجلس رژیم ـ ۳۱ اردیبهشت ۱۴۰۴
این موضوع بیانیه پاسخ به یاوهگوییهای متوهمانه مقامات و نمایندگان کنگره آمریکا پس از فرمایشات و بیانات مقام معظم رهبری... ... ... این روزها شاهدیم که مقامات آمریکایی و برخی از نمایندگان کنگره اظهاراتی خلاف منافع ملت ایران بیان کردند... ... ... . فعالیتهای هستهیی و غنیسازی جمهوری اسلامی ایران کاملاً قانونی مشروع و مطابق با مفاد معاهده ان.پی.تی و اساسنامه آژانس بینالمللی انرژی اتمی است. طبق ماده چهارم ان.پی.تی هر کشور عضو از سه حق انکارناپذیر تحقیق، توسعه تولید و استفاده از انرژی هستهیی برخوردار است. جمهوری اسلامی ایران نیز بهصورت قانونی باید از چرخه کامل سوخت هستهیی بهویژه در زمینه غنیسازی بهرهمند باشد. تنها شرط سریع ذکر شده در این ماده صلحآمیز بودن فعالیتهای هستهیی است که تحقق آن از طریق نظارتهای پادمانی آژانس بینالمللی انرژی اتمی تضمین میشود... ... ... .
سطح غنیسازی صلحآمیز منحصر به در صدهای پایین زیر ۲۰ درصد محدود نمیشود بلکه متناسب با نیاز روز ملت ایران برای مقاصد صلحآمیز خواهد بود... ... ... .
به صراحت اعلام میداریم که هرگز از حقوق هستهیی ملت خود کوتاه نخواهیم آمد و... ... ... ارکان نظام اسلامی بهویژه مجلس شورای اسلامی در راستای وظایف قانونی خود در حوزه قانونگذاری و نظارت به هیچوجه اجازه زیادهخواهی و رفتارهای مستکبرانه را به دشمنان ملت نخواهد داد، با بهرهگیری از تمام ظرفیتها مدافع تمام قد منافع ملت بزرگ ایران خواهیم بود و همچنین دولت نیز در چارچوب این قوانین و سیاستها اقدام خواهد کرد.
نمایندگان مجلس شورای اسلامی
۳۱ اردیبهشت ماه ۱۴۰۴
گلرو عضو مجلس رژیم:
توانمندی و صنعت هستهیی غیرقابل مذاکره است
گلرو عضو مجلس رژیم ـ ۳۰ اردیبهشت ۱۴۰۴
عباس گلرو نماینده مجلس: از تیم مذاکرهکننده مجلس شورای اسلامی حمایت میکند. محکوم میکنیم اظهارات مقامات آمریکایی چه اظهارات سخیف رئیسجمهور آمریکا در سفر منطقهیی و چه اظهارات مذاکرهکننده ارشد این کشور آقای ویتکاف و اعلام میکنیم که توانمندی و صنعت هستهیی ایران غیرقابل مذاکره و مصالحه هست همانطور که رهبری عزیز امروز فرمودند اینکه طرف آمریکایی بگوید اجازه غنیسازی نمیدهیم این غلط اضافی ست.