فروپاشی همزمان زیرساختهای حیاتی در ایران، از آب و برق گرفته تا دارو و غذا، بحرانهای عمیقی را در زندگی مردم رقم زده است. در حالی که روستاهای استانهای خراسان شمالی و جنوبی با تنش شدید آبی و قطعی مکرر برق دست و پنجه نرم میکنند، شهرها نیز از افزایش بیسابقه قیمتها در بازار مواد غذایی و دارو به ستوه آمدهاند. این بحرانهای پیدرپی، علاوه بر به خطر انداختن معیشت روزمره، هشدارهای جدی درباره بروز تنشهای اجتماعی در نقاط مختلف کشور به همراه داشته است. در این گزارش، آخرین وضعیت این بحرانها و تأثیرات آن بر زندگی مردم بررسی شده است.
شهریاری، عضو مجلس ارتجاع، شنبه ۲۷ اردیبهشت با اشاره به تنش آبی در روستاهای استان خراسان شمالی هشدار داد: اگر چارهاندیشی نشود، تنش اجتماعی رخ خواهد داد.
وی گفت: بحران تأمین آب آشامیدنی در بسیاری از روستاهای استان جدی و نگرانکننده است. وی افزود: "فرسودگی تجهیزات آبرسانی و تأخیر در تأمین پمپهای جایگزین، زندگی روستاییان را تحت تأثیر قرار داده."
همچنین مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب رژیم در استان خراسان جنوبی گفت اکنون استان در شرایط کمآبی بیسابقهای به سر میبرد. توکلی افزود: قطعیهای مکرر برق بهویژه در تابستان، چالش جدی در تأمین و ذخیره آب در مخازن ایجاد کرده است.
روزنامه حکومتی شرق در شماره شنبه ۲۷اردیبهشت درباره بحران برق نوشت: ایران مالک دومین ذخایر بزرگ گاز و چهارمین ذخایر بزرگ نفت جهان است. اما حالا کسری انرژی در کشور به جایی رسیده است که تولید برق جوابگوی یکچهارم تا یکپنجم نیاز کشور نیست و تولید گاز نمیتواند یکسوم تقاضای داخلی را جواب دهد. کمبود انرژی چراغ بسیاری از کارخانهها را خاموش کرده است.
سایت حکومتی اکو ایران نوشت: قیمت برنج ایرانی ۴۰درصد افزایش یافت و هر کیلو طارم درجه یک به ۲۵۰هزار تومان رسید. طاهری اتاقسرا، رئیس اتحادیه برنجفروشان در بابل گفت: قیمت برنج درب کارخانه ۱۹۵ تا ۲۰۰هزار تومان است و پیشبینی میشود با برداشت جدید، قیمت از ۱۵۰هزار تومان پایینتر نیاید."
خبرگزاری حکومتی دانشجو نیز نوشت: بازار برنج ایرانی در حالی روزهای پرتنشی را تجربه میکند که قیمت هر کیلوگرم برنج درجه یک هاشمی در برخی مناطق پایتخت به ۲۰۰هزار تومان رسیده است. بررسیهای میدانی و اظهارات کارشناسان نشان میدهد ریشه این نابسامانیها ناشی از عواملی از جمله شکاف ارزی، نبود نظارت مؤثر، سودجویی دلالان و ناکارآمدی سیاستهای حمایت از تولید داخل است.
محمدحسین کشاورزی، کارشناس حوزه کشاورزی گفت: حذف ارز نیمایی و جایگزینی آن با ارز توافقی، موجب ایجاد اختلاف قیمتی بین نرخ ارز رسمی و نرخ بازار آزاد شده است.
هادی احمدی، عضو هیأت مدیره انجمن داروسازان رژیم درباره افزایش قیمتهای دارو گفت: "در چند ماه اخیر بهدلیل تغییرات نرخ ارز، قیمت داروهای وارداتی ۱۰ تا ۳۰درصد افزایش یافته و برخی داروها ۲برابر شدهاند."
سایت حکومتی ایلنا نیز با عنوان «گرانی بیش از ۱۰۰درصدی هزینه درمان» نوشت: "دولت تعرفههای پزشکی را از ابتدای ۱۴۰۴، ۴۶درصد افزایش داد." علیرضا حیدری، کارشناس رفاه، گفت: "تعهدات بیمهای حتی گوشهیی از هزینهها را پوشش نمیدهد." یک بیمار قلبی گفت: "داروهایم بیش از ۲۰۰درصد گران شده است."