سخنگوی ویتکاف پس از مذاکرات رم
رئیسجمهور صراحتاً اعلام کرده که ایران نباید به سلاح هستهیی
یا برنامه غنیسازی دست یابد
وال استریت ژورنال ۳۰ فروردین پس از مذاکرات اتمی آمریکا و رژیم در رم نوشت: سخنگوی ویتکاف از اظهارنظر درباره هر گونه خواستههای احتمالی طرف ایرانی در خصوص تضمینها یا سایر جزئیات مذاکرات خودداری کرد. اما گفت: رئیسجمهور صراحتاً اعلام کرده است که ایران نباید به سلاح هستهیی یا برنامه غنیسازی دست یابد. انتظار داریم در ادامه گفتگوها، چارچوب و جدول زمانی برای دستیابی به توافقی که اهداف رئیسجمهور ترامپ را بهصورت مسالمتآمیز محقق کند، مشخصتر شود».
از این پیشتر مقامات آمریکایی ناشناس اظهارنظر کرده بودند که در مذاکرات مستقیم و غیرمستقیم روز شنبه با رژیم ایران پیشرفت خوبی حاصل شده است.
آسوشیتدپرس گزارش کرد: یک مقام آمریکایی گفته است که مذاکرات پیشرفت بسیار خوبی داشته است. اما در حالی که ایالات متحده میگوید گفتگوهای مستقیم و غیرمستقیم انجام شده است، مقامات ایرانی آنها را غیرمستقیم توصیف کردند.
آسوشیتدپرس همچنین گزارش کرد که پس از دیدار در سفارت عمان در رم، هیچ اظهارنظر فوری از طرف ایالات متحده وجود نداشت. با این حال، دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا، در حالی که تهدید به اقدام نظامی علیه ایران میکند، برای یک توافق سریع با ایران فشار میآورد.
در این اثنا و در شرایطی که تا ظهر یکشنبه یعنی ۲۴ ساعت پس از مذاکرات، ویتکاف و وزارتخارجه آمریکا موضع رسمی نگرفتهاند، وزارتخارجه عمان شنبه شب اطلاعیهیی منتشر کرد که حاوی نکات مهمی بود.
وزارت امور خارجه عمان از وارد شدن به مرحلهای با هدف محقق کردن یک توافق منصفانه، دیرپا و الزامآور صحبت میکند که تضمین میکند که ایران کاملاً از سلاح هستهیی و همچنین تحریمها رها شده اما بتواند از تولید انرژی صلحآمیز هستهیی برخوردار باشد.
به عبارت دیگر رژیم ایران زهر اتمی بخورد و از هر گونه غنیسازی دست بکشد اما مانند امارات با خریدن سوخت هستهیی از آمریکا یا روسیه یا کشورهای دیگر دارای نیروگاههایی از قبیل نیروگاههای برق باشد که با سوخت هستهیی کار میکنند. بنابراین لغو تحریمها ملازم با دست کشیدن از غنیسازی اورانیوم است.
وزارتخارجه عمان در پایان موضعگیری خود که بازتاب مذاکرات روز شنبه است، افزوده است:
تنها از طریق دیالوگ و ارتباطات روشن است که ما میتوانیم به توافقی که برای طرفین بهطور متقابل معتبر باشد و تفاهمی که بهنفع تمام طرفهای منطقهیی و بینالمللی باشد، دستیابیم.
رویترز گزارش کرد: یک مقام ایرانی بشرط ناشناس ماندن روز جمعه گفت از دور خارج کردن سانتریفوژهای غنی ساز و توقف غنیسازی یا کاهش ذخایر اورانیوم غنی شده به زیر سطح توافق شده ۲۰۱۵ از خطوط قرمز ما است.
ژنرال ریچارد کـِمپ Kemp فرمانده سابق نیروهای انگلستان در افغانستان، روز یکشنبه در مصاحبه با فاکس نیوز گفت: «رژیم ایران در صورت مسلح بودن به سلاح هستهیی، بزرگترین تهدید برای غرب و خاورمیانه خواهد بود تنها راه برای جلوگیری از دستیابی آنها به سلاح هستهیی، اقدام نظامی است. البته امکان مذاکرات وجود دارد، اما میدانیم که رژیم ایران استاد فریبکاری و دروغگویی است؛ و در همان حالی که مذاکره میکند به کار روی برنامه هستهیی خود ادامه میدهد.
ژنرال کمپ افزود: بنابراین مذاکره امکان پذیراست اما باید برای مدت زمانی بسیار محدود باشد. اگر طی مدت زمانی که به نظر میرسد رئیسجمهور ترامپ ۶۰ روز تعیین کرده، توافقی حاصل نشد ــ آنگاه باید ضربه سختی به رژیم ایران وارد شود.
روزنامه سپاه پاسداران نوشت: بهرغم فضای سازنده مذاکرات، ویتکاف حداقل تا زمان تنظیم این گزارش اظهارنظری نکرده است.
خبرگزاری حکومتی ایلنا نیز در مورد خبرهای منتشر شده راجع به مذاکرات رژیم با آمریکا در رم نوشت: الزاماً آنچه در رسانهها بیان میشود، با آنچه در مذاکرات مطرح میشود، منطبق نیست. نکاتی به هیچ عنوان در رسانهها مطرح نمیشوند و برعکس، مواردی بهدلیل حساسیتهای موجود، در مذاکرات ذکر نمیشوند و اگر بیان شوند، ممکن است به بنبست منجر شود.
کیهان خامنهای نوشت: سهگانه مذاکره، تحریم یا جنگ؛ از قدیمیترین شیوههای مخاصمهاند که هنوز هم مورد استفادهاند. کشورها برای وادار کردن یکدیگر به همکاری، تلاش میکنند از این شیوهها بهصورت بهروزتر و متنوعتر استفاده کنند و البته که همه اینها با تهدید نیز همراه است
کیهان افزود: ترامپ، اگر چه اصرار دارد خود را «غیرقابل پیشبینی» معرفی کند تا آمریکا را از قید و بند تعهدات برهاند، ولی او یک «سایکوپاتِ غیرقابل اعتماد» است. موشکی و فناوری هستهیی و جبهه مقاومت، دستاورد و سرمایه و ابزار قدرت ماست.
این سرمایههاست که سایه جنگ را از کشور دور کرده و دشمنان را مجبور به مذاکره با شما کرده است.
کیهان خامنهای همچنین مارکو روبیو وزیر خارجه آمریکا را بهشدت مورد حمله قرار داده زیرا روبیو گفته است:
اروپایی برجام باید درباره اجرای «مکانیسم ماشه» تصمیم بگیرند و آژانس بینالمللی انرژی اتمی هم تأکید کرده که ایران به سلاحهای هستهیی نزدیک است.
بهنوشته کیهان خامنهای: مکانیسم ماشه اشاره به فرآیندی است که منجر به بازگشت فوری و خودکار تمامی تحریمها میشود و تا زمان انقضای برجام در ۲۶ مهرماه ۱۴۰۴ اعتبار دارد. معایب و منافذ عبرتآموز برجام موجب شده تا هیأت مذاکرهکننده ایرانی اینبار زیر با وعدهها و سرهمبندیهای ظرف آمریکایی نرود و تعهد و تضمین معتبر مطالبه کند.