کشورهای اروپایی در نجات بحران بزرگ اقتصادی رژیم ایران با بنبست روبهرو شدهاند.
هنوز اروپاییها با زمان مسابقه میدهند تا کشوری را پیدا کنند که بتواند مکانیزم مالی مرتبط با رژیم ایران را پذیرا شود. چرا که بسیاری عواقب در مقابل این مکانیزم وجود دارد.
روزنامه فایننشال تایمز بهنقل از مسؤلان اروپایی نوشت هیچ کشور اروپایی آمادگی آنرا ندارد که بتواند میزبان مانوری باشد که با آن تحریمهای آمریکایی به چالش کشیده شود. تنها به یک دلیل، آنهم بهای سنگین مجازاتهایی است که آمریکا به آن اعمال خواهد کرد.
بر اساس نظام مالی آمریکا هر کشوری که مناسبات مالی با رژیم ایران را تسهیل کند مورد چنین مجازاتهایی قرار خواهد گرفت.
تا این تاریخ اروپاییها نتوانستهاند بسیاری از شرکتهای بزرگ را قانع کنند که سرمایهگذاریهایشان را در ایران باقی نگاه دارند.
به گفته ناظران شرکتهای کوچک یا متوسط نیز نمیتوانند اقتصاد رژیم ایران را از بحران خفه کنندهای که در آن گیر کرده نجات دهند.
بسادگی باید گفت که تا این لحظه تلاش اروپا برای نجات رژیم ایران بیفایده بوده و رژیم ایران همچنان در انتظار است.
بن بستی که کشورهای اروپایی با آن روبهرو هستند، موضوعی نیست که سران رژیم بتوانند آنرا مخفی کنند.
حسن روحانی رئیسجمهور رژیم میگوید صفبندی اروپا در مقابل آمریکا یک پیروزی سیاسی و تاریخی و باور نکردنی است. ولی واقعیت در ایران با چنین توصیفاتی نمیتواند مخفی نگاه داشته شود. موج اعتراضات و تظاهرات در شهرهای ایران بهترین گواه است.
تلویزیون اسکای نیوز در برنامهای در همین رابطه گفت: رژیم ایران برای دور زدن تحریمهایی که بهزودی اجرایی خواهد شد برای اولین بار نفت خود را با اوراق قرضه بفروش میرساند.
این رژیم هویت مشتریهایش را فاش نمیکند بلکه میگوید مجموعهای از شرکتها هستند که از طریق دلالان نفت او را خریداری میکنند.
زمان تحریمهای شدیدتر آمریکا علیه این رژیم بسیار نزدیک شده است. روزها به شمارش افتادهاند و تحریمهای مرحله دوم بهزودی اجرا خواهند شد.
اولین شمشیر این تحریمها بر روی بخش انرژی و بهطور مشخص نفت وارد خواهد شد. نفت هم یعنی ستون اصلی اقتصاد ایران.
بر اساس آمار این رژیم ۲۸۰هزار بشکه از یک میلیون بشکه نفتش را با قیمت ۷۴دلار و هشتاد و پنج سنت بفروش رساندهاند یعنی ۴دلار کمتر از قیمت درخواست شده.
سران رژیم ایران هنوز فاش نساختهاند که چه کسانی این نفت را خریدهاند بلکه تنها گفتهاند یک گروه از شرکتهای خصوصی از طریق واسطهها نفت او را خریداری میکنند.
اسحاق جهانگیری معاون اول حسن روحانی میگوید بیشتر شدن قیمت نفت کاهش صادراتشان را جبران میکند.
در این رابطه خلدون نبوانی استاد فلسفه سیاسی از پاریس به اسکای نیوز گفت:
«اتحادیه اروپا نمیتواند رژیم ایران را از بحران کنونی نجات دهد. او به ناتوانی اتحادیه اروپا در یونان و اسپانیا و ایتالیا و نیز خارج شدن انگلستان از اتحادیه اروپا بهدلیل بحرانهای اقتصادی گریبانگیرشان اشاره کرد و گفت اقتصاد آنها نه تنها در وضعیت خوبی نیست بلکه در وضعیت متوسط هم نیست...
شرکتهای بزرگ و متوسط اروپایی هم از همکاری با رژیم ایران خودداری کردهاند. این در حالی است که هنوز مرحله دوم تحریمهای آمریکا اجرایی نشده است.در نتیجه اروپا برای طولانیمدت نمیتواند اقتصاد رژیم ایران را نجات دهد.