ئی.یوریپورتر-۱۱مرداد۱۴۰۲
سناتور رابرت منندز در یک جلسه استماع کمیته خارجی سنای آمریکا
خطاب به جیمز او برایان نامزد پست دستیار وزیر خارجه در امور اروپا
از آلبانی بهخاطر موافقت با کمک به جابهجایی اعضای مجاهدین خلق
از کمپ لیبرتی در عراق قدردانی کرد
اما «وقتی پناهنده میشوید، در نهایت باید در موقعیتی باشید
که بدانید آن محل پناهندگی امن است»
او برایان در پاسخ به سناتور منندز
که آیا «متعهد بهدفاع از حقوق و آزادیهای اساسی ساکنان اشرف خواهد بود»
پاسخ داد: «کاملاً» و قول داد که حمله بهاشرف۳ را بررسی خواهد کرد و
بهکمیتهٔ روابط خارجی گزارش خواهد داد
نمایندگان کنگره لنس گودن از حزب جمهوریخواه و استیو کوهن از حزب دموکرات
قطعنامهیی را بهمجلس نمایندگان ارائه کردند که در آن رژیم ایران را
بهدلیل سرکوب مخالفان بهویژه قتلعام زندانیان سیاسی در سال۶۷
که عمدتاً اعضا و حامیان سازمان مجاهدین را هدف قرار داد محکوم میکند
این قطعنامه دولت ایالاتمتحده را فرامیخواند تا در همکاری با آلبانی
حفاظت کامل از پناهندگان سیاسی ایرانی در اشرف۳ در آلبانی را تضمین کند
و آنها از تمام حقوق مندرج در کنوانسیون ۱۹۵۱ژنو و کنوانسیون اروپایی حقوقبشر
برخوردار باشند، از جمله حق حیات، آزادی و امنیت و حفاظت از دارایی
و همچنین آزادی بیان و تجمع
قطعنامه تأکید میکند که بیش از ۹۰۰تن از ساکنان اشرف۳
زندانیان سیاسی سابق هستند که میتوانند در مورد
جنایات مقامات ارشد رژیم ایران از جمله ابراهیم رئیسی رئیسجمهور فعلی
شهادت بدهند
در این قطعنامه که دهها آورنده از هر دو حزب حامی آن هستند
تصریح شده که اعتراضهای اخیر
«ریشه در بیش از ۴دهه مقاومت سازمانیافته» دارد که رژیم ایران
با کشتن بیش از ۳۰۰۰۰مخالف و مبارز در تابستان۱۳۶۷
تلاش ناموفقی برای سرکوب آن بهعمل آورد
در این قطعنامه اعلام شده است که مجلس نمایندگان در کنار مردم ایران میایستد
و مبارزه آنها را برای برقراری یک جمهوری دموکراتیک با جدایی دین و دولت
و غیراتمی در ایران بهرسمیت میشناسد
ئی یو ریپورتر ۱۱مرداد۱۴۰۲
ئی یو ریپورتر ۲اوت ۲۰۲۳ در گزارشی تحت عنوان نگرانی فزاینده واشنگتن برای حمایت از حقوق مخالفان ایرانی در آلبانی نوشت: کمیته روابط خارجی سنا در ۲۶ژوئیه -۴ مرداد ۱۴۰۲ یک جلسه استماع برگزار کرد تا در مورد چندین کاندیدا برای پستهای وزارتخارجه، از جمله جیمز او برایان دستیار وزیر امور خارجه در امور اروپا و ارواسیا، بحث کند. رابرت منندز، رئیس کمیته، با اشاره به حمله ۳۰خرداد گذشته به اشرف۳ از جیمز اوبرایان پرسید آیا «متعهد بهدفاع از حقوق و آزادیهای اساسی ساکنان کمپ اشرف خواهد بود»، وی پاسخ داد: «کاملاً».
منندز افزود از یکطرف، از آلبانی بهخاطر موافقت با کمک به جابهجایی اعضای مجاهدین خلق از کمپ لیبرتی در عراق، جایی که بهدستور رژیم ایران مورد حمله مکرر قرار گرفته بودند، قدردانی کرد. اما از سوی دیگر تأکید کرد که «وقتی پناهنده میشوید، در نهایت باید در موقعیتی باشید که بدانید آن محل پناهندگی امن است».
اوبراین گفت: «من بهشما در قدردانی از آلبانی که پناهگاه بسیار مهمی برای تعدادی از افراد متقاضی پناهندگی بوده است، میپیوندم». او در ادامه قول داد که حمله بهاشرف۳ را بررسی خواهد کرد و در مورد یافتههای خود بهکمیتهٔ روابط خارجی گزارش خواهد داد.
ئی.یو.ریپورتر در ادامهٔ این گزارش مینویسد:
چندین قانونگذار ایالاتمتحده نگرانی خود را در مورد امنیت ساکنان اشرف۳ ابراز کردهاند و اغلب این مسائل را بهمسئلهٔ حمایت بینالمللی از اعتراضات دموکراسیخواهانه در ایران مرتبط کردهاند.
در این راستا، نماینده لنس گودن جمهوریخواه از تگزاس و نماینده استیو کوهن دموکرات از تنسی در ۲۷ژوئیه – ۵مرداد قطعنامهیی را بهمجلس نمایندگان ارائه کردند که در آن حکومت ایران را بهدلیل سرکوب مخالفان، بهویژه قتلعام زندانیان سیاسی در سال۱۳۶۷ که عمدتاً اعضا و حامیان سازمان مجاهدین را هدف قرار داد، محکوم میکند.
در این قطعنامه (تصریح شده که) اعتراضهای اخیر «ریشه در بیش از ۴دهه مقاومت سازمانیافته» دارد که رژیم ایران با کشتن بیش از ۳۰۰۰۰مخالف و مبارز در تابستان۱۳۶۷ تلاش ناموفقی برای سرکوب آن بهعمل آورد. بر این اساس، شورای حقوقبشر سازمانملل را ترغیب کرد تا تحقیقات در مورد آن قتلعام را بهعنوان بخشی از تحقیقات جاری خود در مورد سرکوب قیام شهریور وارد کند.
این قطعنامه که دهها نماینده از هر دو حزب حامی و ارائهدهنده آن هستند تصریح میکند که «ایالاتمتحده باید در هر گونه تحقیقات بینالمللی دربارهٔ قتلهای فرا قانونی مخالفان ایرانی در سال۱۳۶۷ و همچنین قتل معترضان مشارکت داشته باشد» (قطعنامه). سپس تأکید میکند که بیش از ۹۰۰تن از ساکنان اشرف۳، زندانیان سیاسی سابق هستند که میتوانند در مورد جنایات مقامات ارشد (رژیم) ایران از جمله ابراهیم رئیسی رئیسجمهور فعلی شهادت بدهند.
در ادامهٔ گزارش ئی.یو.ریپورتر آمده است:
(قطعنامه کنگره) «دولت ایالاتمتحده را» فرامیخواند «تا در همکاری با همپیمان ما آلبانی، حفاظت کامل از پناهندگان سیاسی ایرانی در اشرف۳ در آلبانی را تضمین کند و آنها از تمام حقوق مندرج در کنوانسیون ۱۹۵۱ژنو و کنوانسیون اروپایی حقوقبشر، برخوردار باشند، از جمله حق حیات، آزادی و امنیت و حفاظت از دارایی و همچنین آزادی بیان و تجمع». در این قطعنامه اعلام شده است که مجلس نمایندگان «در کنار مردم ایران میایستد» و «مبارزه آنها را برای برقراری یک جمهوری دموکراتیک با جدایی دین و دولت و غیراتمی در ایران» بهرسمیت میشناسد.
(ای یو ریپورتر: ۱۱مرداد ۱۴۰۲)