728 x 90

آسمان ۲۷کشور اتحادیه اروپا به روی هواپیماهای بلاروس بسته شد

هواپیمای مسافربری - عکس از آرشیو
هواپیمای مسافربری - عکس از آرشیو

اتحادیه اروپا شامگاه دوشنبه ۳خرداد بر سر تحریم بلاروس، از جمله ممنوعیت استفاده هواپیماهای این کشور از آسمان و فرودگاههای ۲۷کشور عضو این اتحادیه توافق کرد.

این تصمیم در پی فرود اضطراری ساختگی هواپیمای حامل رامان پراتسویچ، فعال ۲۶ساله مخالف دولت بلاروس در فرودگاه مینسک، می‌باشد.

این پرواز از آتن عازم لیتوانی بود که نیروهای امنیتی بلاروس با اخطار دروغین بمب‌گذاری در هواپیما وادارش کردند که در فرودگاه مینسک بنشیند. اتحادیه اروپا از این اقدام دولت بلاروس به‌عنوان «هواپیماربایی» نام برده و خواستار آزادی فوری آقای پراتاسوویچ شده است

پرواز شماره ۴۹۷۸ شرکت هواپیمایی «رایان ایر» روز یکشنبه در میانۀ سفرش از آتن، پایتخت یونان به سوی ویلنیوس، پایتخت لیتوانی با هشدار امنیتی از سوی مقامات میسنک درباره وجود «بمب» در داخل هواپیما، مجبور به فرود اضطراری در بلاروس شد و به این ترتیب منتقد دولت بلاروس بلافاصله بازداشت گردید.

شورای اتحادیه اروپا در قطعنامه نشست ویژه برای بررسی این حادثه، از بلاروس خواست تا فوراً رامان پراتسویچ و سوفیا ساپگا، دو روزنامه‌نگار مسافر این هواپیما را آزاد کند.

رهبران ۲۷کشور اروپایی ضمن درخواست از ایکائو برای بررسی دقیق این حادثه «بی‌سابقه» از قصد خود برای اعمال تحریم‌های سیاسی و اقتصادی بیشتر علیه بلاروس خبر داده است.

بر خلاف روسیه، تنها حامی بلاروس در این ماجرا که واکنش کشورهای غربی به این حادثه را «تکان‌دهنده» و اقدام بلاروس را «عقلانی» توصیف کرده، این اقدام نگرانی‌های جدی غرب را درباره آیندۀ «ایمنی» پروازهای بین‌المللی بر فراز کشورهایی هم‌چون بلاروس به‌وجود آورده است.

آنتونیو گوترز، دبیرکل سازمان ملل این حادثه را «نگران کننده» توصیف کرد و از «حمایت این سازمان از انجام یک تحقیق کاملاً شفاف و مستقل» خبر داد. او هم‌چنین از همه طرف‌های درگیر در این موضوع خواست تا در انجام چنین تحقیقی همکاری داشته باشند.

اورزولا فن در لاین، رئیس کمیسیون اروپا وعده واکنش «بسیار شدید» اتحادیه اروپا را داد. او این اقدام دولت بلاروس را یک «رسوایی» خواند و افزود: «لوکاشنکو و رژیم او باید بدانند که این کار پیامدهای جدی خواهد داشت».

شارل میشل، رئیس شورای اروپا از این حادثه به‌عنوان «یک رسوایی بین‌المللی» یاد کرد و وعده تحمیل تحریم‌های تازه علیه مینسک داد.

کلمان بون، وزیر مشاور در امور اروپایی فرانسه اعلام کرد: «این عملی است که نمی‌توان آن را بدون مجازات گذاشت. علاوه بر تحریم، تدابیر دیگری نیز در دست بررسی است که باید درباره آنها در سطح اروپا و بین‌الملل گفتگو شود؛ از جمله ممنوعیت عبور از حریم هوایی بلاروس».

برلین سفیر بلاروس در آلمان را احضار کرد و لندن اعلام کرد در حال صدور دستورالعملی برای توقف پرواز هواپیماهای خطوط هوایی بریتانیا بر فراز بلاروس است. این کشور هم‌چنین قصد دارد مجوز فعالیت شرکتهای هواپیمایی بلاروس را در خاک بریتانیا فوراً لغو کند.

سیمون کوونی، وزیر خارجه ایرلند نیز پیش از برگزاری نشست اتحادیه اروپا، این اقدام را یک «راهزنی هوایی تحت حمایت دولت بلاروس» توصیف کرد.

شرکت ایرلندی رایان ایر، مالک این هواپیما با انتشار بیانیه‌یی در روز دوشنبه، آنچه روی داده بود را یک «دزدی هوایی» خواند و «اقدامات غیرقانونی» مقامات بلاروس را محکوم کرد.

رایان ایر یادآور شد که هم‌اکنون این پرونده در دستان «آژانس امنیتی اروپا و ناتو» است و این شرکت همکاری کامل را با این سازمانها خواهد داشت.

ناتو پیش از این خواستار انجام «تحقیق بین‌المللی» درباره حوادث پیرامون فرود این هواپیما شده بود. سفرای کشورهای عضو ناتو قرار است روز سه‌شنبه در این باره تشکیل جلسه دهند.

سه کشور منطقه بالتیک یعنی لیتوانی، لتونی و استونی اعلام کردند که فضای هوایی بلاروس باید «ناامن» تعریف شود. این کشورها هم‌چنین خواستار آزادی رامان پراتسویچ شدند که اکنون در اختیار نیروی پلیس بلاروس است.

لیتوانی اعلام کرد که از نیمه‌شب امشب همه پروازها، از مبدأ فرودگاههای لیتوانی و به مقصد این کشور، دیگر وارد حریم هوایی بلاروس نخواهند شد.

علاوه بر برخی از شرکتهای هواپیمایی منطقه اسکاندیناوی که اعلام کردند از ورود به حریم هوایی بلاروس خودداری خواهند کرد، قبرس نیز اعلام کرد که استفاده از حریم هوایی بلاروس را برای سفرهای بین‌المللی خود متوقف کرده است.

شماری از شرکتهای هواپیمایی در کشورهای لهستان و مجارستان نیز تصمیم مشابهی گرفته‌اند.

										
											<iframe style="border:none" width="100%" scrolling="no" src="https://www.mojahedin.org/if/27428451-24fe-4ec2-b831-583d5062860e"></iframe>
										
									

گزیده ها

تازه‌ترین اخبار و مقالات