تلویزیون صدای آمریکا شب گذشته خبر داد: گروهی از بازماندگان اعدامشدگان دهه 60 در نامهیی سرگشاده خطاب به مردم ایران و جهان، خواستار پیگرد مسببین کشتارهای فردی سال1360 و اعدامهای دستجمعی سال67 شدند. همچنین آنان خواستار اعلام اسامی دفنشدگان در گورستان خاوران، بهرسمیت شناختن محل دفن آنان و پیگرد و محاکمه کسانی که دست به تخریب گورستان خاوران زدند، شدند. مسئولان جمهوری اسلامی تا بهحال در مورد اعدامهای دستجمعی سال67 با وجود گورهای دستجمعی در خاوران سکوت اختیار کردهاند. تلویزیون صدای آمریکا در این رابطه مصاحبهیی با مصطفی نادری و مینا انتظاری از زندانیان سیاسی دههی 60 انجام داد که بخشی از آن در زیر آورده شده است:
مینا انتظاری که در سال60 بهخاطر همکاری با سازمان مجاهدین خلق ایران در یک دادگاه سه چهار دقیقهیی محکوم به هفت سال زندان شد، میگوید: ”در همان شهریورماه و مهرماه سال60 میتونم به جرأت بگویم بین دویست تا سیصد نفر بعضی شبها بود که تیرباران میشدند. تعداد زیادی، میتوانم بگویم در ابعاد چند هزار نفر که آن موقع اعدام نشدند و چه دادگاههای خود اینها سالهای متفاوت محکوم شده بودند و داشتند در واقع حکم زندانیشان را میگذراندند و با حکمی که خمینی داد و خامنهای هم رئیسجمهور وقت بود در آن موقع، حکم قتل عام زندانیان سیاسی داده شد“ .
مصطفی نادری که بهخاطر فروش نشریه مجاهد در سال60 دستگیر و 12سال زندانی بوده، میگوید: ”سال 60 بود که توی خیابان دستگیر شدم و آن زمان هم محصل بودم، به جرم فروش نشریه دستگیر شدم. پنج سال انفرادی گوهردشت بودم. روزنامههای خود رژیم اول اعلام میکردند که تعداد اعدامیها را که شبی دویست تا، صدتا، پنجاه تا، اینها اعدام میکردند. سال 67 که حدود سی هزارتا در زندان اوین تنها 12000 تا زندانی داشت. تقریباً 250 تا زنده ماندند از 12000. هر که مخالف رژیم بود در آن اوایل اعدام میکردند. در بعضی شهرهای دیگر، مثلاًًًًًًًًًًًًًًًًًًًًًًًًًًًًًًًًًًًًًًًًًًًًًًًًًًًًًًًًًًًًًًًًً اصفهان که حتی یک نفرشان زنده نماند“ . اینکه در دهه شصت تعداد کشتهشدگان و اعدامیها در ایران چقدر بوده، مینا انتظاری میگوید: ”آمار خیلی دقیق گرفتنش بسیار کار مشکلی هست. دقیقترین آمار را من فکر میکنم خود سران رژیم و کسانی که دستاندرکار این جنایت بودند بتوانند بدهند. ولی آنجوری که مشخص هست بحث چند دههزار نفر هست. بین سال 60 تا 67“ .
مصطفی نادری در مورد دلیل این کشتارها میگوید: ”رژیم دنبال یک فرصت بود که بعد از اینکه جنگ تمام شد، سال 65، توی روزرنامه خود رژیم میگفتش که ما 67هزار تا زندانی گروهها را داریم توی زندانها که یک مقولهیی بود که همیشه در سطح بینالمللی مطرح بود و میخواست این مسأله را جمع بکند، بهخاطر همین خود رژیم گفت ما هر مسألهیی را نتوانیم حل بکنیم صورت مسأله را پاک میکنیم“ .
مینا انتظاری در همین رابطه میگوید: ”در سال 60 به نظر من سال تثبیت نظام بود. برای اینکه خودش را تثبیت بکند دست به یک دستگیری و کشتار سراسری در همه شهرهای میهن ما زدند. در محاکمههای چند دقیقه دست به کشتار چند صد نفر در یک شب میزدند و پیامشان هم چیزی جز ایجاد رعب و وحشت در جامعه نبود. ادامه آن همینجور تثبیتشان بود، ماندنشان بود. در سال67 بحث سرنگون شدن رژیم بود. به نظر من. چونکه باید پاسخگوی جنگ هشتساله به مردم میشدند، جنگی که بیدلیل ادامه داده بودند و چند صد هزار کشته برجای گذاشته بود، ویرانی کشورمان بود و حالا وقتی که کشور همسایه از خاک ما در سال61 بیرون رفته بود چرا تا سال67 این ادامه پیدا کرد جنگ. بحث چند صد هزار زندانی سیاسی بود که طی این سالها توی زندانها بودند. تجمع خانوادههای آنها در ابعاد گسترده در تمام شهرهای ایران بحث روز بود باید به همهی اینها پاسخ داده میشد که رژیم به جای پاسخگویی به این جنایت، در واقع صورت مسأله را پاک کرد. و آن چیزی جز کشتار همه زندانیان سیاسی نبود“ .
مصطفی نادری درباره تخریب گورستان خاوران میگوید: ”هدف رژیم این بود که چون سران این رژیم در این قتل عام دست داشتند، کسانی که همین الان سر کار هستند، مثل خامنهای مثل رفسنجانی هرگونه نشانی از این بهاصطلاح این کسانی که اعدام شدند، این نشانهی محکومیت این رژیم است“ .
مینا انتظاری دربارهی اینکه سازمانهای بینالمللی تا بهحال چه اقدامی انجام دادهاند میگوید: ”فعالین حقوقبشری و سازمانهای سیاسی تلاش کردند که این جنایت اولاً ثبت بشود که شده. به پارلمانها کشیده شده این مسأله. همه جا مطرح شده، اما مسأله این هست که متأسفانه به دلیل چشمداشتهای تجاری و اقتصادی که با این رژیم دارند، برای اینکه بهطور بینالمللی مطرح بشود این مسأله گرفته میشود، و آن چیزی جز همین روابطیست که با این رژیم دارند نیست“ .
-
گروهی از بازماندگان اعدامشدگان دهه 60 خواستار پیگرد مسببین قتل عام زندانیان سیاسی شدند
-
- سیاست
- 1388/01/07
خاوران، محل دفن صدها تن از قتل عام شدگان سال 67
<iframe style="border:none" width="100%" scrolling="no" src="https://www.mojahedin.org/if/488ff5d0-fdeb-45bb-ae4b-733fd682e4c3"></iframe>