وزیران دارایی ۷ کشور صنعتی جهان در روزهای پایانی هفته گذشته در واشینگتن گرد هم آمدند تا در مورد راهحلهای مبارزه با بحران مالی جهان رایزنی کنند. در بیانیهی پایانی این اجلاس که جمعه شب ۱۹ مهر در واشینگتن انتشار یافت، به لزوم اقدامهای فوری و فوقالعاده برای مقابله با وضعیت شدیدأ بحرانی بانکها تأکید شده بود. براساس این بیانیه، وزیران دارایی هفت کشور صنعتی جهان، در مورد برنامهی عمل مشترک در مقابله با بحران بانکها به توافق رسیدند.
اما در اجلاس سران اروپا در روز یکشنبه که در پاریس برگزار شد، حمایت از بانکها، تزریق نقدینگی به بازار و تغییراتی در قوانین حسابرسی بانکها، از جمله تصمیماتی بود که در مورد آنها توافق شد. رهبران کشورهای عضو اتحادیه اروپا، اعلام کرده اند اجازه نخواهند داد هیچ موسسه مالی عمده ای به ورطه ورشکستگی بیفتد. شانزده دولت اروپایی توافق کرده اند که بانکهای آنان به یکدیگر وام بدهند وکشورهای عضو میتوانند بخشی از سهام بانکهای بحرانزده را خریداری کنند. و از این رو نیکولا سارکوزی رئیس جمهور فرانسه گفت تصمیمهای گرفته شده بی سابقه بوده است.
رهبران حوزه یورو درحالی تشکیل جلسه دادند که روز قبل از آن، رئیس صندوق بین المللی پول اخطار داد که نظام مالی جهان بر لبه یک فروپاشی فراگیر حرکت می کند.
دومینیک اشتراوس کان گفت که ترس از سقوط بانک ها به دلیل بدهی سنگین به این بحران دامن می زند اما کشورهای ثروتمند هنوز موفق به احیای اعتماد نشده اند.
در همین حال، دولت انگلستان برای مقابله با بحران جهانی ناشی از رکود اقتصادی، تصمیم گرفته است ۳۷ میلیارد پوند، معادل ۶۴ میلیارد دلار در سیستم بانکی این کشور سرمایه گذاری کند.
سه بانک دریافت کننده این کمکها که بیشتر از بقیه در فشارند، عبارتند از بانک سلطنتی اسکاتلند، بانک اچ. بی. او. اسHBOS و بانک لویدز تی. اس. بی LloydsTSB
ضمن اینکه پیش بینی می شود که دو بانک ’اچ. بی. او. اسHBOS’و’لویدز تی. اس. بیLloyds’ در هم ادغام شوند. سرمایه گذاری دولت براون در بانکها، بخشی از پانصد میلیارد پوند کمکی است که دولت این کشور هفته گذشته اعلام کرد در چارچوب برنامه یی زیر عنوان طرح نجات بانک ها و موسسسات مالی در خطر ورشکستگی، تصمیم به پرداخت آن گرفته است.
در این رابطه دولت آلمان سقف کمکهای خود به سیستم مالی کشور را 400 میلیارد یورو اعلام کرد.
بازارهای آسیا به تدابیر اخیر رهبران جهان برای مقابله با بحران مالی جهانی واکنش مثبت نشان داده اند.
کوین راد، نخست وزیر استرالیا نیز پس از دو روز مذاکرات اضطراری، اعلام کرد که برای سه سال آینده تمام سپردههای بانک ها، اعم از اینکه چه مبلغی باشد، تضمین می شود.
این بحران فراگیر، با سقوط بازار مسکن در آمریکا و عدم توانایی بازپرداخت اقساط خانه از سوی آمریکائیان آغاز شد. چندین شرکت و موسسه معتبر مالی که در دادن وام مسکن سرمایه گذاری کرده بودند دچار ورشکستگی شده و بسیاری از بانکها دیگر رغبتی در دادن وام به مشتریان، بازرگانان و حتی به یکدیگر ندارند. بنا به گزارشی که هفته گذشته برای کنگره قرائت گردید، اعلام شد در ۱۵ ماه گذشته، صندوقهای ذخیره بازنشستگی آمریکائیان، دو تریلیون دلار از دست داده اند.
با این همه به نظر میرسد که قربانی نهایی این بحران کشورهای در حال توسعه خواهند بود. رابرت زولیک ، رئیس بانک جهانی، می گوید بسیاری از کشورهای در حال توسعه قبلا بر اثر افزایش قیمت مواد غذایی و سوخت بسختی آسیب دیده اند و با مشکلات فراوانی برای بهبود بخشیدن به نحوۀ زندگی مردم شان روبرو هستند. زولیک افزود: کشورهای فقیر در برابر بحران مالی جهانی، از همه شکننده ترند و در معرض آسیبهای جدی قرار دارند که ممکن است در برخی موارد این آسیب ها دائمی باشد.
<iframe style="border:none" width="100%" scrolling="no" src="https://www.mojahedin.org/if/f21ea7bd-e445-4c5a-b5ca-2fb6189454e4"></iframe>