عنوان مشترک روزنامههای حکومتی در روز دوشنبه 29خرداد به اظهارات پر دود و دم و پوشالی خامنهای اختصاص یافته است. اظهاراتی که خامنهای طی آن در مورد مبرمترین مسأله نظام که تحریمهای جدید آمریکا است سکوت کرده است:
آرمان: خامنه ای: به هارت و هورت این کسی که تازه در آمریکا آمده نگاه نکنید
اعتماد:خامنه ای: ملت به دشمن سیلی خواهد زد
جوان: ملت ایران توی دهن دولت چاقوکش تازه کار آمریکا میزند
کیهان: خامنه ای: آمریکاییها نمیتوانند به ما سیلی بزنند ما به آنها سیلی خواهیم زد
روزنامههای هر دو باند حاکم متن حرفهای خامنهای را از روی کلیشه ثابتی انتشار دادهاند. که در این حرفها تلاش خامنهای برای روحیه دادن به نیروهای وحشتزده با استفاده از فرهنگ «چاقو کشی» تنها نکته برجسته است:
آرمان: مقام معظم رهبری تأکید کردند: حالا به این هارت و هورتهای این بابایی که تازه آمده در آمریکا نگاه نکنید.
اینهایی که تازه در آمریکا سر کار آمدهاند، مثل این کسانی که تازه وارد عالَمِ چاقوکشی شدند، این چاقوکشان تازهکار، بیتجربه، که به هرجا میرسند یک نیش چاقویی میزنند؛ نمیفهمند چهکار دارند میکنند، تا وقتی که توی دهانشان بخورد. وقتی توی دهانشان خورد آنوقت میفهمند حساب چیست، کتاب چیست.
این را بدانند، همه بدانند؛ هم دشمن بداند، هم دوستان با اخلاص بدانند، هم آن دوستانی که گاهی دلشان میلرزد بدانند؛
آنها نمیتوانند به ما سیلی بزنند، ما به آنها سیلی خواهیم زد
روزنامههای باند خامنهای به بهانه تحریمهای اخیر آمریکا و اظهارات وزیر خارجه این کشور حملات تندی به حسن روحانی کرده و وی را مسبب قرار دادن نظام در وضعیت باتلاقی فعلی معرفی کردهاند و مارک خیانت هم به رقیب زدهاند. برای نمونه کیهان خامنهای را مرور میکنیم:
کیهان: آمریکا را بزک کردند و تحریمهایش را سانسور!
روزنامههای حامی دولت، هیچیک درباره تحریمهای جدید کاخ سفید علیه ملت ایران تیتری نزدند و صفحه اولشان در برابر این ظلم آشکار آمریکاییها ساکت بود.
کیهان:متولیان برجام در مقابل نقض آن کاری نمیکنند؟!
با تصویب تحریمهای جدید، زمان آن است که تدابیر پیشبینی شده و اعلامی از سوی مقامات ذیربط اجرایی شود.
آیا وقت آن نرسیده تا ایران در مقابل رفتار خصمانه آمریکا رفتار جدیتری در پیش بگیرد و آیا این کمیته به وظیفه خود به درستی عمل کرده است؟ آیا اکنون موعد اخذ مواضع قاطع همه مسئولان دخیل در این ماجرا نیست؟
کیهان: دبیرکل حزب مؤتلفه اسلامی با اشاره به سخنان مقام معظم رهبری در دیدار با کارگزاران نظام، گفت: اعتماد و خوشبینی به آمریکا در برخی از دولتمردان دولت یازدهم خسارتهای زیادی به کشور هم بهلحاظ حقیقی و هم بهلحاظ مادی وارد کرده است... حبیبی خطاب به هیأت نظارت بر برجام گفت: وقت آن رسیده است شجاعانه آنچه نقض جسم و روح برجام است و توسط آمریکا انجام گرفته، اعلام گردد تا ملت تصمیم تاریخی خود را برای مقابله به مثل صریحاً اعلام نماید.
کیهان: یادداشت روز: مذاکرات و توافق برجام در این میان بیشتر به یک اسب تروا شباهت داشت. ظاهراً ارمغان دوستی بود و در باطن، بهانهیی برای نفوذ به قلعه نفوذ ناپذیر «ملت_دولت» (حاکمیت ملی) جمهوری اسلامی. هم سرگرم و معطلکننده و فرصت سوز بود
و هم برای غربِ در حال جا ماندن از ایران در برخی تحولات، زمان میخرید. هم اسباب مجادله شد و هم شاید میتوانست روزنه انواع نفوذهای مؤثر را بگشاید.
آیا عجیب نیست که سنا، بررسی و تصویب تحریمهای زیربنایی جدید را بهخاطر احتمال تاثیر منفی بر جریان نشان شده آمریکا در انتخابات عقب انداخت؟
روزنامههای زنجیرهیی دو سال و نیم تمام به بزک سیمای ضدانسانی آمریکا پرداختند و چنان قلم زدند که آمریکا توانست برجام با عایدی «تقریبا هیچ» بلکه «خسارت محض» را به ملت ایران گران بفروشد.
اما همین روزنامه و نظایر آن، وقتی تیرخلاص سنای آمریکا به برجام را دیدند، خبر را سانسور کردند و به جای آن، اسناد تحریف شده وزارتخارجه آمریکا درباره کودتای 64سال پیش را تیتر کردند که برای همسو نشاندادن آیتالله کاشانی با شاه و سازمان سیا، دستکاری و منتشر شده است. باز هم پای تحریف و عوض کردن جای جلاد و شهید یا خادم با خائن و مقصر در میان است... آمریکا در حال تست زدن دولت یازدهم است، اینکه آیا برای دفاع از ملت خود، در تراز حداقلهای دولت ملی ظاهر میشود یا انفعال و نرمش چندباره نشان میدهد تا بتوان باج بیشتری مطالبه کرد؟ متأسفانه در همین دوره دست درازی دشمن، پالسهای نامناسبی از سوی برخی دیپلوماتهای ما ارسال شد. اینکه آقای ظریف در اسلو، نسخه معاهده 1975هلسینکی (چیزی شبیه برجام 2) را برای منطقه پیشنهاد کند یا سفیر ایران در لندن (رئیس تیم کارشناسی در مذاکرات) بگوید «ازهر گونه شتابزدگی در اعلام مواضع نسبت به مصوبه تحریمی سنای آمریکا پرهیز شود»، تنها پالسهایی طمع برانگیز و گستاخکننده را به رصدگران اطلاعاتی و سیاسی در آمریکا ارسال میکند که بهغایت برای منافع و امنیت ملی خطرناک است.
اینجا پای حیثیت دولت در میان است. اگر برنامه گرانقدر هستهیی کم ارج شمرده شد، نمیتوان به همان سبک، به نقض سیستماتیک و رگباری برجام و چند برابر کردن تحریمها بیتفاوت ماند مگر اینکه...
دولت و شخص رئیسجمهور برای اعتبار خودشان هم که شده، موظفند ضمن فاصله گذاری با جریان مزدور (تعبیر آقای روحانی)، در مقابل فزون خواهی آمریکا سینه سپر کنند. و گرنه مهمترین رهاورد مدیریت 4ساله آنها با رگبار حریف، ناکار خواهد شد. نقضها و بدعهدیها محصول کج چیده شدن برجام است اما این روند نقض نباید ادامه پیدا کند. یک هدف مهم دشمن، کِرِختسازی و حساسیت زدایی یا در واقع، نُرمالیزاسیون دست درازیهای خویش است. هیچ دولت ملیای این فاجعه را نمیپذیرد مگر اینکه قربانی نفوذ شود. مسئول پدید آمدن این چالش، آقای روحانی و برخی اطرافیانشان هستند و انصاف این است که خودشان هم آن را برطرف کنند، اگر تا دیروز خوش گمانی و انفعال در مقابل آمریکا خطا و غفلت شمرده میشد، از امروز به بعد، دعوت به خوش خیالی یا انفعال و تعلل، جفا و خیانت است.
روزنامههای باند ولیفقیه ارتجاع در مقالات متعدد و یا بهنقل از مهرههای باندی مدعی شدهاند تحریمهای جدید نقض برجام است. اما مقامات رسمی این باند از این تعریف سر باز زدهاند:
آرمان: محمد جواد لاریجانی: ویژگی چهارم این مصوبه سنا که هر ایرانی باید آن را بداند این است که آیا نقض برجام هست یا نه؟ به نظر من ای کاش نقض برجام بود، اتفاقاً نقض برجام نیست اما محتوایی دارد که برجام را به جای نقض کردن از خاصیت میاندازد.
نقض شدن مربوط به چیزی است که وجود دارد و خرابش کنند اما در این موضوع اصلاً حلش میکنند مانند اسید سولفوریک که روی چیزی بریزند و حل شود این مصوبه همه امکاناتی را که ایران از برجام منفعت میبرد از بین خواهد برد و فقط سفرها و دورهمیهای دیپلوماتیک باقی میماند و اینکه مثلاً دو عدد نخود از جایی بگیریم بیاوریم یا نه؟
همه منافعی را که ما از برجام داریم از بین میبرد در حالیکه منافع آنان از برجام به قوت خود باقیست منافعی که شامل دو محور است نخست توقف مشرف به انهدام فعالیتهای هستهیی ما و دیگر نظارتهای بینظیر و مهلک بر این فعالیتها.
به این دلیل آنان برجام را نقض نمیگویند که بعد بگویند نقض شده است البته این مسائل به اشکالات بسیار اساسی باز میگردد که در سند برجام و نحوه مذاکرات آن وجود دارد پس بسیار فراتر از نقض است. آنان بسیار زرنگ هستند که برجام را نقض نمیکنند و داهیانهتر از این عمل میکنند.
ابتکار: در حالیکه محمد ابراهیم رضایی عضو هیأترئیسه کمیسیون امنیت ملی مجلس این عمل آمریکاییها را نقض برجام و عبور از توافق هستهیی دانسته، علی شمخانی دبیر شورای عالی امنیت ملی، روز گذشته طرح تحریمهای جدید علیه ایران را فارغ از نسبت حقوقی آن با برجام، رفتاری خصمانه علیه ایران دانست.
روزنامههای باند حسن روحانی خواستار موضع رسمی مقامات حکومتی در مورد نقض و یا عدم نقض برجام در اثر تحریمها شدهاند. همچنین در روزنامههای این باند پیشاپیش به شکست طرح رژیم موسوم به «اقدامات متقابل» گواهی دادهاند و ادامه مذاکره جویی در مسیر زهر هستهیی را تنها راه برونرفت نظام توصیف کردهاند:
ابتکار: در ایران مقامات رسمی کشورمان باید تفسیر خود را از این اقدام آمریکا داشته باشند، در غیراینصورت هر کس میتواند بهعنوان کارشناس در این خصوص اظهارنظرهایی داشته باشد. لذا تا زمانی که مقامات کشور اظهارنظری در خصوص نقض برجام نداشته باشند، دلیلی وجود ندارد که در رابطه با نقض یا عکس آن صحبتی مطرح شود. اقدامات متقابل میتواند در راستای اعمال سیاسی مطرح شده و ماهیت حقوقی نداشته باشد. به اعتقاد من ایران نباید در این خصوص اقدام پیش از موعد و شتابزده داشته باشد. در این رابطه آمریکاییها تمام تلاش خود را خواهند کرد تا هزینه نقض برجام را به ایران تحمیل کرده و خود را از اتهام نقض مبرا کنند. بنابراین ایران نباید در این مسیر حرکت کند و مسئولان کشور باید از مسیرهای مشخص شده در برجام نسبت به این اقدامات آمریکا واکنش نشان داده تا در آینده متهم به نقض برجام نشوند.
جمهوری اسلامی: نماینده اسبق ایران در مقر اروپایی سازمان ملل: تحریمهای سنای آمریکا نقض برجام نیست
علی خرم کارشناس ارشد روابط بینالملل گفت: بر اساس آنچه از کلیات متن تحریمهای سنای آمریکا دریافت میشود در این متن موردی در جهت نقض برجام وجود ندارد چرا که موضوع برجام تنها هستهیی است و در این متن هیچ کلمهای در ارتباط با هستهیی قید نشده و بر دو موضوع موشکی و تروریسم تمرکز شده است... در کلیاتی که از تحریمها اطلاع دارم چیزی در خصوص نقض برجام وجود ندارد اما اینکه روح این قطعنامهها بتواند ایران را دلخور و گلایهمند کند، درست است ولی این جنبه سیاسی دارد نه جنبه حقوقی.
این موضوع یک راهکار سیاسی دارد، اگر نظام معتقد به این باشد که باید به هر ترتیبی شده جلو تحریمها گرفته شود در این صورت تیم دکتر ظریف میتواند وارد میدان شود و مذاکره کند و از یک طرف با آمریکا تنش را پایین بیاورد و از یک طرف از عوامل منطقهیی استفاده کند.
حتی اگر نمیخواهیم رابطه با آمریکا را برقرار کنیم میتوانیم در یک جاهایی کاهش تنش دهیم.
دیپلماسی باید از نقاط مشترک استفاده و راهی پیدا کند تا بتواند خصومتها را کاهش دهد. ایران باید با کشورهای 1+5تماس بگیرد و آنها را قانع کند تا آنان مدعی ترامپ شوند نه اینکه ایران بخواهد اقدام متقابل و فکر کند این اقدام به نفع ایران است.
در حالی که در روزنامههای حکومتی دود و دم خامنهای در مورد اظهارات تیلرسون انعکاس یافته روزنامههای این باند حسن روحانی و رویکردهای دولتش را مساعد نظر آمریکا دانسته اند:
جوان: بهطور قطع فضای انتخابات گذشته و بهویژه سطح تخریبی که نسبت به گذشته نظام در تبلیغات انتخاباتی صورت گرفت در امیدواری دشمنان به نتیجهگیری از راهبرد حمایت از یک جریان داخلی برای تغییر در نظام ایران بیتأثیر نبوده است،
و این نکتهیی است که با سیاهنمایی گذشته نظام و مترادف دانستن آن با اعدام، قتل، زبان بریدن و گردن زدن و یا فاسد نشاندادن آن حاصل شد.
تأکید تیلرسون بر وجود «عناصری در داخل ایران» که میتوانند در «تغییر صلحآمیز نظام سیاسی ایران» به آمریکا کمک کنند میتواند بهمعنی این باشد که کسانی از داخل برای آمریکاییها پالس فرستادهاند، همانگونه که در جریان فتنه 88اینگونه شد.
آرمان: خامنه ای: به هارت و هورت این کسی که تازه در آمریکا آمده نگاه نکنید
اعتماد:خامنه ای: ملت به دشمن سیلی خواهد زد
جوان: ملت ایران توی دهن دولت چاقوکش تازه کار آمریکا میزند
کیهان: خامنه ای: آمریکاییها نمیتوانند به ما سیلی بزنند ما به آنها سیلی خواهیم زد
روزنامههای هر دو باند حاکم متن حرفهای خامنهای را از روی کلیشه ثابتی انتشار دادهاند. که در این حرفها تلاش خامنهای برای روحیه دادن به نیروهای وحشتزده با استفاده از فرهنگ «چاقو کشی» تنها نکته برجسته است:
آرمان: مقام معظم رهبری تأکید کردند: حالا به این هارت و هورتهای این بابایی که تازه آمده در آمریکا نگاه نکنید.
اینهایی که تازه در آمریکا سر کار آمدهاند، مثل این کسانی که تازه وارد عالَمِ چاقوکشی شدند، این چاقوکشان تازهکار، بیتجربه، که به هرجا میرسند یک نیش چاقویی میزنند؛ نمیفهمند چهکار دارند میکنند، تا وقتی که توی دهانشان بخورد. وقتی توی دهانشان خورد آنوقت میفهمند حساب چیست، کتاب چیست.
این را بدانند، همه بدانند؛ هم دشمن بداند، هم دوستان با اخلاص بدانند، هم آن دوستانی که گاهی دلشان میلرزد بدانند؛
آنها نمیتوانند به ما سیلی بزنند، ما به آنها سیلی خواهیم زد
روزنامههای باند خامنهای به بهانه تحریمهای اخیر آمریکا و اظهارات وزیر خارجه این کشور حملات تندی به حسن روحانی کرده و وی را مسبب قرار دادن نظام در وضعیت باتلاقی فعلی معرفی کردهاند و مارک خیانت هم به رقیب زدهاند. برای نمونه کیهان خامنهای را مرور میکنیم:
کیهان: آمریکا را بزک کردند و تحریمهایش را سانسور!
روزنامههای حامی دولت، هیچیک درباره تحریمهای جدید کاخ سفید علیه ملت ایران تیتری نزدند و صفحه اولشان در برابر این ظلم آشکار آمریکاییها ساکت بود.
کیهان:متولیان برجام در مقابل نقض آن کاری نمیکنند؟!
با تصویب تحریمهای جدید، زمان آن است که تدابیر پیشبینی شده و اعلامی از سوی مقامات ذیربط اجرایی شود.
آیا وقت آن نرسیده تا ایران در مقابل رفتار خصمانه آمریکا رفتار جدیتری در پیش بگیرد و آیا این کمیته به وظیفه خود به درستی عمل کرده است؟ آیا اکنون موعد اخذ مواضع قاطع همه مسئولان دخیل در این ماجرا نیست؟
کیهان: دبیرکل حزب مؤتلفه اسلامی با اشاره به سخنان مقام معظم رهبری در دیدار با کارگزاران نظام، گفت: اعتماد و خوشبینی به آمریکا در برخی از دولتمردان دولت یازدهم خسارتهای زیادی به کشور هم بهلحاظ حقیقی و هم بهلحاظ مادی وارد کرده است... حبیبی خطاب به هیأت نظارت بر برجام گفت: وقت آن رسیده است شجاعانه آنچه نقض جسم و روح برجام است و توسط آمریکا انجام گرفته، اعلام گردد تا ملت تصمیم تاریخی خود را برای مقابله به مثل صریحاً اعلام نماید.
کیهان: یادداشت روز: مذاکرات و توافق برجام در این میان بیشتر به یک اسب تروا شباهت داشت. ظاهراً ارمغان دوستی بود و در باطن، بهانهیی برای نفوذ به قلعه نفوذ ناپذیر «ملت_دولت» (حاکمیت ملی) جمهوری اسلامی. هم سرگرم و معطلکننده و فرصت سوز بود
و هم برای غربِ در حال جا ماندن از ایران در برخی تحولات، زمان میخرید. هم اسباب مجادله شد و هم شاید میتوانست روزنه انواع نفوذهای مؤثر را بگشاید.
آیا عجیب نیست که سنا، بررسی و تصویب تحریمهای زیربنایی جدید را بهخاطر احتمال تاثیر منفی بر جریان نشان شده آمریکا در انتخابات عقب انداخت؟
روزنامههای زنجیرهیی دو سال و نیم تمام به بزک سیمای ضدانسانی آمریکا پرداختند و چنان قلم زدند که آمریکا توانست برجام با عایدی «تقریبا هیچ» بلکه «خسارت محض» را به ملت ایران گران بفروشد.
اما همین روزنامه و نظایر آن، وقتی تیرخلاص سنای آمریکا به برجام را دیدند، خبر را سانسور کردند و به جای آن، اسناد تحریف شده وزارتخارجه آمریکا درباره کودتای 64سال پیش را تیتر کردند که برای همسو نشاندادن آیتالله کاشانی با شاه و سازمان سیا، دستکاری و منتشر شده است. باز هم پای تحریف و عوض کردن جای جلاد و شهید یا خادم با خائن و مقصر در میان است... آمریکا در حال تست زدن دولت یازدهم است، اینکه آیا برای دفاع از ملت خود، در تراز حداقلهای دولت ملی ظاهر میشود یا انفعال و نرمش چندباره نشان میدهد تا بتوان باج بیشتری مطالبه کرد؟ متأسفانه در همین دوره دست درازی دشمن، پالسهای نامناسبی از سوی برخی دیپلوماتهای ما ارسال شد. اینکه آقای ظریف در اسلو، نسخه معاهده 1975هلسینکی (چیزی شبیه برجام 2) را برای منطقه پیشنهاد کند یا سفیر ایران در لندن (رئیس تیم کارشناسی در مذاکرات) بگوید «ازهر گونه شتابزدگی در اعلام مواضع نسبت به مصوبه تحریمی سنای آمریکا پرهیز شود»، تنها پالسهایی طمع برانگیز و گستاخکننده را به رصدگران اطلاعاتی و سیاسی در آمریکا ارسال میکند که بهغایت برای منافع و امنیت ملی خطرناک است.
اینجا پای حیثیت دولت در میان است. اگر برنامه گرانقدر هستهیی کم ارج شمرده شد، نمیتوان به همان سبک، به نقض سیستماتیک و رگباری برجام و چند برابر کردن تحریمها بیتفاوت ماند مگر اینکه...
دولت و شخص رئیسجمهور برای اعتبار خودشان هم که شده، موظفند ضمن فاصله گذاری با جریان مزدور (تعبیر آقای روحانی)، در مقابل فزون خواهی آمریکا سینه سپر کنند. و گرنه مهمترین رهاورد مدیریت 4ساله آنها با رگبار حریف، ناکار خواهد شد. نقضها و بدعهدیها محصول کج چیده شدن برجام است اما این روند نقض نباید ادامه پیدا کند. یک هدف مهم دشمن، کِرِختسازی و حساسیت زدایی یا در واقع، نُرمالیزاسیون دست درازیهای خویش است. هیچ دولت ملیای این فاجعه را نمیپذیرد مگر اینکه قربانی نفوذ شود. مسئول پدید آمدن این چالش، آقای روحانی و برخی اطرافیانشان هستند و انصاف این است که خودشان هم آن را برطرف کنند، اگر تا دیروز خوش گمانی و انفعال در مقابل آمریکا خطا و غفلت شمرده میشد، از امروز به بعد، دعوت به خوش خیالی یا انفعال و تعلل، جفا و خیانت است.
روزنامههای باند ولیفقیه ارتجاع در مقالات متعدد و یا بهنقل از مهرههای باندی مدعی شدهاند تحریمهای جدید نقض برجام است. اما مقامات رسمی این باند از این تعریف سر باز زدهاند:
آرمان: محمد جواد لاریجانی: ویژگی چهارم این مصوبه سنا که هر ایرانی باید آن را بداند این است که آیا نقض برجام هست یا نه؟ به نظر من ای کاش نقض برجام بود، اتفاقاً نقض برجام نیست اما محتوایی دارد که برجام را به جای نقض کردن از خاصیت میاندازد.
نقض شدن مربوط به چیزی است که وجود دارد و خرابش کنند اما در این موضوع اصلاً حلش میکنند مانند اسید سولفوریک که روی چیزی بریزند و حل شود این مصوبه همه امکاناتی را که ایران از برجام منفعت میبرد از بین خواهد برد و فقط سفرها و دورهمیهای دیپلوماتیک باقی میماند و اینکه مثلاً دو عدد نخود از جایی بگیریم بیاوریم یا نه؟
همه منافعی را که ما از برجام داریم از بین میبرد در حالیکه منافع آنان از برجام به قوت خود باقیست منافعی که شامل دو محور است نخست توقف مشرف به انهدام فعالیتهای هستهیی ما و دیگر نظارتهای بینظیر و مهلک بر این فعالیتها.
به این دلیل آنان برجام را نقض نمیگویند که بعد بگویند نقض شده است البته این مسائل به اشکالات بسیار اساسی باز میگردد که در سند برجام و نحوه مذاکرات آن وجود دارد پس بسیار فراتر از نقض است. آنان بسیار زرنگ هستند که برجام را نقض نمیکنند و داهیانهتر از این عمل میکنند.
ابتکار: در حالیکه محمد ابراهیم رضایی عضو هیأترئیسه کمیسیون امنیت ملی مجلس این عمل آمریکاییها را نقض برجام و عبور از توافق هستهیی دانسته، علی شمخانی دبیر شورای عالی امنیت ملی، روز گذشته طرح تحریمهای جدید علیه ایران را فارغ از نسبت حقوقی آن با برجام، رفتاری خصمانه علیه ایران دانست.
روزنامههای باند حسن روحانی خواستار موضع رسمی مقامات حکومتی در مورد نقض و یا عدم نقض برجام در اثر تحریمها شدهاند. همچنین در روزنامههای این باند پیشاپیش به شکست طرح رژیم موسوم به «اقدامات متقابل» گواهی دادهاند و ادامه مذاکره جویی در مسیر زهر هستهیی را تنها راه برونرفت نظام توصیف کردهاند:
ابتکار: در ایران مقامات رسمی کشورمان باید تفسیر خود را از این اقدام آمریکا داشته باشند، در غیراینصورت هر کس میتواند بهعنوان کارشناس در این خصوص اظهارنظرهایی داشته باشد. لذا تا زمانی که مقامات کشور اظهارنظری در خصوص نقض برجام نداشته باشند، دلیلی وجود ندارد که در رابطه با نقض یا عکس آن صحبتی مطرح شود. اقدامات متقابل میتواند در راستای اعمال سیاسی مطرح شده و ماهیت حقوقی نداشته باشد. به اعتقاد من ایران نباید در این خصوص اقدام پیش از موعد و شتابزده داشته باشد. در این رابطه آمریکاییها تمام تلاش خود را خواهند کرد تا هزینه نقض برجام را به ایران تحمیل کرده و خود را از اتهام نقض مبرا کنند. بنابراین ایران نباید در این مسیر حرکت کند و مسئولان کشور باید از مسیرهای مشخص شده در برجام نسبت به این اقدامات آمریکا واکنش نشان داده تا در آینده متهم به نقض برجام نشوند.
جمهوری اسلامی: نماینده اسبق ایران در مقر اروپایی سازمان ملل: تحریمهای سنای آمریکا نقض برجام نیست
علی خرم کارشناس ارشد روابط بینالملل گفت: بر اساس آنچه از کلیات متن تحریمهای سنای آمریکا دریافت میشود در این متن موردی در جهت نقض برجام وجود ندارد چرا که موضوع برجام تنها هستهیی است و در این متن هیچ کلمهای در ارتباط با هستهیی قید نشده و بر دو موضوع موشکی و تروریسم تمرکز شده است... در کلیاتی که از تحریمها اطلاع دارم چیزی در خصوص نقض برجام وجود ندارد اما اینکه روح این قطعنامهها بتواند ایران را دلخور و گلایهمند کند، درست است ولی این جنبه سیاسی دارد نه جنبه حقوقی.
این موضوع یک راهکار سیاسی دارد، اگر نظام معتقد به این باشد که باید به هر ترتیبی شده جلو تحریمها گرفته شود در این صورت تیم دکتر ظریف میتواند وارد میدان شود و مذاکره کند و از یک طرف با آمریکا تنش را پایین بیاورد و از یک طرف از عوامل منطقهیی استفاده کند.
حتی اگر نمیخواهیم رابطه با آمریکا را برقرار کنیم میتوانیم در یک جاهایی کاهش تنش دهیم.
دیپلماسی باید از نقاط مشترک استفاده و راهی پیدا کند تا بتواند خصومتها را کاهش دهد. ایران باید با کشورهای 1+5تماس بگیرد و آنها را قانع کند تا آنان مدعی ترامپ شوند نه اینکه ایران بخواهد اقدام متقابل و فکر کند این اقدام به نفع ایران است.
در حالی که در روزنامههای حکومتی دود و دم خامنهای در مورد اظهارات تیلرسون انعکاس یافته روزنامههای این باند حسن روحانی و رویکردهای دولتش را مساعد نظر آمریکا دانسته اند:
جوان: بهطور قطع فضای انتخابات گذشته و بهویژه سطح تخریبی که نسبت به گذشته نظام در تبلیغات انتخاباتی صورت گرفت در امیدواری دشمنان به نتیجهگیری از راهبرد حمایت از یک جریان داخلی برای تغییر در نظام ایران بیتأثیر نبوده است،
و این نکتهیی است که با سیاهنمایی گذشته نظام و مترادف دانستن آن با اعدام، قتل، زبان بریدن و گردن زدن و یا فاسد نشاندادن آن حاصل شد.
تأکید تیلرسون بر وجود «عناصری در داخل ایران» که میتوانند در «تغییر صلحآمیز نظام سیاسی ایران» به آمریکا کمک کنند میتواند بهمعنی این باشد که کسانی از داخل برای آمریکاییها پالس فرستادهاند، همانگونه که در جریان فتنه 88اینگونه شد.