مهمترین عنوانهای صفحات اول روزنامههای حکومتی در روز یکشنبه سوم اردیبهشت 96 به جنگ انتخابات و کشیدن کرسی از زیر پای رقیب اختصاص یافته است. روزنامههای باند علی خامنهای بر کارنامه اقتصادی حسن روحانی متمرکز شدهاند و روزنامههای باند روحانی بر تشتت در باند ولیفقیه ارتجاع.
آرمان:دیدار جلیلی با رئیسی، قالیباف به حاشیه رفت
آفتاب یزد: بیم اصولگرایان از تکرار فرجام ائتلاف 92- رئیسی یا قالیباف به نفع یکدیگر کنار میکشند؟
آفتاب یزد: دیدار معنا دار کاندیدای اصولگرایان با مذاکرهکننده ارشد هستهیی دولت قبل- سیاست خارجی ابراهیم رئیسی به روش جلیلی
آفتاب یزد: علی یونسی: رئیسی پشیمان میشود – قالیباف برای انتقام آمده است
اعتماد: کرباسچی: کنارهگیری برای قالیباف یا رئیسی مشکل است
بهار: رقبا از صحبتهای روحانی در مناظرهها نگران هستند
بهار: اصولگرایان توان ائتلاف ندارند
شهروند: ستاد دست راستی – رئیسی روز گذشته پس از آن که مسولیت ستادش را به وزرای احمدینژاد سپرد با جلیلی دیدار کرد
کیهان: آمارهای خیالی اشتغال برای جبران شعارهای تحقق نیافته
کیهان: دستاوردسازی در فضای مجازی با هزینههای نجومی!
کیهان: دولت تکریم یا دولت تحقیر: به قول آقای روحانی «فقط یک آدم بیعقل میتواند بگوید مشکلات را در 100روز حل میکنم». شما تصور میکنید ایراد این عبارت چه بود که متولیان سایت رسمی دولت، مجبور به ممیزی و حذف آن از متن سخنان اخیر رئیسجمهور شدند؟ آیا انکار وعده 100روزه تحول اقتصادی، ناپسندیدهتر بود یا اصل آن وعده پرهیجان در وعدههای تبلیغاتی 4سال پیش؟! چرا حقوقهای نجومی در روز روشن انکار میشد؟ چرا وعدههایی مانند لغو همه تحریمها، رونق اقتصادی بینیاز کننده مردم از دریافت یارانه، حل همه مشکلات (بیکاری و رکود و سرمایهگذاری و آلودگی هوا و آب خوردن مردم) پس از لغو تحریمها و... ، یکی پس از دیگری نقض و انکار شد؟ و چگونه میتوان به وعدههای جدید اعتماد کرد؟
وطن امروز: بانک جهانی: تحریم بانکی ایران هنوز رفع نشده است
آرمان: قالیباف به نفع رئیسی کنار نمیرود: هر چند اصولگرایان با تشکل جمنا بهدنبال اجماع بودند، اما گذشت زمان ثابت کرد که شکاف در بین آنها به اندازهای است که هیچ مکانیزمی نمیتوانند در بین آنها وحدت ایجاد کند. از این منظر باید اذعان داشت که ائتلاف فرمایشی اصولگرایان بر روی آب نوشته شده، زیرا صف ثبتنام اصولگرایان در انتخابات ریاستجمهوری نمایانگر این موضوع است که جمنا هیچ دستاوردی برای آنها نداشته است
اعتماد: با اعلام اسامی نامزدهایی که صلاحیت آنان احراز شده میتوان نگاهی به گذشته و آینده داشت.
از این لیست چه برداشتی میتوان داشت؟ نخستین نکته این است که جبهه اصولگرایان در قالب جمنا یک شکست کامل را در نخستین گام خود تجربه کردند. از میان ٥ نامزد آنان، نفر اولش از ابتدا گفت که مستقل میآید. صلاحیت نفر دوم و پنجم آن احراز نشد. نفر سوم آن هم در تدارک ثبتنام بود که اطلاع دادند ثبتنام نکند. نفر چهارمش هم به صراحت اعلام کرد که مستقل است و جالب اینکه هر دو نفر باقیمانده گفتهاند تا آخر میمانند، در حالی که گروه جمنا مدعی شده بود که از پیش قول دادهاند که به نفع نامزد برتر و انتخابی گروه جمنا کنار بروند. نتیجه این وضع روشن است، یا دستاندرکاران جمنا از ابتدا خلاف واقع گفتهاند که اینها متعهد به کنار رفتن شدهاند، یا این دو نفر متعهد شدهاند بهصورت یک امر تاکتیکی و میخواهند بعداً و در فرصت یکی دو روز مانده به انتخابات به نفع یکدیگر کنار بروند که در این صورت مطابق ترتیب نامزدهای جمنا قالیباف به نفع رئیسی کنار میرود و در نقش معاون اولی قرار میگیرد. زیرا قابل تصور نیست که نامزد اول این گروه به نفع نامزد چهارم کنار رود.
از گروه جمنا میتوان پرسید که شما رابطه خیلی نزدیکی با شورای نگهبان دارید و خود را مقید به قوانین و تصمیمات آنان میدانید. ولی این پرسش مطرح است که چرا نامزدهای انحصاری شما قادر نیستند که تأیید صلاحیت لازم را در این رابطه کسب کنند؟
اصولگرایان چرا کسی را نامزد برتر خود میدانند که واجد حداقلهای شرایط از نظر شورای نگهبان نیست؟
چرا جناح مذکور قادر نیست از اینها استفاده کند و به جایش کسانی را معرفی میکند که هیچکدام آنان از دروازه شورای نگهبان رد نمیشوند؟ دو نفری هم که تأیید میشوند، اعتبارشان را بهطور مستقل به دست آوردهاند. شاید این مسأله در ظاهر چندان مهم نباشد ولی از جهت شناخت وضعیت بغرنجی که نزد این جناح است اهمیت دارد. جناحی که ناچار است همه ارزشها و اصول و قواعد خود را پیش پای امکان رأیآوری قربانی کند و دور مقولهای به نام صالح و اصلح را خط بکشد
جریانی که با رد صلاحیت احمدینژاد بیش از پیش دچار تشتت و مشکل هویتی خواهد شد. جریانی که تمام دستاوردش دوره ٨ ساله احمدینژاد بود و به یکباره با رد صلاحیت مطلق و اتفاق آرا علیه او مواجه میشود، نه میتواند با آن گذشته همدلی کند و نه میتواند از آن دل بر کند و نه میتواند علیه رأی شورای نگهبان نظر دهد و نه میتواند از آن دفاع کند.
شرق: علی نیکزاد روز گذشته رئیس ستاد انتخاباتی رئیسی شد. او از وزرای نزدیک و کلیدی احمدینژاد بود و سال ٩٢ به همراه احمدینژاد برای ثبتنام مشایی به وزارت کشور رفت. اکنون کانال تلگرامی ابراهیم رئیسی اعلام کرده علی نیکزاد بهعنوان رئیس ستاد انتخاباتی او منصوب شده است. این در حالی است که نام ضرغامی و میرکاظمی هم بهعنوان دیگر نامزدهای رئیس ستادی مطرح شده بود.
روز گذشته حتی برای ساعتهایی علیرضا زاکانی، نماینده پیشین مجلس و دیگر عضو جمنا و رقیب ابراهیم رئیسی در انتخابات ریاستجمهوری که موفق به کسب صلاحیت از شورای نگهبان نشد، بهعنوان نخستین رئیس ستاد او معرفی شد؛ اما ناگهان نیکزاد جایگزین او و میرکاظمی، وزیر نفت احمدینژاد، بهعنوان رئیس کمیته طرح و برنامه ستاد معرفی شد. برخی معتقدند جایگزینی میرکاظمی و در نهایت نیکزاد بهجای زاکانی، نشانه اختلافات درون جریان اصولگرا یا حداقل اطرافیان رئیسی است.
یکی از دلایل این اختلاف، احتمالاً به ردصلاحیت احمدینژاد مربوط است. برخی معتقدند انتخاب نیکزاد دقیقاً مرتبط با جذب بدنه رأی حامیان احمدینژاد بوده است؛ جماعتی که حالا بین گزینههای مختلف از رأی ندادن یا رفتن سراغ نامزد نزدیک به اصلاحطلبان یا اصولگرایان، سرگردانند و این سرگردانی را از خلال متنهای منتشر شده در کانالها و گروههای تلگرامی یا دیگر شبکههای اجتماعی آنها میتوان دریافت.
روزنامههای هر دو باند حاکم با جملات کلیشهای معمول نسبت به افشاگری سازمان مجاهدین خلق ایران در مورد فعالیتهای هستهیی رژیم واکنش نشان دادهاند:
اعتماد: چهرهها- خبرها-دولت آمریکا در دام آدرسهای غلط نیفتد
در پی تکرار ادعاهای منسوخ شده از سوی سازمان مجاهدین مبنی بر وجود فعالیتهای هستهیی اعلام نشده در تأسیسات پارچین و انتشار وسیع این ادعاها در تعدادی از رسانههای غربی، سید عباس عراقچی، معاون امور حقوقی و بینالمللی و رئیس ستاد اجرای برجام وزارت امور خارجه، ادامه این اتهامات تاریخ گذشته از سوی گروهک مزبور را مضحک و تکرار سناریوی شکست خوردهای دانست که پیش از این ابطال آن توسط آژانس بینالمللی انرژی اتمی به اثبات رسیده است.
ابتکار: آمریکا به دام آدرس های غلط منافقین نیفتد
سید عباس عراقچی معاون حقوقی و امور بینالملل وزیر امور خارجه در پی تکرار ادعاهای منسوخ مجاهدین مبنی بر وجود فعالیتهای هستهیی اعلام نشده در تأسیسات پارچین و انتشار وسیع این ادعاها در تعدادی از رسانههای غربی گفت: دولت آمریکا در دام آدرس های غلط و پروندهسازیهای گمراه کنندهای که... برای ترویج ایران هراسی انجام میشود، نیفتد.
رسالت: فاکسنیوز خبر داد: ادعای جدید منافقین درباره برنامه هستهیی ایران
یکی از اعضای سازمان مجاهدین در کنفرانسی خبری در واشینگتن ادعای جدیدی را علیه ایران مطرح کرد. به گزارش خبرگزاری مهر بهنقل از فاکس نیوز، در واشینگتن کنفرانسی خبری درباره فعالیت هستهیی ایران بعد از برجام برگزار شد که در این کنفرانس خبری موردی جدید علیه فعالیت ایران مطرح شد. در این کنفرانس خبری فردی به نام «علیرضا جعفرزاده» که فاکسنیوز از وی با عنوان نایبرئیس مجاهدین یاد کرده، مدعی شده که ایران بعد از برجام بهدنبال دستیابی به سلاح هستهیی است. جعفرزاده در این نشست تصاویری ماهوارهیی از ایران ارائه کرده و مدعی شده فعالیت نظامی هستهیی ایران با وجود برجام ادامه دارد... کاخ سفید با احتیاط نسبت به آن واکنش نشان داده...
ابراز نگرانی از پیامدهای موضعگیری مقامات آمریکایی مضمون مشترک روزنامههای هر دو باند حاکم است:
جمهوری اسلامی: وزیر دفاع آمریکا میگوید هر بحرانی در منطقه است، دست ایران هم در کار است. ایکاش اظهارات مقامات ارشد سیاسی – نظامی منطقه را میشنید که هنوز هم تصریح میکنند اگر ایران و کمکهای همه جانبهاش برای سرکوب داعش و سایر تروریستها نبود، اکنون داعش و سایر تروریستها در دمشق و بغداد مستقر بودند...
شرق: تهدید ترامپ به خروج از برجام
ترامپ در گفتگو با آسوشیتدپرس بار دیگر مدعی شد که ایران روح توافق هستهیی را نقض میکند. به گزارش ایسنا، دونالد ترامپ در این مصاحبه احتمال خروج از توافق هستهیی ایران و گروه ١+٥ را غیرممکن ندانست و مدعی شد که ایران در سراسر خاورمیانه دست به اقدامات بیثباتکننده میزند. او در ادامه، ادعای خود درباره پایبندی ایران به توافق هستهیی را تکرار کرد و گفت: ایران روح این توافق را نقض میکند. در ایران نیز معتقدند که آمریکا مواردی از نقض برجام را انجام داده و یک عضو تیم مذاکرهکننده اخیراً گفته که این موضوعات را در جلسه کمیسون مشترک برجام مطرح خواهند کرد.
روزنامههای باند حسن روحانی وحشت از شرایط منطقهیی و تنگترشدن حلقه انزوا به دور رژیم را سوخت جنگ باندی در انتخابات کرده و خواص خود را به شرکت کنندگان در نمایش انتخابات برای پر کردن صندوقها گوشزد کردهاند:
ابتکار: ایران دیپلومات میخواهد نه دادستان
امروز ایران نیز در دو راهی سرنوشت سازی قرار گرفته است و ما مردم ایران «میتوانیم» با انتخاب روحیه و سابقه، سُکانبان آینده کشورمان در این ایام توفانی، کشتی جامعه را به ساحل نجات یا گرداب ِغرق و هلاکت سوق دهیم.
آنچه در سابقه و کارنامه داماد امام جمعه مشهد میبینیم با شرایط اکنون ایران اساساً مطابقت ندارد. با توجه به بحران متعدد در خاورمیانه و صفآرایی دیپلوماتیک-نظامی کشورهای عربستان-اسرائیل-آمریکا و اخیراً ترکیه در مقابل ایران، نیاز به یک رئیسجمهوری معتدل و وزیر استثنایی مثل دکتر ظریف بهعنوان نماینده ایران در مجامع بینالمللی، حیاتی میکند چرا که لابیهای ضدایرانی دوباره منتظر آمدن یک رئیسجمهور غیرمعتدلند تا در سایه شعارهای خشن و رفتارهای غیرقابل قبولش، ایران را کشوری عقبمانده و تهدیدآمیز قلمداد کنند و اذهان عمومی و قدرتهای اروپا و منطقه را برای محاصره اقتصادی، منزویسازی و حتی حمله به ایران بسیج کنند.
به تحقیق قرار دادن دادستانی که حتی یک! تجربه اجرایی نداشته است در بالاترین مقام اجرایی یکی از مؤثرترین قدرتهای خاورمیانه در شرایط فوق حساس فعلی به صلاح ملک و مملکت نخواهد بود چرا که اکنون ایران عزیز دیپلومات میخواهد نه دادستان.
ابتکار: سرمقاله: پیام انتخابات 29 اردیبهشت
پس از این نامه، اظهارات «رکستیلرسون» و نیز سخنان رئیس جمهوری، «جیمز ماتیس» وزیر دفاع و «نیکیهیلی» نماینده آمریکا در سازمان ملل متحد علیه سیاستهای منطقهیی ایران، بیش از آن که حاوی مخالفت با این سیاست باشد، اعتراض دولت او را به تمرکز تعاملات دو کشور بر محور برجام نشان میدهد. تیلرسون گفته است؛ از جمله اشتباهات توافق انجام شده با ایران، عدم رسیدگی به تهدیدهایی است که ایران برای دیگران ایجاد میکند. همین سخنان را ترامپ با ادبیاتی دیگر مورد اشاره قرار داده و مدعی است؛ ایران روح برجام را رعایت نمیکند.
ممکن است گفته شود؛ واشینگتن رفتاری ژلهای در قبال ایران دارد و فاقد تصمیم روشن است. در اینحال، این گمان هم وجود دارد که دولت ترامپ میان اولویت قائل شدن بر مسأله کره شمالی و ایران بلاتکلیف است. اما یک گمان دیگر هم هست؛ اینکه انتخابات 29 اردیبهشت در ایران چه پیامی را برای بیرون از مرزهای خود صادر خواهد کرد؟ بهعبارت دیگر، نتیجه انتخابات آینده تعیین کننده سیاستهای آینده در قبال ایران خواهد بود.
سیاست ایران با همه مخالفانش در این سو و آنسو ، تاکنون توانسته است هر گونه فرصت را برای اتخاذ اقدامهای ماجراجویانه علیه این کشور خنثی کند. نتیجه انتخابات اردیبهشت، تثبیتکننده موقعیتهایی خواهد بود که اکنون وضع ژلهای و بلاتکلیف دارد.
در روزنامههای باند روحانی خبرهای احتمال دوری روسیه از رژیم برجسته شده است:
اعتماد: ترامپ رئیسجمهوری است که آمریکا را به مسیر درست خود بازمیگرداند
محمد بن سلمان، جانشین ولیعهد عربستان در مصاحبه با واشینگتن پست درباره روسیه و آمریکا گفت: هدف اصلی این است که روسیه تمامی برگ برندههایش را به ایران در منطقه وابسته نکند. ما اخیراً به هماهنگی سیاستهای نفتی خود با روسیه پرداختیم و این احتمالاً مهمترین قرارداد برای روسیه در عصر جدید باشد.
در روزنامههای باند وابسته به خامنهای مواضع مقامات آمریکا سوخت جنگ باندی در انتخابات علیه روحانی شده است:
حمایت: آمریکا توافق هستهیی را گروگان برآورده شدن آرزوهایش درباره ایران گرفته و همین امر ثابت میکند که آنها بهدنبال تکرار الگوی برجام در دیگر مسائل مورد تعارض با انقلاب اسلامی هستند.
و چنانچه با چنین سابقهای، برخی همچنان اصرار داشته باشند که در سایر موارد مورد اختلاف، با آمریکاییها گفتگو کنیم، قطعاً کشور را دچار ضررهای جبرانناپذیر خواهند کرد. امروز دیگر جای تردیدی باقی نمانده که مسأله هستهیی برای غرب و آمریکا بهانه است و بعدازآن، بهدنبال کارشکنی در مسائل دفاعی همچون توان موشکی و حقوقبشر بودهاند؛ بهاینترتیب، مقابله با موجودیت نظام اسلامی ایران، هدف آمریکا است... اینکه چرا برخی باوجوداین همه کارشکنی و بدعهدی، بیهوده تأکید دارند که از اصول خود در برابر چنین دشمنی کوتاه بیاییم، جای سؤال جدی دارد.
جوان: ترامپ و تیمش در این سه هفته قصد انجام یک دور بازی سیاسی دارند تا با طرح برخی ادعاها و برگشتن به موضع خروج از برجام یا پاره کردن آن، ایران را مجبور به مذاکرات جدید یا دستکم دادن امتیازاتی در موضوعات خارج از برجام کنند. این یک بازی است که ترامپ کلید آن را در کنفرانس مطبوعاتی زد و تیلرسون در یک نشست خبری ادامه داد و باید منتظر تداوم و حتی تشدید آن در بعد از این بود. به هر حال، کاخ سفید میخواهد در این مدت سه هفتهیی از برجام برای خود کلاهی بسازد
در روزنامههای باند حسن روحانی رد صلاحیت پاسدار محمود احمدینژاد را فرصت برای حمله غیرمستقیم به خامنهای کردهاند:
جمهوری اسلامی: طرفداران بعضی افراد که روزگاری چشم و چراغ برخی از اعضای همین شورای نگهبان بودند نه تنها به رد صلاحیت وی تمکین نکردند بلکه دعوت به اعتراض و آشوب و پوشیدن لباس سیاه مینمایند. آن اخلاق کجا و این بد اخلاقی کجا؟ البته مقصرین اصلی آنانی هستند که برای از صحنه به در کردن انقلابیون بزرگ، او را آوردند و قدسی و الهی کردند. یکی گفت: امام زمان سفارش او را کرده و دمیده شدن این نفخه الهی را مقدمه ظهور دانست، دیگری در خطبههای نماز جمعه تهران نامه او به رئیسجمهور وقت آمریکا را از الهامات خداوندی قلمداد کرد و توصیهاش این بود که همه حتی کودکان آن را بخوانند و در مدارس و دانشگاهها و صدا و سیما مکرر پخش شود!
طبیعی است که با اینگونه سخنان حالا آن آقا مدعی باشد. جواب میدهند ملاک حال فعلی افراد است یعنی نعوذ بالله امام عصر (عج) حال او را نمیدانستند که به شما پیغام حمایت را دادند؟ کجا رفت آن الهامات و سفارشات قدسی؟
اینکه ایشان برای ریاستجمهوری صلاحیت نداشت را عوام و خواص فهمیده بودند پس چگونه شما برای دو دوره او را تأیید کردید و الآن چه اتفاقی افتاده که بر طبل مخالفت میکوبید؟ انگار نه انگار که پشت پرده همه این حوادث تلخ را نمیشناسید.
آرمان:دیدار جلیلی با رئیسی، قالیباف به حاشیه رفت
آفتاب یزد: بیم اصولگرایان از تکرار فرجام ائتلاف 92- رئیسی یا قالیباف به نفع یکدیگر کنار میکشند؟
آفتاب یزد: دیدار معنا دار کاندیدای اصولگرایان با مذاکرهکننده ارشد هستهیی دولت قبل- سیاست خارجی ابراهیم رئیسی به روش جلیلی
آفتاب یزد: علی یونسی: رئیسی پشیمان میشود – قالیباف برای انتقام آمده است
اعتماد: کرباسچی: کنارهگیری برای قالیباف یا رئیسی مشکل است
بهار: رقبا از صحبتهای روحانی در مناظرهها نگران هستند
بهار: اصولگرایان توان ائتلاف ندارند
شهروند: ستاد دست راستی – رئیسی روز گذشته پس از آن که مسولیت ستادش را به وزرای احمدینژاد سپرد با جلیلی دیدار کرد
کیهان: آمارهای خیالی اشتغال برای جبران شعارهای تحقق نیافته
کیهان: دستاوردسازی در فضای مجازی با هزینههای نجومی!
کیهان: دولت تکریم یا دولت تحقیر: به قول آقای روحانی «فقط یک آدم بیعقل میتواند بگوید مشکلات را در 100روز حل میکنم». شما تصور میکنید ایراد این عبارت چه بود که متولیان سایت رسمی دولت، مجبور به ممیزی و حذف آن از متن سخنان اخیر رئیسجمهور شدند؟ آیا انکار وعده 100روزه تحول اقتصادی، ناپسندیدهتر بود یا اصل آن وعده پرهیجان در وعدههای تبلیغاتی 4سال پیش؟! چرا حقوقهای نجومی در روز روشن انکار میشد؟ چرا وعدههایی مانند لغو همه تحریمها، رونق اقتصادی بینیاز کننده مردم از دریافت یارانه، حل همه مشکلات (بیکاری و رکود و سرمایهگذاری و آلودگی هوا و آب خوردن مردم) پس از لغو تحریمها و... ، یکی پس از دیگری نقض و انکار شد؟ و چگونه میتوان به وعدههای جدید اعتماد کرد؟
وطن امروز: بانک جهانی: تحریم بانکی ایران هنوز رفع نشده است
آرمان: قالیباف به نفع رئیسی کنار نمیرود: هر چند اصولگرایان با تشکل جمنا بهدنبال اجماع بودند، اما گذشت زمان ثابت کرد که شکاف در بین آنها به اندازهای است که هیچ مکانیزمی نمیتوانند در بین آنها وحدت ایجاد کند. از این منظر باید اذعان داشت که ائتلاف فرمایشی اصولگرایان بر روی آب نوشته شده، زیرا صف ثبتنام اصولگرایان در انتخابات ریاستجمهوری نمایانگر این موضوع است که جمنا هیچ دستاوردی برای آنها نداشته است
اعتماد: با اعلام اسامی نامزدهایی که صلاحیت آنان احراز شده میتوان نگاهی به گذشته و آینده داشت.
از این لیست چه برداشتی میتوان داشت؟ نخستین نکته این است که جبهه اصولگرایان در قالب جمنا یک شکست کامل را در نخستین گام خود تجربه کردند. از میان ٥ نامزد آنان، نفر اولش از ابتدا گفت که مستقل میآید. صلاحیت نفر دوم و پنجم آن احراز نشد. نفر سوم آن هم در تدارک ثبتنام بود که اطلاع دادند ثبتنام نکند. نفر چهارمش هم به صراحت اعلام کرد که مستقل است و جالب اینکه هر دو نفر باقیمانده گفتهاند تا آخر میمانند، در حالی که گروه جمنا مدعی شده بود که از پیش قول دادهاند که به نفع نامزد برتر و انتخابی گروه جمنا کنار بروند. نتیجه این وضع روشن است، یا دستاندرکاران جمنا از ابتدا خلاف واقع گفتهاند که اینها متعهد به کنار رفتن شدهاند، یا این دو نفر متعهد شدهاند بهصورت یک امر تاکتیکی و میخواهند بعداً و در فرصت یکی دو روز مانده به انتخابات به نفع یکدیگر کنار بروند که در این صورت مطابق ترتیب نامزدهای جمنا قالیباف به نفع رئیسی کنار میرود و در نقش معاون اولی قرار میگیرد. زیرا قابل تصور نیست که نامزد اول این گروه به نفع نامزد چهارم کنار رود.
از گروه جمنا میتوان پرسید که شما رابطه خیلی نزدیکی با شورای نگهبان دارید و خود را مقید به قوانین و تصمیمات آنان میدانید. ولی این پرسش مطرح است که چرا نامزدهای انحصاری شما قادر نیستند که تأیید صلاحیت لازم را در این رابطه کسب کنند؟
اصولگرایان چرا کسی را نامزد برتر خود میدانند که واجد حداقلهای شرایط از نظر شورای نگهبان نیست؟
چرا جناح مذکور قادر نیست از اینها استفاده کند و به جایش کسانی را معرفی میکند که هیچکدام آنان از دروازه شورای نگهبان رد نمیشوند؟ دو نفری هم که تأیید میشوند، اعتبارشان را بهطور مستقل به دست آوردهاند. شاید این مسأله در ظاهر چندان مهم نباشد ولی از جهت شناخت وضعیت بغرنجی که نزد این جناح است اهمیت دارد. جناحی که ناچار است همه ارزشها و اصول و قواعد خود را پیش پای امکان رأیآوری قربانی کند و دور مقولهای به نام صالح و اصلح را خط بکشد
جریانی که با رد صلاحیت احمدینژاد بیش از پیش دچار تشتت و مشکل هویتی خواهد شد. جریانی که تمام دستاوردش دوره ٨ ساله احمدینژاد بود و به یکباره با رد صلاحیت مطلق و اتفاق آرا علیه او مواجه میشود، نه میتواند با آن گذشته همدلی کند و نه میتواند از آن دل بر کند و نه میتواند علیه رأی شورای نگهبان نظر دهد و نه میتواند از آن دفاع کند.
شرق: علی نیکزاد روز گذشته رئیس ستاد انتخاباتی رئیسی شد. او از وزرای نزدیک و کلیدی احمدینژاد بود و سال ٩٢ به همراه احمدینژاد برای ثبتنام مشایی به وزارت کشور رفت. اکنون کانال تلگرامی ابراهیم رئیسی اعلام کرده علی نیکزاد بهعنوان رئیس ستاد انتخاباتی او منصوب شده است. این در حالی است که نام ضرغامی و میرکاظمی هم بهعنوان دیگر نامزدهای رئیس ستادی مطرح شده بود.
روز گذشته حتی برای ساعتهایی علیرضا زاکانی، نماینده پیشین مجلس و دیگر عضو جمنا و رقیب ابراهیم رئیسی در انتخابات ریاستجمهوری که موفق به کسب صلاحیت از شورای نگهبان نشد، بهعنوان نخستین رئیس ستاد او معرفی شد؛ اما ناگهان نیکزاد جایگزین او و میرکاظمی، وزیر نفت احمدینژاد، بهعنوان رئیس کمیته طرح و برنامه ستاد معرفی شد. برخی معتقدند جایگزینی میرکاظمی و در نهایت نیکزاد بهجای زاکانی، نشانه اختلافات درون جریان اصولگرا یا حداقل اطرافیان رئیسی است.
یکی از دلایل این اختلاف، احتمالاً به ردصلاحیت احمدینژاد مربوط است. برخی معتقدند انتخاب نیکزاد دقیقاً مرتبط با جذب بدنه رأی حامیان احمدینژاد بوده است؛ جماعتی که حالا بین گزینههای مختلف از رأی ندادن یا رفتن سراغ نامزد نزدیک به اصلاحطلبان یا اصولگرایان، سرگردانند و این سرگردانی را از خلال متنهای منتشر شده در کانالها و گروههای تلگرامی یا دیگر شبکههای اجتماعی آنها میتوان دریافت.
روزنامههای هر دو باند حاکم با جملات کلیشهای معمول نسبت به افشاگری سازمان مجاهدین خلق ایران در مورد فعالیتهای هستهیی رژیم واکنش نشان دادهاند:
اعتماد: چهرهها- خبرها-دولت آمریکا در دام آدرسهای غلط نیفتد
در پی تکرار ادعاهای منسوخ شده از سوی سازمان مجاهدین مبنی بر وجود فعالیتهای هستهیی اعلام نشده در تأسیسات پارچین و انتشار وسیع این ادعاها در تعدادی از رسانههای غربی، سید عباس عراقچی، معاون امور حقوقی و بینالمللی و رئیس ستاد اجرای برجام وزارت امور خارجه، ادامه این اتهامات تاریخ گذشته از سوی گروهک مزبور را مضحک و تکرار سناریوی شکست خوردهای دانست که پیش از این ابطال آن توسط آژانس بینالمللی انرژی اتمی به اثبات رسیده است.
ابتکار: آمریکا به دام آدرس های غلط منافقین نیفتد
سید عباس عراقچی معاون حقوقی و امور بینالملل وزیر امور خارجه در پی تکرار ادعاهای منسوخ مجاهدین مبنی بر وجود فعالیتهای هستهیی اعلام نشده در تأسیسات پارچین و انتشار وسیع این ادعاها در تعدادی از رسانههای غربی گفت: دولت آمریکا در دام آدرس های غلط و پروندهسازیهای گمراه کنندهای که... برای ترویج ایران هراسی انجام میشود، نیفتد.
رسالت: فاکسنیوز خبر داد: ادعای جدید منافقین درباره برنامه هستهیی ایران
یکی از اعضای سازمان مجاهدین در کنفرانسی خبری در واشینگتن ادعای جدیدی را علیه ایران مطرح کرد. به گزارش خبرگزاری مهر بهنقل از فاکس نیوز، در واشینگتن کنفرانسی خبری درباره فعالیت هستهیی ایران بعد از برجام برگزار شد که در این کنفرانس خبری موردی جدید علیه فعالیت ایران مطرح شد. در این کنفرانس خبری فردی به نام «علیرضا جعفرزاده» که فاکسنیوز از وی با عنوان نایبرئیس مجاهدین یاد کرده، مدعی شده که ایران بعد از برجام بهدنبال دستیابی به سلاح هستهیی است. جعفرزاده در این نشست تصاویری ماهوارهیی از ایران ارائه کرده و مدعی شده فعالیت نظامی هستهیی ایران با وجود برجام ادامه دارد... کاخ سفید با احتیاط نسبت به آن واکنش نشان داده...
ابراز نگرانی از پیامدهای موضعگیری مقامات آمریکایی مضمون مشترک روزنامههای هر دو باند حاکم است:
جمهوری اسلامی: وزیر دفاع آمریکا میگوید هر بحرانی در منطقه است، دست ایران هم در کار است. ایکاش اظهارات مقامات ارشد سیاسی – نظامی منطقه را میشنید که هنوز هم تصریح میکنند اگر ایران و کمکهای همه جانبهاش برای سرکوب داعش و سایر تروریستها نبود، اکنون داعش و سایر تروریستها در دمشق و بغداد مستقر بودند...
شرق: تهدید ترامپ به خروج از برجام
ترامپ در گفتگو با آسوشیتدپرس بار دیگر مدعی شد که ایران روح توافق هستهیی را نقض میکند. به گزارش ایسنا، دونالد ترامپ در این مصاحبه احتمال خروج از توافق هستهیی ایران و گروه ١+٥ را غیرممکن ندانست و مدعی شد که ایران در سراسر خاورمیانه دست به اقدامات بیثباتکننده میزند. او در ادامه، ادعای خود درباره پایبندی ایران به توافق هستهیی را تکرار کرد و گفت: ایران روح این توافق را نقض میکند. در ایران نیز معتقدند که آمریکا مواردی از نقض برجام را انجام داده و یک عضو تیم مذاکرهکننده اخیراً گفته که این موضوعات را در جلسه کمیسون مشترک برجام مطرح خواهند کرد.
روزنامههای باند حسن روحانی وحشت از شرایط منطقهیی و تنگترشدن حلقه انزوا به دور رژیم را سوخت جنگ باندی در انتخابات کرده و خواص خود را به شرکت کنندگان در نمایش انتخابات برای پر کردن صندوقها گوشزد کردهاند:
ابتکار: ایران دیپلومات میخواهد نه دادستان
امروز ایران نیز در دو راهی سرنوشت سازی قرار گرفته است و ما مردم ایران «میتوانیم» با انتخاب روحیه و سابقه، سُکانبان آینده کشورمان در این ایام توفانی، کشتی جامعه را به ساحل نجات یا گرداب ِغرق و هلاکت سوق دهیم.
آنچه در سابقه و کارنامه داماد امام جمعه مشهد میبینیم با شرایط اکنون ایران اساساً مطابقت ندارد. با توجه به بحران متعدد در خاورمیانه و صفآرایی دیپلوماتیک-نظامی کشورهای عربستان-اسرائیل-آمریکا و اخیراً ترکیه در مقابل ایران، نیاز به یک رئیسجمهوری معتدل و وزیر استثنایی مثل دکتر ظریف بهعنوان نماینده ایران در مجامع بینالمللی، حیاتی میکند چرا که لابیهای ضدایرانی دوباره منتظر آمدن یک رئیسجمهور غیرمعتدلند تا در سایه شعارهای خشن و رفتارهای غیرقابل قبولش، ایران را کشوری عقبمانده و تهدیدآمیز قلمداد کنند و اذهان عمومی و قدرتهای اروپا و منطقه را برای محاصره اقتصادی، منزویسازی و حتی حمله به ایران بسیج کنند.
به تحقیق قرار دادن دادستانی که حتی یک! تجربه اجرایی نداشته است در بالاترین مقام اجرایی یکی از مؤثرترین قدرتهای خاورمیانه در شرایط فوق حساس فعلی به صلاح ملک و مملکت نخواهد بود چرا که اکنون ایران عزیز دیپلومات میخواهد نه دادستان.
ابتکار: سرمقاله: پیام انتخابات 29 اردیبهشت
پس از این نامه، اظهارات «رکستیلرسون» و نیز سخنان رئیس جمهوری، «جیمز ماتیس» وزیر دفاع و «نیکیهیلی» نماینده آمریکا در سازمان ملل متحد علیه سیاستهای منطقهیی ایران، بیش از آن که حاوی مخالفت با این سیاست باشد، اعتراض دولت او را به تمرکز تعاملات دو کشور بر محور برجام نشان میدهد. تیلرسون گفته است؛ از جمله اشتباهات توافق انجام شده با ایران، عدم رسیدگی به تهدیدهایی است که ایران برای دیگران ایجاد میکند. همین سخنان را ترامپ با ادبیاتی دیگر مورد اشاره قرار داده و مدعی است؛ ایران روح برجام را رعایت نمیکند.
ممکن است گفته شود؛ واشینگتن رفتاری ژلهای در قبال ایران دارد و فاقد تصمیم روشن است. در اینحال، این گمان هم وجود دارد که دولت ترامپ میان اولویت قائل شدن بر مسأله کره شمالی و ایران بلاتکلیف است. اما یک گمان دیگر هم هست؛ اینکه انتخابات 29 اردیبهشت در ایران چه پیامی را برای بیرون از مرزهای خود صادر خواهد کرد؟ بهعبارت دیگر، نتیجه انتخابات آینده تعیین کننده سیاستهای آینده در قبال ایران خواهد بود.
سیاست ایران با همه مخالفانش در این سو و آنسو ، تاکنون توانسته است هر گونه فرصت را برای اتخاذ اقدامهای ماجراجویانه علیه این کشور خنثی کند. نتیجه انتخابات اردیبهشت، تثبیتکننده موقعیتهایی خواهد بود که اکنون وضع ژلهای و بلاتکلیف دارد.
در روزنامههای باند روحانی خبرهای احتمال دوری روسیه از رژیم برجسته شده است:
اعتماد: ترامپ رئیسجمهوری است که آمریکا را به مسیر درست خود بازمیگرداند
محمد بن سلمان، جانشین ولیعهد عربستان در مصاحبه با واشینگتن پست درباره روسیه و آمریکا گفت: هدف اصلی این است که روسیه تمامی برگ برندههایش را به ایران در منطقه وابسته نکند. ما اخیراً به هماهنگی سیاستهای نفتی خود با روسیه پرداختیم و این احتمالاً مهمترین قرارداد برای روسیه در عصر جدید باشد.
در روزنامههای باند وابسته به خامنهای مواضع مقامات آمریکا سوخت جنگ باندی در انتخابات علیه روحانی شده است:
حمایت: آمریکا توافق هستهیی را گروگان برآورده شدن آرزوهایش درباره ایران گرفته و همین امر ثابت میکند که آنها بهدنبال تکرار الگوی برجام در دیگر مسائل مورد تعارض با انقلاب اسلامی هستند.
و چنانچه با چنین سابقهای، برخی همچنان اصرار داشته باشند که در سایر موارد مورد اختلاف، با آمریکاییها گفتگو کنیم، قطعاً کشور را دچار ضررهای جبرانناپذیر خواهند کرد. امروز دیگر جای تردیدی باقی نمانده که مسأله هستهیی برای غرب و آمریکا بهانه است و بعدازآن، بهدنبال کارشکنی در مسائل دفاعی همچون توان موشکی و حقوقبشر بودهاند؛ بهاینترتیب، مقابله با موجودیت نظام اسلامی ایران، هدف آمریکا است... اینکه چرا برخی باوجوداین همه کارشکنی و بدعهدی، بیهوده تأکید دارند که از اصول خود در برابر چنین دشمنی کوتاه بیاییم، جای سؤال جدی دارد.
جوان: ترامپ و تیمش در این سه هفته قصد انجام یک دور بازی سیاسی دارند تا با طرح برخی ادعاها و برگشتن به موضع خروج از برجام یا پاره کردن آن، ایران را مجبور به مذاکرات جدید یا دستکم دادن امتیازاتی در موضوعات خارج از برجام کنند. این یک بازی است که ترامپ کلید آن را در کنفرانس مطبوعاتی زد و تیلرسون در یک نشست خبری ادامه داد و باید منتظر تداوم و حتی تشدید آن در بعد از این بود. به هر حال، کاخ سفید میخواهد در این مدت سه هفتهیی از برجام برای خود کلاهی بسازد
در روزنامههای باند حسن روحانی رد صلاحیت پاسدار محمود احمدینژاد را فرصت برای حمله غیرمستقیم به خامنهای کردهاند:
جمهوری اسلامی: طرفداران بعضی افراد که روزگاری چشم و چراغ برخی از اعضای همین شورای نگهبان بودند نه تنها به رد صلاحیت وی تمکین نکردند بلکه دعوت به اعتراض و آشوب و پوشیدن لباس سیاه مینمایند. آن اخلاق کجا و این بد اخلاقی کجا؟ البته مقصرین اصلی آنانی هستند که برای از صحنه به در کردن انقلابیون بزرگ، او را آوردند و قدسی و الهی کردند. یکی گفت: امام زمان سفارش او را کرده و دمیده شدن این نفخه الهی را مقدمه ظهور دانست، دیگری در خطبههای نماز جمعه تهران نامه او به رئیسجمهور وقت آمریکا را از الهامات خداوندی قلمداد کرد و توصیهاش این بود که همه حتی کودکان آن را بخوانند و در مدارس و دانشگاهها و صدا و سیما مکرر پخش شود!
طبیعی است که با اینگونه سخنان حالا آن آقا مدعی باشد. جواب میدهند ملاک حال فعلی افراد است یعنی نعوذ بالله امام عصر (عج) حال او را نمیدانستند که به شما پیغام حمایت را دادند؟ کجا رفت آن الهامات و سفارشات قدسی؟
اینکه ایشان برای ریاستجمهوری صلاحیت نداشت را عوام و خواص فهمیده بودند پس چگونه شما برای دو دوره او را تأیید کردید و الآن چه اتفاقی افتاده که بر طبل مخالفت میکوبید؟ انگار نه انگار که پشت پرده همه این حوادث تلخ را نمیشناسید.