بهمناسبت روز جهانی علیه حکم اعدام، گروه دوستان ایران آزاد در پارلمان اروپا، شامل نمایندگان این پارلمان از گروههای مختلف سیاسی، کنفرانسی را در استراسبورگ برگزار کرد.
در این کنفرانس نمایندگان برجستهٴ پارلمان اروپا موج اعدامهای جمعی در ایران و 2000 اعدام در دوران آخوند روحانی را بهشدت محکوم کردند. صد و پانزده نماینده پارلمان اروپا سفر محتمل مارتین شولتز رئیس این پارلمان را که برنامهریزی شده بود ولی اخیر تعلیق شده و به تعویق افتاده، و همچنین سفرهای انجام شده مقامات دولتی کشورهای اتحادیه اروپا از جمله سفر موگرینی رئیس سیاست خارجی اتحادیه اروپا و سکوت آنها در مورد جنایات ضدبشری و سرکوب زنان و اعدامهای وحشیانه حکومت آخوندی را محکوم کردند و نادیده گرفتن نقض حقوقبشر را خلاف پرنسیپهای کشورهای اروپایی دانستند.
نمایندگان پارلمان اروپا، از جمله ریچارد چارنسکی نایبرئیس این پارلمان در سخنان خود، ضمن فراخوان به توقف اعدامهای جنایتکارنه در حکومت آخوندی و حمایت از مقاومت عادلانهٴ مردم ایران بهعنوان جایگزین دموکراتیک این رژیم، بر لزوم تأمین امنیت و حفاظت مجاهدان اشرفی در لیبرتی تأکید کردند و به لغو محاصره ضدانسانی علیه آنان فراخوان دادند. ژرار دپره رئیس گروه دوستان ایران آزاد که ریاست این اجلاس را برعهده داشت در سخنرانی خود بر ضرورت جلوگیری از اعزام مزدوران وزارت اطلاعات به لیبرتی برای شکنجه روانی ساکنان تأکید کرد.
رئیس گروه دوستان ایران آزاد در پارلمان اروپا گفت: «ابتدا باید انزجار خود را از تعداد اعدامهای صورتگرفته توسط این رژیم ابراز کنم. این هفته در اروپا و در جهان هفته مخالف با اعدام است و (رژیم) ایران، حکومتی است که در صدر این لیست قرار دارد. فقط در دوران روحانی که از او بهعنوان یک «مدره» یاد میشود، حدود 2000نفر اعدام شدهاند. واقعیت این است که روحانی همیشه از سران جمهوری اسلامی بوده و بیشتر اوقات هم مسئول امنیت بوده است. او از اعدامها حمایت کرده و گفته است که این قانون و حکم خداست. تعداد اعدامها در دوران روحانی بالاتر از اعدامها در دوران احمدینژاد است. تقریباً اکثر فعالان اپوزیسیون که قبل از روی کارآمدن او در زندان بودند، هنوز در زندانند و تعدادی از آنها نیز اعدام شدهاند».
ژرار دپره ضمن رد مماشات دولتهای غربی در قبال رژیم آخوندی، اضافه کرد:
ما به سفرهای مقامهای اقتصادی و هئیتهای مالی به ایران بسیار انتقاد داریم؛ سفرهایی که در آن درباره نقض حقوقبشر حتی یک کلمه هم مطرح نشده است. این برای اروپا بسیار بد است و وجهه آن را نزد مردم ایران خراب میکند. مردم ایران ممکن است اینطور فکر کنند که اروپا فقط بهدنبال اهداف مالی و اقتصادی است و بهرنجی که آنها میکشند بیاعتنا است.
ما همچنین بیعملی اتحادیه اروپا را برای (تأمین) حفاظت اعضای اپوزیسیون اصلی، سازمان مجاهدین که در کمپ لیبرتی در عراق هستند، نگرانیم. آنها بهطور دائم از جانب نیروهای امنیتی عراق و افرادی که رژیم ایران به عراق اعزام کرده تحت فشار و اذیت هستند. این افراد نباید اجازهٴ ورود به کمپ را داشته باشند. دولت عراق همچنین اجازه فروش اموال مجاهدین در کمپ اشرف را نمیدهد. سکوت دولتهای ما در قبال این مسائل غیرقابلقبول است. لذا ما خواهان حفاظت افراد کمپ لیبرتی هستیم. ما همچنین خواهان تعویض نیروهای عراقی در کمپ لیبرتی هستیم که اکثراً در کشتارهای قبلی در اشرف دست داشتهاند.
همانگونه که مطلع هستید، من ابتکار ارسال یک نامه جمعی به رئیس پارلمان اروپا، آقای مارتین شولتز که قصد دارد هفته آینده به ایران سفر کند را شروع کردم. این نامه که فردا به آقای شولتز تحویل داده خواهد شد، بیش از صد امضاء از همکاران من امضا کردهاند.
ما باید موضع سختتری در رابطه با (رژیم) ایران داشته باشیم و بایستی هر گونه گسترش روابط اقتصادی با (این رژیم) را به توقف اعدام در ایران مشروط بکنیم. انتظار ما این است که خانم موگرینی نمایندهٴ عالی اتحادیه اروپا در امور خارجی، سرکوب زنان در ایران را بهطور علنی محکوم کند. این محکومیت باید با صدای بلند باشد و نه فقط در جلسات خصوصی با مقامات ایران. نامه ما که توسط بسیاری از نمایندگان، آن هم فقط در معرض یک روز امضاء شده، نمونهای خوبی است که به مردم ایران نشان دهیم که ما سکوت نخواهیم کرد و با مردم ایران تا محققکردن آزادی و دموکراسی در کشورشان خواهیم ایستاد».
در این کنفرانس ریچارد چارنسکی نایبرئیس پارلمان اروپا در سخنرانی خود به تاریخچهٴ کوتاهی از جابهجایی اجباری اشرفیها به لیبرتی و محدودیتهای اعمالشده علیه آنان پرداخت، و گفت:
دولت عراق نه تنها اجازهٴ فروش اموال آنها را نداده است، بلکه با کمک رژیم ایران بهطور دائم این افراد را تحت فشار قرار داده است. این برای من شوکآور است که ساکنان کمپ لیبرتی، بهطور دائم از جانب دولت عراق حکومت ایران مورد اذیت و آزار قرار میگیرند. تمام این ظلمها با توجه به حضور سازمان ملل، آمریکا و اتحادیه اروپا صورت میگیرد. این غیرقابلقبول است. ما از دولت عراق، دولت آمریکا، سازمان ملل و نمایندهٴ ویژه اتحادیه اروپا میخواهیم حقوق این افراد را محترم بشمارند، از آنها حفاظت کنند و اجازهٴ نزدیک شدن عوامل حکومت ایران را به کمپ ندهند. ما نسبت به این مسأله یک تعهد اخلاقی داریم. حمایت از حقوق اعضای سازمان مجاهدین خلق، بخشی از وظیفه ما است و بخشی از حمایت از حقوقبشر در ایران بهشمار میرود. این به عقیده من زمانی تحقق پیدا میکند که رژیم آخوندها سرنگون شود. تا موقعی که آن روز فرا برسد، ما باید صدای خود را برای دفاع از مردم و مقاومت ایران بلند و رسا نگهداریم.
یکی دیگر از سخنرانان کنفرانس استراسبورگ فرناندو مائورا نایبرئیس گروه لیبرال-دموکرات در پارلمان اروپا بود؛ وی اظهار داشت: «وضعیت حقوقبشر در ایران بعد از توافق اتمی، هرگز بهتر نشده و مسیر مناسبی را طی نمیکند. تعداد اعدامها و موارد نقض حقوقبشر در ایران رو به افزایش است. کشورهای جهان و بهویژه اروپا نباید تسلیم یک رژیم دیکتاتور شوند. بر اساس معاهدات اتحادیه اروپا، در انجام و پیشبردن سیاست خارجی، اهداف حقوقبشری باید در صدر منافع دیگر، هرچه باشند، قرار گیرد. ما باید مصرانه خواهان دموکراسی و حقوقبشر برای تمام شهروندان ایران باشیم».
یان زهرادیل نماینده پارلمان اروپا از جمهوری چک نیز در سخنان خود با اشاره به موج اعدامها توسط رژیم آخوندی، گفت: «ما مدتهاست که مشکل حقوقبشر در رژیم کنونی ایران را مورد انتقاد قرار دادهایم از جمله تعداد مطلقاً غیرقابلقبول احکام اعدام و اعدام در ملأعام که همانطور که اشاره شد رژیم ایران را حکومت شماره یک بهلحاظ تعداد اعدامها به نسبت جمعیت در جهان میکند. این وضعیت متأسفانه در حال وخیمتر شدن است و تحولات اخیر مانع رژیم ایران نشده است. ما باید با (رژیمی در) ایران برخورد کنیم که توسط برخی از کشورهای غربی مورد مماشات قرار گرفته است و ما اخیراً دخالت روسیه را در سوریه داشتیم که شروع یک ائتلاف بالقوه خطرناک بین روسیه، (رژیم) ایران، اسد و حزبالله است. این امر نه تنها آن منطقه را خطرناکتر و بیثباتتر میسازد بلکه میتواند بر امنیت جهان تأثیر داشته باشد.
یان زهرادیل در ادامه سخنانش بر لزوم و اهمیت حمایت از اپوزیسیون ایران تأکید کرد، و افزود: «ما باید به حمایت از اپوزیسیون در تبعید ایران ادامه بدهیم و به آنها کمک کنیم تا یک جایگزین دموکراتیک واقعی علیه رژیم دیکتاتوری مذهبی ایجاد کنند؛ (رژیمی) که انقلاب ۱۹۷۹ ایران را غصب کرد لذا ما امروز اینجا گرد آمدهایم تا بر حمایت خود از دوستانمان در اپوزیسیون ایران تأکید کنیم.
در کنفرانس استراسبورگ هاینز بکر نماینده پارلمان اروپا از اتریش، گفت: «اجازه بدهید من حداکثر احترام خود را به مقاومت مردم ایران تقدیم کنم و همینطور احترام و ستایش خود را نسبت به حضور قوی آنها و هواداران آنها در بروکسل (ابراز کنم). فهم اینکه ایران که از بعد تاریخی یکی از توسعهیافتهترین تاریخهای تمدن بشری است، چگونه به این تناقض وخیم و خونین فعلی رسیده موضوع سختی است. امروزه واقعیت رژیم ایران فقط جنایت و سرکوب است».
هاینز بکر بر لزوم اعمال فشار بر رژیم آخوندی برای توقف نقض حقوقبشر تأکید کرد و گفت که در صورت محقق نشدن آن، بایستی تحریمهای بسیار جدیتری را بر این رژیم اعمال کرد.
یاروسلاو والسا نمایندهٴ پارلمان اروپا و فرزند لخ والسا رئیسجمهور پیشین لهستان تأکید کرد که اتحادیه اروپا نباید در قبال نقض حقوقبشر و سرکوب توسط حکومت آخوندی سکوت کند. وی گفت: «امیدوارم بتوانم از حمایت همهٴ شما برخوردار شوم؛ ما باید با یک صدای واحد صحبت کنیم و باید این صدا را بسیار بلندتر کنیم».
بئاتریس بسرا نمایندهٴ پارلمان اروپا از اسپانیا در سخنرانی خود در کنفرانس در مقر این پارلمان در استراسبورگ از جمله، گفت: «مایهٴ خوشبختی من است که از همکاران دوستان برای ایران آزاد باشم. ما در جبهههای مختلف با رژیم زنستیز و واپسگرای (حاکم بر ایران) در حال مبارزه هستیم. در جبهه حقوقبشر، در جبهه حقوق زنان و در زمینههای دیگر مانند توسعه. در جلسهیی که قطعنامهیی در توقف حکم اعدام صادر شد. من از جانب گروه خودم (گروه لیبرال) گزارشگر بودم و گفتم که در ایران بهطور متوسط هر روز 3نفر اعدام میشوند و تحت ریاستجمهوری روحانی بهاصطلاح مدره، (رژیم) ایران در صدر لیست کشورهای اعدامکننده قرار دارد. بههمین دلیل ما باید به حرف و تعهد خود پایبند باشیم.
آنتئا مکاینتایر نمایندهٴ پارلمان اروپا از انگلستان از دیگر سخنرانان این کنفرانس بود؛ وی گفت: «من به اینجا آمدهام تا همزمان با روز جهانی علیه حکم اعدام از اهداف شما حمایت کنم. (رژیم) ایران با توجه به درصد جمعیت خود در صدر فهرست اعدامکنندگان قرار دارد. از هنگام روی کارآمدن روحانی، حدود 2000نفر اعدام شدهاند. حدود 700نفر در 6ماه اول امسال اعدام شدند. این واقعاً یک رکورد نگرانکننده است.
این رژیم به حرف منطق و جامعه جهانی گوش نمیدهد. به همین دلیل من از سفر رئیس پارلمان اروپا مارتین شولتز به ایران که بهمثابه بهرسمیت شناختن این رژیم سرکوبگر محسوب میشود، بسیار ناراحتم. من به همراه تعدادی دیگر از طریق ارسال نامه به او، از او خواستهایم سفر خود را لغو کند آنتئا مکاینتایر در پایان سخنان خود گفت: «من باید خانم مریم رجوی، رهبر این مقاومت را ستایش کنم. او واقعاً انسانی فوقالعاده است؛ فکر میکنم او میداند که از چهار گوشهٴ این پارلمان حمایت میشود. ما هر چه در این رابطه بگوییم کافی نیست و من از تلاش ایشان و همکارانش ممنونم».
دانیلا آیوتو نمایندهٴ پارلمان اروپا از ایتالیا نیز در سخنرانیاش، تصریح کرد: «آمار و ارقام ارائهشده در رابطه با اعدامها در ایران، بسیار نگرانکننده است. بهعنوان عضو کمیسیون زنان پارلمان اروپا من توجه خاصی به وضعیت زنان در ایران دارم؛ (زنانی که) برای آنها اعدام از طریق سنگسار، هنوز یک تهدید جدی است. اروپا باید حافظ اصول حقوقبشر در جامعه جهانی باشد. امیدوارم که برنامه امروز به ازبین بردن مجازات اعدام در ایران کمک کند و امیدوارم بتواند به بهبود وضعیت حقوقبشر در ایران کمک کند».
یانوش وویچی هوفسکی نماینده پارلمان اروپا از لهستان طی سخنان خود به 2000 اعدام صورتگرفته توسط رژیم در دوران روحانی و بیعملی اتحادیه اروپا در این رابطه اشاره کرد، و گفت: «آنچه باعث تأسف است این است که اتحادیه اروپا طی دو سال مذاکره با (رژیم) ایران کاملاً حقوقبشر را نادیده گرفت و در عوض سعی کرد کسب و کار و تجارت با رژیم را ترویج کند. این کاملاً غیرقابل قبول است. این واقعاً برای اعتبار اروپا بد است. بسیاری از ایرانیان از رفتار دولتهای اروپایی ناخشنودند.
طی آخرین اجلاس استراسبورگ، بیش از دهها نفر از اعضای پارلمان اروپا از خانم موگرینی نمایندهٴ اتحادیه اروپا درباره حقوقبشر در ایران و درباره دلیل سکوت او در تهران سؤال کردند. اما او به هیچکدام از آن انتقادها پاسخی نداد و در عوض از معامله [با رژیم ایران] دفاع کرد.
ما باید بهروشنی نشان دهیم که حقوقبشر مردم ایران را بهخاطر تجارت یا توافق اتمی رها نمیکنیم».
میلان زور نماینده پارلمان اروپا از اسلوونی سخنان خود را با حمایت از گروه دوستان ایران آزاد در پارلمان اروپا شروع کرد، و افزود: «ما درباره اعدام مخالفان سیاسی میشنویم. درباره سرکوب زنان، خبرنگاران، فعالان دانشجویی، کارگران، اقلیتهای مذهبی و سایرین میشنویم. ما همچنین درباره نقش مخرب رژیم ایران در حمایت از تروریسم در منطقه میشنویم که برای جهان یک بحران جدی بهبار آورده است و در سوریه جایی که میلیونها پناهنده بهدلیل سرکوب وحشیانهٴ رژیم بشار اسد از کشور میگریزند و اکنون روسیه به آنها پیوسته است.
برای من کاملاً روشن است که اگر ما یک خاورمیانه صلحجو، با ثبات و دموکراتیک میخواهیم، تا زمانی که رژیم کنونی در ایران در قدرت است به این اهداف نمیرسیم.
بنابراین ضروری است که ما تمامی تلاش خود را در این پارلمان و همچنین در کشورهای عضو (اتحادیه اروپا) انجام دهیم تا از جایگزین دموکراتیک رژیم ایران حمایت کنیم. برنامهیی که خانم مریم رجوی بارها در پارلمان اروپا ارائه کرده است که به جدایی دین از دولت، برابری بین مرد و زن، حقوق اقلیتها و لغو مجازات اعدام فراخوان میدهد، یک نمونهٴ بسیار خوب است که دولتهای ما و کشورهای عضو و اتحادیه اروپا بایستی از آن حمایت کنند».
خوزه ایگناسیو فاریا نمایندهٴ پارلمان اروپا از پرتغال در سخنرانی خود در کنفرانس استراسبورگ، گفت: «بهعنوان یکی از دوستان ایران آزاد، نمیتوانستم هیچ جای دیگری به جز اینجا باشم، یعنی در کنار شما. اجازه بدهید به شما بگویم چقدر مشاهدهٴ عکسهای اعدام، مرا نگران و آزرده کرد.
تمام فعالیتهای ما در پارلمان اروپا باید قبل از هر چیز دیگر به مسألهٴ حقوق انسانی و حقوقبشر توجه کند. امیدوارم که آقای شولتز رئیس پارلمان اروپا این مسأله را مورد توجه قرار دهد؛ هر گونه روابطی با (رژیم) ایران باید در درجه اول، به رعایت حقوقبشر مشروط باشد.
ثریا پست نمایندهٴ پارلمان اروپا از سوئد یکی دیگر از سخنرانان این کنفرانس بود؛ وی گفت: «من عضو کمیسیون زنان و مدافع حقوق زنان هستم. مایلم حمایت خود را از گروه دوستان ایران آزاد اعلام کنم؛ نه فقط بهخاطر زنان، بلکه بهدلیل اهمیت (کشور) ایران. زیرا ما در یک جامعه جهانی با چالشهای بینالمللی زندگی میکنیم و لازم است تمامی تلاشهای خود را صرف ایجاد ثبات و احترام برای حقوقبشر کنیم»
مارک دمسماکر نماینده پارلمان اروپا از بلژیک اظهار داشت: «من سخنگوی زیر کمیسیون حقوقبشر در گروهمان هستم و رعایت حقوقبشر، یکی از کارهایی است که دنبال میکنم. اگر خانم موگرینی میخواهد ساکت بماند و به (به تعداد اعدامها در ایران) اشاره نکند، ما نباید ساکت بمانیم و باید بهطور مکرر راجع به این مسأله صحبت کنیم و یادآور آن باشیم. ما میدانیم که همکاری و همیاری با مردم ایران بسیار مهم است. ما باید این مسأله را همیشه در صدر برنامههایکمیته حقوقبشر نگهداریم و من به سهم خودم، تا آنجا که میتوانم میتینگها و جلسات مختلف را برای بررسی این مسأله در ایران برگزار خواهم کرد».
کاسما زلوتوفسکی نماینده پارلمان اروپا از لهستان طی سخنان کوتاهی بر لزوم محکومیت اعدامها توسط رژیم آخوندی تأکید کرد.
115 نماینده پارلمان اروپا در نامه به مارتین شولتز:
در زمانی که اتحادیه اروپا و قدرتهای جهانی مشغول مذاکرات اتمی با رژیم ایران بودند، حکومت آخوند روحانی مشغول حلق آویز صدها شهروند ایرانی بود
همچنان که نمایندگان پارلمان اروپا در سخنان خود خاطرنشان کردند، همزمان با روز جهانی برای لغو مجازات اعدام، نامهیی از سوی 115 نماینده پارلمان اروپا از گروههای مختلف پارلمانی در ا عتراض به سفر برنامهریزی شده مارتین شولتز به حاکمیت آخوندی ارسال شد.
این سفر که پیشاپیش از سوی زندانیان سیاسی محبوس در شکنجهگاههای خامنهای نیز محکوم و اقدامی در جهت جری کردن آخوندها به اعدام و شکنجه توصیف شده بود، قرار بود روز سهشنبه 21مهر94 انجام شود، اما طبق اعلام مارتین شولتز، فعلاً به تعویق افتاده است.
نمایندگان پارلمان اروپا در نامه اعتراضی خود خطاب به مارتین شولتز از جمله، نوشتند:
«مایهٴ تأسف است که در زمانی که اتحادیه اروپا و قدرتهای جهانی مشغول مذاکرات بر سر توافق اتمی با (رژیم) ایران بودند، دولت رئیسجمهور (باصطلاح) «مدره» حسن روحانی مشغول حلقآویز کردن صدها تن از شهروندان خود بود، که بسیاری از آنها در ملأعام صورت میگرفت. عفو بینالملل گزارش تکاندهندهیی را ارائهٴ داده مبنی بر اینکه تنها در شش ماه اول امسال ۷۰۰ اعدام در ایران صورت گرفته است. این گزارش میگوید «آمار سرسامآور اعدامها در ایران در نیمه اول امسال تصویر شومی از ماشین حکومتی کشتار از پیش طراحی شده مورد تأیید قضایی در ابعاد کلان را نشان میدهد».
روحانی خودش از این اعدامها دفاع کرده و بهروشنی در تلویزیون ایران گفته است که احکام اعدام «قانون خدا است» و باید اجراء شود. تقریباً تمامی فعالان اپوزیسیون که قبل از انتخاب او در زندان بودند، یا همچنان در زندانند و یا اعدام شدهاند.
سرکوب زنان در دوران دولت روحانی به قانون تبدیل شده است. یک قانون جدید، قدرت بیسابقهیی به مأموران امنیتی میدهد تا زنان را بهخاطر «بدحجابی» مورد هدف قرار دهند؛ این امر راه را برای چندین حمله اسیدی به دختران و زنان و تخریب چهرهٴ آنها هموار کرده است... .
در حالیکه رژیم ایران مدعی بهبود روابطش با غرب است، پارلمان اروپا، که نیم میلیارد شهروند اروپایی را با ارزشهای مشترک دموکراتیک نمایندگی میکند وظیفه خود میداند که در هر گونه گسترش روابط با این رژیم، حقوقبشر را در صدر اولویتهای خود قرار دهد و الگویی برای دولتهای اروپایی باشد».
در این کنفرانس نمایندگان برجستهٴ پارلمان اروپا موج اعدامهای جمعی در ایران و 2000 اعدام در دوران آخوند روحانی را بهشدت محکوم کردند. صد و پانزده نماینده پارلمان اروپا سفر محتمل مارتین شولتز رئیس این پارلمان را که برنامهریزی شده بود ولی اخیر تعلیق شده و به تعویق افتاده، و همچنین سفرهای انجام شده مقامات دولتی کشورهای اتحادیه اروپا از جمله سفر موگرینی رئیس سیاست خارجی اتحادیه اروپا و سکوت آنها در مورد جنایات ضدبشری و سرکوب زنان و اعدامهای وحشیانه حکومت آخوندی را محکوم کردند و نادیده گرفتن نقض حقوقبشر را خلاف پرنسیپهای کشورهای اروپایی دانستند.
نمایندگان پارلمان اروپا، از جمله ریچارد چارنسکی نایبرئیس این پارلمان در سخنان خود، ضمن فراخوان به توقف اعدامهای جنایتکارنه در حکومت آخوندی و حمایت از مقاومت عادلانهٴ مردم ایران بهعنوان جایگزین دموکراتیک این رژیم، بر لزوم تأمین امنیت و حفاظت مجاهدان اشرفی در لیبرتی تأکید کردند و به لغو محاصره ضدانسانی علیه آنان فراخوان دادند. ژرار دپره رئیس گروه دوستان ایران آزاد که ریاست این اجلاس را برعهده داشت در سخنرانی خود بر ضرورت جلوگیری از اعزام مزدوران وزارت اطلاعات به لیبرتی برای شکنجه روانی ساکنان تأکید کرد.
رئیس گروه دوستان ایران آزاد در پارلمان اروپا گفت: «ابتدا باید انزجار خود را از تعداد اعدامهای صورتگرفته توسط این رژیم ابراز کنم. این هفته در اروپا و در جهان هفته مخالف با اعدام است و (رژیم) ایران، حکومتی است که در صدر این لیست قرار دارد. فقط در دوران روحانی که از او بهعنوان یک «مدره» یاد میشود، حدود 2000نفر اعدام شدهاند. واقعیت این است که روحانی همیشه از سران جمهوری اسلامی بوده و بیشتر اوقات هم مسئول امنیت بوده است. او از اعدامها حمایت کرده و گفته است که این قانون و حکم خداست. تعداد اعدامها در دوران روحانی بالاتر از اعدامها در دوران احمدینژاد است. تقریباً اکثر فعالان اپوزیسیون که قبل از روی کارآمدن او در زندان بودند، هنوز در زندانند و تعدادی از آنها نیز اعدام شدهاند».
ژرار دپره ضمن رد مماشات دولتهای غربی در قبال رژیم آخوندی، اضافه کرد:
ما به سفرهای مقامهای اقتصادی و هئیتهای مالی به ایران بسیار انتقاد داریم؛ سفرهایی که در آن درباره نقض حقوقبشر حتی یک کلمه هم مطرح نشده است. این برای اروپا بسیار بد است و وجهه آن را نزد مردم ایران خراب میکند. مردم ایران ممکن است اینطور فکر کنند که اروپا فقط بهدنبال اهداف مالی و اقتصادی است و بهرنجی که آنها میکشند بیاعتنا است.
ما همچنین بیعملی اتحادیه اروپا را برای (تأمین) حفاظت اعضای اپوزیسیون اصلی، سازمان مجاهدین که در کمپ لیبرتی در عراق هستند، نگرانیم. آنها بهطور دائم از جانب نیروهای امنیتی عراق و افرادی که رژیم ایران به عراق اعزام کرده تحت فشار و اذیت هستند. این افراد نباید اجازهٴ ورود به کمپ را داشته باشند. دولت عراق همچنین اجازه فروش اموال مجاهدین در کمپ اشرف را نمیدهد. سکوت دولتهای ما در قبال این مسائل غیرقابلقبول است. لذا ما خواهان حفاظت افراد کمپ لیبرتی هستیم. ما همچنین خواهان تعویض نیروهای عراقی در کمپ لیبرتی هستیم که اکثراً در کشتارهای قبلی در اشرف دست داشتهاند.
همانگونه که مطلع هستید، من ابتکار ارسال یک نامه جمعی به رئیس پارلمان اروپا، آقای مارتین شولتز که قصد دارد هفته آینده به ایران سفر کند را شروع کردم. این نامه که فردا به آقای شولتز تحویل داده خواهد شد، بیش از صد امضاء از همکاران من امضا کردهاند.
ما باید موضع سختتری در رابطه با (رژیم) ایران داشته باشیم و بایستی هر گونه گسترش روابط اقتصادی با (این رژیم) را به توقف اعدام در ایران مشروط بکنیم. انتظار ما این است که خانم موگرینی نمایندهٴ عالی اتحادیه اروپا در امور خارجی، سرکوب زنان در ایران را بهطور علنی محکوم کند. این محکومیت باید با صدای بلند باشد و نه فقط در جلسات خصوصی با مقامات ایران. نامه ما که توسط بسیاری از نمایندگان، آن هم فقط در معرض یک روز امضاء شده، نمونهای خوبی است که به مردم ایران نشان دهیم که ما سکوت نخواهیم کرد و با مردم ایران تا محققکردن آزادی و دموکراسی در کشورشان خواهیم ایستاد».
در این کنفرانس ریچارد چارنسکی نایبرئیس پارلمان اروپا در سخنرانی خود به تاریخچهٴ کوتاهی از جابهجایی اجباری اشرفیها به لیبرتی و محدودیتهای اعمالشده علیه آنان پرداخت، و گفت:
دولت عراق نه تنها اجازهٴ فروش اموال آنها را نداده است، بلکه با کمک رژیم ایران بهطور دائم این افراد را تحت فشار قرار داده است. این برای من شوکآور است که ساکنان کمپ لیبرتی، بهطور دائم از جانب دولت عراق حکومت ایران مورد اذیت و آزار قرار میگیرند. تمام این ظلمها با توجه به حضور سازمان ملل، آمریکا و اتحادیه اروپا صورت میگیرد. این غیرقابلقبول است. ما از دولت عراق، دولت آمریکا، سازمان ملل و نمایندهٴ ویژه اتحادیه اروپا میخواهیم حقوق این افراد را محترم بشمارند، از آنها حفاظت کنند و اجازهٴ نزدیک شدن عوامل حکومت ایران را به کمپ ندهند. ما نسبت به این مسأله یک تعهد اخلاقی داریم. حمایت از حقوق اعضای سازمان مجاهدین خلق، بخشی از وظیفه ما است و بخشی از حمایت از حقوقبشر در ایران بهشمار میرود. این به عقیده من زمانی تحقق پیدا میکند که رژیم آخوندها سرنگون شود. تا موقعی که آن روز فرا برسد، ما باید صدای خود را برای دفاع از مردم و مقاومت ایران بلند و رسا نگهداریم.
یکی دیگر از سخنرانان کنفرانس استراسبورگ فرناندو مائورا نایبرئیس گروه لیبرال-دموکرات در پارلمان اروپا بود؛ وی اظهار داشت: «وضعیت حقوقبشر در ایران بعد از توافق اتمی، هرگز بهتر نشده و مسیر مناسبی را طی نمیکند. تعداد اعدامها و موارد نقض حقوقبشر در ایران رو به افزایش است. کشورهای جهان و بهویژه اروپا نباید تسلیم یک رژیم دیکتاتور شوند. بر اساس معاهدات اتحادیه اروپا، در انجام و پیشبردن سیاست خارجی، اهداف حقوقبشری باید در صدر منافع دیگر، هرچه باشند، قرار گیرد. ما باید مصرانه خواهان دموکراسی و حقوقبشر برای تمام شهروندان ایران باشیم».
یان زهرادیل نماینده پارلمان اروپا از جمهوری چک نیز در سخنان خود با اشاره به موج اعدامها توسط رژیم آخوندی، گفت: «ما مدتهاست که مشکل حقوقبشر در رژیم کنونی ایران را مورد انتقاد قرار دادهایم از جمله تعداد مطلقاً غیرقابلقبول احکام اعدام و اعدام در ملأعام که همانطور که اشاره شد رژیم ایران را حکومت شماره یک بهلحاظ تعداد اعدامها به نسبت جمعیت در جهان میکند. این وضعیت متأسفانه در حال وخیمتر شدن است و تحولات اخیر مانع رژیم ایران نشده است. ما باید با (رژیمی در) ایران برخورد کنیم که توسط برخی از کشورهای غربی مورد مماشات قرار گرفته است و ما اخیراً دخالت روسیه را در سوریه داشتیم که شروع یک ائتلاف بالقوه خطرناک بین روسیه، (رژیم) ایران، اسد و حزبالله است. این امر نه تنها آن منطقه را خطرناکتر و بیثباتتر میسازد بلکه میتواند بر امنیت جهان تأثیر داشته باشد.
یان زهرادیل در ادامه سخنانش بر لزوم و اهمیت حمایت از اپوزیسیون ایران تأکید کرد، و افزود: «ما باید به حمایت از اپوزیسیون در تبعید ایران ادامه بدهیم و به آنها کمک کنیم تا یک جایگزین دموکراتیک واقعی علیه رژیم دیکتاتوری مذهبی ایجاد کنند؛ (رژیمی) که انقلاب ۱۹۷۹ ایران را غصب کرد لذا ما امروز اینجا گرد آمدهایم تا بر حمایت خود از دوستانمان در اپوزیسیون ایران تأکید کنیم.
در کنفرانس استراسبورگ هاینز بکر نماینده پارلمان اروپا از اتریش، گفت: «اجازه بدهید من حداکثر احترام خود را به مقاومت مردم ایران تقدیم کنم و همینطور احترام و ستایش خود را نسبت به حضور قوی آنها و هواداران آنها در بروکسل (ابراز کنم). فهم اینکه ایران که از بعد تاریخی یکی از توسعهیافتهترین تاریخهای تمدن بشری است، چگونه به این تناقض وخیم و خونین فعلی رسیده موضوع سختی است. امروزه واقعیت رژیم ایران فقط جنایت و سرکوب است».
هاینز بکر بر لزوم اعمال فشار بر رژیم آخوندی برای توقف نقض حقوقبشر تأکید کرد و گفت که در صورت محقق نشدن آن، بایستی تحریمهای بسیار جدیتری را بر این رژیم اعمال کرد.
یاروسلاو والسا نمایندهٴ پارلمان اروپا و فرزند لخ والسا رئیسجمهور پیشین لهستان تأکید کرد که اتحادیه اروپا نباید در قبال نقض حقوقبشر و سرکوب توسط حکومت آخوندی سکوت کند. وی گفت: «امیدوارم بتوانم از حمایت همهٴ شما برخوردار شوم؛ ما باید با یک صدای واحد صحبت کنیم و باید این صدا را بسیار بلندتر کنیم».
بئاتریس بسرا نمایندهٴ پارلمان اروپا از اسپانیا در سخنرانی خود در کنفرانس در مقر این پارلمان در استراسبورگ از جمله، گفت: «مایهٴ خوشبختی من است که از همکاران دوستان برای ایران آزاد باشم. ما در جبهههای مختلف با رژیم زنستیز و واپسگرای (حاکم بر ایران) در حال مبارزه هستیم. در جبهه حقوقبشر، در جبهه حقوق زنان و در زمینههای دیگر مانند توسعه. در جلسهیی که قطعنامهیی در توقف حکم اعدام صادر شد. من از جانب گروه خودم (گروه لیبرال) گزارشگر بودم و گفتم که در ایران بهطور متوسط هر روز 3نفر اعدام میشوند و تحت ریاستجمهوری روحانی بهاصطلاح مدره، (رژیم) ایران در صدر لیست کشورهای اعدامکننده قرار دارد. بههمین دلیل ما باید به حرف و تعهد خود پایبند باشیم.
آنتئا مکاینتایر نمایندهٴ پارلمان اروپا از انگلستان از دیگر سخنرانان این کنفرانس بود؛ وی گفت: «من به اینجا آمدهام تا همزمان با روز جهانی علیه حکم اعدام از اهداف شما حمایت کنم. (رژیم) ایران با توجه به درصد جمعیت خود در صدر فهرست اعدامکنندگان قرار دارد. از هنگام روی کارآمدن روحانی، حدود 2000نفر اعدام شدهاند. حدود 700نفر در 6ماه اول امسال اعدام شدند. این واقعاً یک رکورد نگرانکننده است.
این رژیم به حرف منطق و جامعه جهانی گوش نمیدهد. به همین دلیل من از سفر رئیس پارلمان اروپا مارتین شولتز به ایران که بهمثابه بهرسمیت شناختن این رژیم سرکوبگر محسوب میشود، بسیار ناراحتم. من به همراه تعدادی دیگر از طریق ارسال نامه به او، از او خواستهایم سفر خود را لغو کند آنتئا مکاینتایر در پایان سخنان خود گفت: «من باید خانم مریم رجوی، رهبر این مقاومت را ستایش کنم. او واقعاً انسانی فوقالعاده است؛ فکر میکنم او میداند که از چهار گوشهٴ این پارلمان حمایت میشود. ما هر چه در این رابطه بگوییم کافی نیست و من از تلاش ایشان و همکارانش ممنونم».
دانیلا آیوتو نمایندهٴ پارلمان اروپا از ایتالیا نیز در سخنرانیاش، تصریح کرد: «آمار و ارقام ارائهشده در رابطه با اعدامها در ایران، بسیار نگرانکننده است. بهعنوان عضو کمیسیون زنان پارلمان اروپا من توجه خاصی به وضعیت زنان در ایران دارم؛ (زنانی که) برای آنها اعدام از طریق سنگسار، هنوز یک تهدید جدی است. اروپا باید حافظ اصول حقوقبشر در جامعه جهانی باشد. امیدوارم که برنامه امروز به ازبین بردن مجازات اعدام در ایران کمک کند و امیدوارم بتواند به بهبود وضعیت حقوقبشر در ایران کمک کند».
یانوش وویچی هوفسکی نماینده پارلمان اروپا از لهستان طی سخنان خود به 2000 اعدام صورتگرفته توسط رژیم در دوران روحانی و بیعملی اتحادیه اروپا در این رابطه اشاره کرد، و گفت: «آنچه باعث تأسف است این است که اتحادیه اروپا طی دو سال مذاکره با (رژیم) ایران کاملاً حقوقبشر را نادیده گرفت و در عوض سعی کرد کسب و کار و تجارت با رژیم را ترویج کند. این کاملاً غیرقابل قبول است. این واقعاً برای اعتبار اروپا بد است. بسیاری از ایرانیان از رفتار دولتهای اروپایی ناخشنودند.
طی آخرین اجلاس استراسبورگ، بیش از دهها نفر از اعضای پارلمان اروپا از خانم موگرینی نمایندهٴ اتحادیه اروپا درباره حقوقبشر در ایران و درباره دلیل سکوت او در تهران سؤال کردند. اما او به هیچکدام از آن انتقادها پاسخی نداد و در عوض از معامله [با رژیم ایران] دفاع کرد.
ما باید بهروشنی نشان دهیم که حقوقبشر مردم ایران را بهخاطر تجارت یا توافق اتمی رها نمیکنیم».
میلان زور نماینده پارلمان اروپا از اسلوونی سخنان خود را با حمایت از گروه دوستان ایران آزاد در پارلمان اروپا شروع کرد، و افزود: «ما درباره اعدام مخالفان سیاسی میشنویم. درباره سرکوب زنان، خبرنگاران، فعالان دانشجویی، کارگران، اقلیتهای مذهبی و سایرین میشنویم. ما همچنین درباره نقش مخرب رژیم ایران در حمایت از تروریسم در منطقه میشنویم که برای جهان یک بحران جدی بهبار آورده است و در سوریه جایی که میلیونها پناهنده بهدلیل سرکوب وحشیانهٴ رژیم بشار اسد از کشور میگریزند و اکنون روسیه به آنها پیوسته است.
برای من کاملاً روشن است که اگر ما یک خاورمیانه صلحجو، با ثبات و دموکراتیک میخواهیم، تا زمانی که رژیم کنونی در ایران در قدرت است به این اهداف نمیرسیم.
بنابراین ضروری است که ما تمامی تلاش خود را در این پارلمان و همچنین در کشورهای عضو (اتحادیه اروپا) انجام دهیم تا از جایگزین دموکراتیک رژیم ایران حمایت کنیم. برنامهیی که خانم مریم رجوی بارها در پارلمان اروپا ارائه کرده است که به جدایی دین از دولت، برابری بین مرد و زن، حقوق اقلیتها و لغو مجازات اعدام فراخوان میدهد، یک نمونهٴ بسیار خوب است که دولتهای ما و کشورهای عضو و اتحادیه اروپا بایستی از آن حمایت کنند».
خوزه ایگناسیو فاریا نمایندهٴ پارلمان اروپا از پرتغال در سخنرانی خود در کنفرانس استراسبورگ، گفت: «بهعنوان یکی از دوستان ایران آزاد، نمیتوانستم هیچ جای دیگری به جز اینجا باشم، یعنی در کنار شما. اجازه بدهید به شما بگویم چقدر مشاهدهٴ عکسهای اعدام، مرا نگران و آزرده کرد.
تمام فعالیتهای ما در پارلمان اروپا باید قبل از هر چیز دیگر به مسألهٴ حقوق انسانی و حقوقبشر توجه کند. امیدوارم که آقای شولتز رئیس پارلمان اروپا این مسأله را مورد توجه قرار دهد؛ هر گونه روابطی با (رژیم) ایران باید در درجه اول، به رعایت حقوقبشر مشروط باشد.
ثریا پست نمایندهٴ پارلمان اروپا از سوئد یکی دیگر از سخنرانان این کنفرانس بود؛ وی گفت: «من عضو کمیسیون زنان و مدافع حقوق زنان هستم. مایلم حمایت خود را از گروه دوستان ایران آزاد اعلام کنم؛ نه فقط بهخاطر زنان، بلکه بهدلیل اهمیت (کشور) ایران. زیرا ما در یک جامعه جهانی با چالشهای بینالمللی زندگی میکنیم و لازم است تمامی تلاشهای خود را صرف ایجاد ثبات و احترام برای حقوقبشر کنیم»
مارک دمسماکر نماینده پارلمان اروپا از بلژیک اظهار داشت: «من سخنگوی زیر کمیسیون حقوقبشر در گروهمان هستم و رعایت حقوقبشر، یکی از کارهایی است که دنبال میکنم. اگر خانم موگرینی میخواهد ساکت بماند و به (به تعداد اعدامها در ایران) اشاره نکند، ما نباید ساکت بمانیم و باید بهطور مکرر راجع به این مسأله صحبت کنیم و یادآور آن باشیم. ما میدانیم که همکاری و همیاری با مردم ایران بسیار مهم است. ما باید این مسأله را همیشه در صدر برنامههایکمیته حقوقبشر نگهداریم و من به سهم خودم، تا آنجا که میتوانم میتینگها و جلسات مختلف را برای بررسی این مسأله در ایران برگزار خواهم کرد».
کاسما زلوتوفسکی نماینده پارلمان اروپا از لهستان طی سخنان کوتاهی بر لزوم محکومیت اعدامها توسط رژیم آخوندی تأکید کرد.
115 نماینده پارلمان اروپا در نامه به مارتین شولتز:
در زمانی که اتحادیه اروپا و قدرتهای جهانی مشغول مذاکرات اتمی با رژیم ایران بودند، حکومت آخوند روحانی مشغول حلق آویز صدها شهروند ایرانی بود
همچنان که نمایندگان پارلمان اروپا در سخنان خود خاطرنشان کردند، همزمان با روز جهانی برای لغو مجازات اعدام، نامهیی از سوی 115 نماینده پارلمان اروپا از گروههای مختلف پارلمانی در ا عتراض به سفر برنامهریزی شده مارتین شولتز به حاکمیت آخوندی ارسال شد.
این سفر که پیشاپیش از سوی زندانیان سیاسی محبوس در شکنجهگاههای خامنهای نیز محکوم و اقدامی در جهت جری کردن آخوندها به اعدام و شکنجه توصیف شده بود، قرار بود روز سهشنبه 21مهر94 انجام شود، اما طبق اعلام مارتین شولتز، فعلاً به تعویق افتاده است.
نمایندگان پارلمان اروپا در نامه اعتراضی خود خطاب به مارتین شولتز از جمله، نوشتند:
«مایهٴ تأسف است که در زمانی که اتحادیه اروپا و قدرتهای جهانی مشغول مذاکرات بر سر توافق اتمی با (رژیم) ایران بودند، دولت رئیسجمهور (باصطلاح) «مدره» حسن روحانی مشغول حلقآویز کردن صدها تن از شهروندان خود بود، که بسیاری از آنها در ملأعام صورت میگرفت. عفو بینالملل گزارش تکاندهندهیی را ارائهٴ داده مبنی بر اینکه تنها در شش ماه اول امسال ۷۰۰ اعدام در ایران صورت گرفته است. این گزارش میگوید «آمار سرسامآور اعدامها در ایران در نیمه اول امسال تصویر شومی از ماشین حکومتی کشتار از پیش طراحی شده مورد تأیید قضایی در ابعاد کلان را نشان میدهد».
روحانی خودش از این اعدامها دفاع کرده و بهروشنی در تلویزیون ایران گفته است که احکام اعدام «قانون خدا است» و باید اجراء شود. تقریباً تمامی فعالان اپوزیسیون که قبل از انتخاب او در زندان بودند، یا همچنان در زندانند و یا اعدام شدهاند.
سرکوب زنان در دوران دولت روحانی به قانون تبدیل شده است. یک قانون جدید، قدرت بیسابقهیی به مأموران امنیتی میدهد تا زنان را بهخاطر «بدحجابی» مورد هدف قرار دهند؛ این امر راه را برای چندین حمله اسیدی به دختران و زنان و تخریب چهرهٴ آنها هموار کرده است... .
در حالیکه رژیم ایران مدعی بهبود روابطش با غرب است، پارلمان اروپا، که نیم میلیارد شهروند اروپایی را با ارزشهای مشترک دموکراتیک نمایندگی میکند وظیفه خود میداند که در هر گونه گسترش روابط با این رژیم، حقوقبشر را در صدر اولویتهای خود قرار دهد و الگویی برای دولتهای اروپایی باشد».