بهدنبال گزارش رافائل گروسی درباره ممانعت رژیم ایران از نظارتهای آژانس که روز ۱۷خرداد در شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی، آمریکا با انتشار بیانیهیی از رژیم ایران خواست امکان بازرسیهای آژانس بینالمللی انرژی اتمی را فراهم سازد.
آمریکا هشدار داد، عدم همکاری در این زمینه میتواند گفتگوهای ناظر بر احیای برجام را به مخاطره اندازد.
خبرگزاری رویترز روز سهشنبه ۱۸خرداد با انتشار گزارشی از وین، به بیانیه آمریکا اشاره کرده است.
آمریکا از رژیم ایران خواسته است تا زمینه نظارت آژانس بر فعالیتهای هستهیی را فراهم سازد. در این بیانیه آمده است که عدم همکاری رژیم ایران میتواند گفت و گوها و مذاکرات ناظر بر احیای برجام را به مخاطره بیندازد.
در این بیانیه آمریکا از ایران خواسته است که از انجام هر اقدامی که مانع از دسترسی و گردآوری اطلاعات لازم درباره فعالیتهای هستهیی از سوی آژانس بینالمللی انرژی گردد، جدا خودداری ورزد.
در بیانیه آمریکا آمده است که چنین اقدامی از سوی رژیم ایران میتواند دستکم بهطور جدی باعث پیچیده شدن بازگشت ایران به تعهدات برجامی و لغو تحریمها از سوی آمریکا گردد.
آمریکا این بیانیه را به اعضای شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی ارسال کرده است. کشورهای غربی از صدور قطعنامه شورای حکام درباره عدم همکاری رژیم آخوندی با بازرسان آژانس در شرایط کنونی چشمپوشی کرده بودند.
توافق بر سر همکاری ایران با آژانس بینالمللی انرژی اتمی اخیراً تا روز ۲۴ژوئن تمدید شده بود. توافقی که امکان بازرسی محدود به سایتهای هستهیی ایران را فراهم میسازد. آمریکا خواستار ادامه نظارت آژانس بر فعالیتهای هستهیی ایران شده است.
رافائل گروسی، دبیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی، روز دوشنبه هفتم ژوئن (۱۷ خرداد) از عدم پاسخگویی شفاف رژیم ایران در ارتباط با فعالیتهای هستهیی در چهار مرکز هستهیی سخن گفته بود.
در گزارش آژانس آمده بود که رژیم ایران درباره منشاء آثار یافتشده اورانیوم در تورقوزآباد و همچنین در مرکزی در اصفهان به پرسشهای آژانس پاسخ نداده است.
رژیم آخوندی در واکنش به اظهارات گروسی، آژانس را متهم به "سیاسیکاری" کرده و گفته است که چنین گزارشهایی میتواند به مذاکرات کمیسیون مشترک برجام آسیب برساند.
در واکنش به اظهارات کاظم غریبآبادی، نماینده رژیم آخوندی در سازمانهای بینالمللی در وین، ایالات متحده آمریکا بیانیهیی منتشر کرده است.
گفته میشود کشورهای غربی صدور چنین قطعنامهیی را در شرایط کنونی به زیان پیشبرد مذاکرات کمیسیون مشترک برجام تشخیص داده بودند.