میشل باشله، کمیسر عالی حقوقبشر در سازمان ملل متحد جمعه ۵اردیبهشت در ژنو گفت: «فشار بر رسانهها و هراسافکنی در بین روزنامهنگاران در پی بحران کرونا را محکوم کرد. او گفت ارائه آزادانه اطلاعات در چنین دوران بحرانی از اهمیت خاصی برخوردار است.
همچنین کمیسر عالی حقوقبشر سازمان ملل فشار و سرکوب مطبوعات و رسانهها و ایجاد ترس و وحشت در بین روزنامهنگاران و خبرنگاران را محکوم کرد. وی گفت شماری از رهبران و رؤسای دولتها به شکلی هدفمند نمایندگان رسانهها را مورد تهدید قرار دادهاند تا مانع فعالیتهای آنان شوند.
به گزارش مؤسسه بینالمللی رسانهها تاکنون بیش از ۱۳۰مورد نقض آزادی رسانهها در ارتباط با گزارشدهی و اطلاعرسانی درباره اپیدمی کرونا به ثبت رسیده است.
نزدیک به ۴۰روزنامهنگار و خبرنگار در جریان فعالیتهای خبری خود در این راستا بازداشت شده، مفقود گردیده یا مورد اتهام قرار گرفتهاند.
کمیسر عالی حقوقبشر سازمان ملل در این رابطه گفت که شمار واقعی این موارد به احتمال قوی بهمراتب بیشتر است و تصریح کرد که ارائه آزادانه اطلاعات بهویژه در چنین دوران بحرانی از اهمیت ویژهیی برخوردار است.
او افزود: «رسانههای آزاد اصولاً نقشی بنیادین ایفا میکنند، اما ما هیچگاه تا به این اندازه که در دوران بحران کرونا شاهد آن هستیم، به چنین رسانههایی وابسته نبودهایم؛ دورانی که بسیاری از انسانها در انزوا بهسر میبرند و نگران سلامتی و شرایط زندگی خود هستند».
به گفته کمیسر عالی حقوقبشر دولتها به جای آن که جلوی اطلاعرسانی آزادانه را بگیرند، باید شرایطی فراهم آورند تا بتواند به بهترین وجه درباره تأمین نیازهای درمانی بحث و رایزنی کرد. باشله گفت، "اکنون وقت آن نیست که پیامرسانان را متهم کرد".
آزادی مطبوعات در ۲۰۱۹: نروژ بهترین، ایران در پایین جدول
سازمان گزارشگران بدون مرز هم در گزارش سالیانه آزادی مطبوعات در سال ۲۰۱۹ را که در تاریخ ۲اردیبهشت منتشر کرده بود و گفته بود،ایران در میان ۱۸۰کشور در رتبه ۱۷۳ قرار دارد. نروژ برای چهارمین سال متوالی در جدول ردهبندی آزادی مطبوعات گزارشگران بدون مرز در سال ۲۰۱۹ بالاترین مقام را داشته است. کره شمالی، اریتره و چین سه کشور قعر این جدولند.