سی.ان.ان در گزارشی نوشت دولت بایدن یک کارگروه ویژه را تشکیل داده است تا چگونگی ارسال و استفاده از قطعات ساخت آمریکا و غرب را در پهپادهای انفجاری ساخت ایران، بررسی کند.
روسیه از این پهپادها در جنگ اوکراین علیه غیرنظامیان و زیرساختهای حیاتی این کشور استفاده میکند.
بنابه گزارش سی.ان.ان، آمریکا با وجود تحریمهای شدید برای کنترل صادرات به ایران، به شواهدی دست پیدا کرده که نشان میدهد رژیم ایران به بسیاری از فناوریهای تجاری که سازمانها و افراد از صادرات آن به ایران منع شدهاند، دسترسی دارد.
بر اساس این گزارش، ماه گذشته سازمان تحقیقاتی Conflict Armament Research، مستقر در انگلستان، چندین پهپاد را که در اوکراین سرنگون شده بودند، بررسی کرده و به این نتیجه رسیده است که «۸۲درصد» از قطعات آنها توسط شرکتهای مستقر در آمریکا ساخته شدهاند.
سی.ان.ان گزارش داد که بر اساس تحقیقات نیروهای مسلح اوکراین و یک منبع آگاه، با تحقیقاتی که توسط آمریکا در مورد اجزای یافتشده در برخی از پهپادها صورت گرفت، در میان آنها پردازندههای ساختهشده توسط شرکت فناوری «تگزاس اینسترومنتز» مستقر در دالاس و همچنین یک موتور ساختهشده توسط یک شرکت اتریشی متعلق به شرکت کانادایی «بمباردیه» وجود دارد.
هر دو شرکت یاد شده هر گونه استفاده از فناوریشان برای مقاصد غیرقانونی را محکوم کردهاند.
به دام افتادن «ظاهراًناخواسته» این دو شرکت، در پیشرفت صنعت ساخت هواپیماهای بدون سرنشین (پهپاد) در ایران نشان میدهد که چگونه محصولاتی ارزان قیمت که برای استفاده غیرنظامی در نظر گرفته شدهاست، میتواند بهراحتی برای مقاصد نظامی اغلب «خارج از محدوده تحریمها و قوانین کنترل صادرات» به کار گرفته شود.
به گفته مقامات، تحقیقات دولت آمریکا در هفتههای اخیر با وجود گزارشهایی مبنی بر آماده شدن مسکو برای افتتاح کارخانهیی برای تولید پهپادهای ایرانی در داخل روسیه بهعنوان بخشی از معامله با تهران» تشدید شده است.
سی.ان.ان همچنین گزارش داد که رژیم ایران در حال انتقال نقشهها و اجزای هواپیماهای بدون سرنشین به روسیه است، تا بتواند کار ساخت و مونتاژ را در آنجا آغاز و شراکت نظامی خود با روسیه را گسترش بخشد.
سناتور باب منندز، رئیس کمیته روابط خارجی سنای آمریکا روز ۶دی ۱۴۰۱ با بازنشر گزارش سی.ان.ان در توئیتر نوشت: «ما به پاسخهایی در مورد اینکه چگونه قطعات تکنولوژیکی آمریکا، از پهپادهای ایرانی سردرمیآورند، نیاز داریم».
وی در ادامه نوشت: «شرکتهای آمریکایی و بینالمللی نمیتوانند در تسهیل تهاجم منطقهیی یا حمایت نظامی ایران از ماشین جنگی روسیه در اوکراین شریک باشند».
We need answers on how US tech components are ending up in Iranian drones. US & intl companies cannot be complicit in facilitating #Iran’s regional aggression or military support for Russia’s war machine in #Ukraine. ⁰https://t.co/hg7jwTSwMw
— Senate Foreign Relations Committee (@SFRCdems) December 26, 2022