آسوشیتدپرس ۲۸ آذر ۹۹ با انتشار عکس ماهوارهای سایت اتمی رژیم ایران در فردو که حدود یک هفته پیش گرفته شده نوشت: «رژیم ایران سازندگی در سایت اتمی زیرزمینی فردو را آغاز کرده است. این اقدامات رژیم ایران در بحبوحه تنشها حول فعالیتهای اتمیاش با آمریکا صورت میگیرد».
آسوشیتدپرس نوشت: «رژیم ایران بهطور علنی این ساختمان سازی در فردو را اعلام نکرده است.
در جایی که قصد رژیم از تأسیسات جدید در این سایت روشن نیست، اما هر گونه فعالیتی از این نوع میتواند ماشه نگرانیهای جدیدی را در روزهای پایانی دولت ترامپ بچکاند. لازم به یادآوری است که اخیرا، و بهدنبال انفجار اسرارآمیزی که در ماه ژوئیه در سایت اتمی نطنز صورت گرفت و رژیم آنرا خرابکاری اعلام کرد، رژیم ایران کار ساختمان سازی را در نطنز نیز به پیش میبرد.
جفری لوئیس یک متخصص در مرکز جیمز مارتین برای مطالعات غنیسازی در انستیوی مطالعات بینالمللی میدل بٍری گفت هر تغییری در این سایت به نشانه سمت و سوی برنامه اتمی رژیم ایران بهدقت مانیتور میشود.
نمایندگی رژیم ایران در سازمان ملل پاسخ سریعی حول سؤال در این مورد نداد. از سوی دیگر آژانس بینالمللی انرژی اتمی نیز اظهارنظر نکرد و تاکنون بهطور علنی اعلام نکرده که آیا رژیم ایران در مورد فعالیتها در سایت فردو آژانس را مطلع کرده یا نه».
تصاویر ماهوارهای که از طریق شرکت ماکسار به دست آسوشیتدپرس رسیده بیانگر این است که کار ساختمان سازی در فرود از اواخر سپتامبر شروع شده و در گوشه شمال غربی این سایت متمرکز است. سایت فردو نزدیک قم و در ۹۰ کیلومتری جنوب غربی تهران واقع است.
عکس ماهوارهای که در تاریخ ۲۱ آذر گرفته شده پی ریزی ساختمانی با دهها ستون را نشان میدهد. این ستون ها میتواند برای تقویت ساختمانی استفاده شود که در برابر زمینلرزه مقاوم باشد. این ساختمان در قسمت شمال غربی سایت زیرزمینی فردو که در عمق منطقه کوهستانی برای در امان ماندن در برابر حملات هوایی بنا شده است.
مرکز ملی فناوری خلأ ایران در میان این ساختمانها است که بخشی جدی از سانتریفوژهای گازی برای غنیسازی اورانیوم است.
تأسیسات فردو واقع در یک منطقه کوهستانی که آنرا در برابر حملات هوایی مقاوم میکند در ابعاد یک زمین فوتبال است که گفته میشود ظرفیت استقرار ۳۰۰۰ سانتریفوژ را دارد.