نیویورک تایمز روز اول خرداد در گزارشی درباره برکناری پاسدار شمخانی از سمت دبیری شورای عالی امنیت رژیم نوشت: رژیم ایران یک مقام ارشد امنیتی آلوده به رسوایی جاسوسی را برکنار کرد.
نیویورک تایمز نوشت: علی شمخانی یکی از قدرتمندترین مردان رژیم ایران بود، اما پس از متهم شدن یکی از نزدیکانش به فروش اطلاعات به انگلیس، این کافی نبود که او را ایزوله کند.
رژیم ایران روز دوشنبه مقام ارشد امنیت ملی خود را که یکی از قدرتمندترین افراد این رژیم است، پس از اینکه بهدلیل روابط نزدیکش با یک جاسوس بلندپایه بریتانیا تحتنظر قرار گرفت، برکنار کرد. علیرضا اکبری معاون او در وزارت دفاع و مشاور او در شورای امنیت ملی بود.
روز دوشنبه، جمهوری اسلامی بار دیگر نشان داد که حتی وفادارترین خادمانش نیز از برکناری از قدرت مصون نیستند. خامنهای ولیفقیه در حکمی شمخانی را از سمت خود برکنار و از خدمات وی تشکر کردند و یک فرمانده ارشد نیروی دریایی سپاه پاسداران را با تجربه کمی در یک پست مدنی جایگزین او کرد.
شورای امنیت رژیم همچنین بهدلیل مدیریت آشفتگی داخلی در قیام چند ماهه برای برکناری آخوندهای حاکم مورد انتقاد قرار گرفت.
فراتر از آن، جناح تندرو که اکنون کنترل مجلس و ریاستجمهوری را در دست دارد، او را بسیار نزدیک به دولتهای قبلی که میانهرو و اصلاحطلب بودند، میدید و به او اعتماد نمیکرد.
خبرگزاری بلومبرگ هم نوشت: رژیم ایران پس از ارتباط با پرونده جاسوسی، رئیس سازمان امنیت را جایگزین کرد.
رژیم ایران رهبری شورای عالی امنیت خود را تغییر داد و یک کهنه سرباز سپاه پاسداران را جایگزین [شمخانی] کرد که با یک مقام متهم به جاسوسی مرتبط بود.
دولت روز دوشنبه در بیانیهیی بدون ذکر دلیل اعلام کرد که علیاکبر احمدیان، فرمانده سابق سپاه که به ریاست ستاد مشترک ارتش ایران رسید، جایگزین علی شمخانی بهعنوان دبیر شورای عالی امنیت ملی خواهد شد.
گمانهزنیها در مورد مسئول شورای امنیت در ژانویه افزایش یافته بود، زمانی که رژیم ایران معاون سابق شمخانی را به اتهام جاسوسی برای بریتانیا اعدام کرد. اما از آن زمان او تلاشهای دیپلماتیک زیادی برای گسترش روابط با روسیه و احیای روابط با عربستان کرد.
خاطرنشان میشود اخبار مربوط به برکناری پاسدار شمخانی در دیماه گذشته پس از افشای ماجرای جاسوسی اکبری، معاون شمخانی در وزارت دفاع قوت گرفت.
روزنامه حکومتی آرمان در روز ۲۴دی نوشته بود، با علنی شدن ماجرای علیرضا اکبری بعید است دبیر شورایعالی امنیت ملی در سمتش دوام بیاورد... پیش از اکبری، یک معاون دیگر شمخانی (علیرضا عسگری، معاون وزیر دفاع در دولت محمد خاتمی) خبرساز شده بود. علیرضا عسگری در سال۲۰۰۷ پس از اخراج از ترکیه از سوی دولت جورج دبلیوبوش پناهندگی گرفته بود.
سایت حکومتی رویداد۲۴ در همان زمان نوشت: از زمان یکدستی قدرت، شمخانی تنها گزینهیی است که از تیم خاتمی و روحانی در دولت باقی مانده است و این واقعیت وجود دارد که گروهی در دولت و دیگر نهادهای قدرت تمایلی به ادامه حضور او ندارند.(سایت رویداد۲۴ - ۲۲دی۱۴۰۱)
آخوند رسایی ۱۹آبان ۱۴۰۱ نیز گفته بود: آقای شمخانی از جمله مسببین وضع موجوده همه ثابت شده که آقا دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی در برخورد کسانی که توی این چهل روز دبیرخانه ناکارآمده
آقای شمخانی واقعا ناکارآمده در برخورد با اینها. دیگه اینجای مردم رسیده. شما به مدیرانتون توصیه کردید که آقا هر کس مسبب وضع موجوده باید تغییر پیدا بکنه بعد خودتون سه دبیرخانه مهم کشور رو سه دبیرخانه عالی کشور رو شوراهای عالی کشور رو تغییر ندادید. (سایت آپارات رژیم: ۱۹آبان ۱۴۰۱)