روزنامه حکومتی شرق ۷شهریور، به پیامدهای خشم و نارضایتی مردم نسبت به بحرانهای مرگبار اجتماعی و تکرار حوادثی مشابه قیام ۹۸ هشدار داد و «ضرورت آسیبشناسی رویکردهای دولتهای پیشین» را یادآور شد.
شرق نوشت: دولت سیزدهم در حالی کار خود را آغاز میکند که گرههای متعددی در حوزههای توسعهای شامل مسائل مختلف و درهمتنیده و پیچیده اقتصادی، فرهنگی و سیاسی، جامعه ایران را احاطه کرده است. گسترش مرگبار کرونا هم پیامدهای انسانی، اجتماعی و اقتصادی گستردهیی بر جای گذارده است. این مسائل نه ماحصل عملکرد یک جریان یا دولت خاص که نتیجه سیاستهای داخلی، منطقهیی و بینالمللی کشور در دهههای گذشته و نیز فشارهای خارجی وارده بر کشور است که خود به معضل ساختاری پیچیدهای مبدل شده است. اثرگذاری و همافزایی هر یک از این مختصات بر دیگر حوزهها و ساختارهای سیاسی، اقتصادی و اجتماعی کشور را تحت تأثیر خود قرار میدهد. در نتیجه هر روز بر ابعاد شکاف دولت-ملت افزودهتر شده و اگر تا دیروز روند اعتراضهای صنفی و اجتماعی همچون اعتراضات آبان ۹۸ مصداق تأیید این نارضایتیها محسوب میشد، امروز میتوان میزان کم مشارکت در انتخابات ریاستجمهوری اخیر و آرای باطله چشمگیر را نشانههای بروز این نارضایتیها قلمداد کرد...
شرق در ادامه به فساد و چپاولگری دستگاه حاکمیت اشاره کرد و یکی از «ملزومات آسیبشناسی» را «تابیدن نور بر تاریکخانههای فساد» و جنگ قدرت و «رقابت عمیق سیاسی و منافعی» توصیف کرد و بازتابهای آن را همانا فقر و فلاکت و بحرانهای حاد اجتماعی ناشی از آن نامید و نوشت: فقر در وجوه مختلفی در کشور نمایان شده است. افزایش شمار فقرا در کشور و افزایش شمار افراد کمبضاعت بارها مورد توجه کارشناسان قرار گرفته است. فقر منطقهیی و محرومیتهای مضاعف بخشهایی از کشور از جمله بخش زیادی از استانهای مرزی جلوه دیگری از حضور نامیمون فقر در جامعه ایرانی است. حاشیهنشینی گسترده در کلانشهرها و دیگر نقاط کشور نیز وجوه دیگری از فقر را برجسته میکند.
روزنامه شرق با هشدار به پیامدهای بحرانهای مرگبار یک جامعه در آستانه انفجار نوشت: آسیبشناسی روندهای فقرزا و نابرابریزا یکی از نیازهای فوری و جدی ایران امروز است. این سیاستها موجب تشدید فقر و در نتیجه تشدید نارضایتی سیاسی شده است. بررسی آماری اقشار درگیر در حوادث آبان ماه ۱۳۹۸ میتواند ابعادی از این موضوع را نمایان کند.