دادگاه عالی ایالتی کوبلنس آلمان روز پنجشنبه ۴اردیبهشت ۹۹ شاهد آغاز محاکمه دو تن از شکنجهگران رژیم جنایتکار اسد بود. این دو افسر سازمان امنیت رژیم اسد متهم اصلی حداقل ۵۸مورد قتل در زندانهای این رژیم میباشند.
دادسرای فدرال آلمان در اظهارنظری در این باره گفت: «این نخستین محاکمه شکنجهگران رژیم اسد در سراسر جهان است و به این دلیل دارای اهمیت حقوقی بسیار بالا است.»
کیفر خواست دادستان فدرال آلمان بر علیه دو مأمور سازمان امنیت رژیم بشار اسد بر اساس استناد به حقوق جزای بینالملل میباشد و متهم ردیف اول «انور ر» را که ۵٧سال دارد به « جنایت علیه بشر»، قنل، شکنجه، تجاوز و آزار جنسی زندانیان و متهم ردیف دوم به نام «سید ایاد آ» را به دستیاری در جنایت علیه بشر متهم کرده است.
بر اساس تحقیقات دادسرای فدرال آلمان، «انور ر» ریاست واحد پیگیری در بخش ٢۵١ اداره امنیت دمشق و حومه را به عهده داشته است. این بخش یک زندان مخصوص به خود داشته که زندانیان در آن بهصورت سیستماتیک شکنجه میشدهاند. در بخش تحت ریاست او روشهای مختلف شکنجه، از کتک زدن با مشت و کابل و باتون گرفته تا شلاق و الکتروشوک اعمال میشد. علاوه بر این برخی زندانیان طوری از سقف آویخته میشدند که نوک دندانشان زمین را لمس کند و در همین حالت مورد ضرب و شتم قرار میگرفتند.
متهم دوم، «سید ایاد آ.» در بخشی از سازمان امنیت سوریه مشغول به کار بوده که در پائیز سال ٢٠١١ تظاهرات اعتراضی مردم دوما را با خشونت تمام درهم شکست. «ایاد» و همکارانش تظاهرکنندگان را تعقیب و دستگیر میکردند و به زندانی میبردند که «انور ر» مسئولیت آن را به عهده داشت.
این دو شکنجهگر که در فوریه ۲۰۱۸ در آلمان دستگیر شدند از سوی یک پناهنده سوری در برلین شناسایی و به پلیس آلمان معرفی شده بودند.
عفو بینالملل و محاکمه دو شکنجهگر رژیم اسد
ژولیا دوخرو مدیر بخش سیاست و کنشگری سازمان عفو بینالملل نیز در واکنش به آغاز محاکمه دو شکنجهگر سوری در کوبلنس گفت: «این محاکمه یک دادگاه تاریخی برای آلمان است. اینکه چنین محاکمهای در آلمان برگزار میشود خیلی خوب است. این دادخواهی سنگبنایی است برای مبارزه با بیمجازات ماندن عاملان نقض شدید حقوقبشر در سوریه».
مستندات دادستان آلمان و عکسهای سزار
بخشی از مستندات دادستان آلمان علیه این دو شکنجهگر بر اساس عکسهایی است که به «عکس سزار» معروف شدهاند. یک دژبان ارتش سوریه در پی آغاز تظاهرات اعتراضی علیه رژیم سوریه در سال ٢٠١١ مأموریت یافته بود که از لاشههای قربانیان سازمان امنیت و ارتش سوریه در زندان عکسبرداری کند. او بعدها با استفاده از نام مستعار سزار از سوریه گریخت و عکسها را منتشر کرد. سزار به تنهایی از جنازههای ١١هزار قربانی عکس گرفته بود. در هر عکس نام قربانی و نام قاتل و بخش اداری او ثبت شده است.